Slávnostné mäsíčko fotorecept

lia66 - fotkalia66, 2. júla 2012
Slávnostné mäsíčko (fotorecept)
Foto: lia66

Rcp je variabilný-dá sa robiť z hovadziny aj z bravčoviny...ja som si zvolila bravčovú krkovičku. Postup prípravy nie je ani náročný, ani ingrediencií tam Zobraziť celý popisRcp je variabilný-dá sa robiť z hovadziny aj z bravčoviny...ja som si zvolila bravčovú krkovičku. Postup prípravy nie je ani náročný, ani ingrediencií tam nejde veľa, jedine varenie a pečenie trvá od veľkosti a druhu masa...ale garantujem vám, že stravníci sa budú zalizovať!!! Na slávnostné príležitosti je masíčko, ako stvorené:))

Suroviny

2  kg bez kosti
1 pl
20 dkg
 Hustý
 :petržlenová vňať, ligurček, listy zeleru, pažítka




Postup

  1. 1

    Pomelieme si soľ a korenie štyroch farieb-zmiešame...

    Slávnostné mäsíčko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...maso maslovačkou potrieme olejom a "obalíme" v zmesi korenia a soli...na rýchlo opečieme na suchej horúcej panvici zo všetkých strán-aby sa maso "zavrelo". Na minimálne tri vrstvy potravinárskej fólie rozložíme do obdĺžnika plátky slaniny, ktorú natrieme pretlakom...naň nasypeme bylinky(ak nemáte čerstvé, môžte použiť polievkové byliny od kotányi-sú tam tie isté)a na vrch položíme "zatiahnuté" masíčko, ktoré sme potreli horčicou...

    Slávnostné mäsíčko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...poriadne zabalíme do fólie, aby nám nevytiekla šťava...

    Slávnostné mäsíčko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...dáme do vriacej vody a varíme prikryté podľa potreby-keďže ja som mala dvojkilovú krkovicu, tak som varila dve hodiny...v tlakovom hrnci by stačilo hodina a pol...uvarené masko vyberieme a zabalené necháme odpočinúť cca pol hodku...potom masko rozbalíme, preložíme na pekáč a podlejeme šťavou, ktorá nám vytiekla z fólie:))

    Slávnostné mäsíčko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do rúry a na cca 180st pečieme ešte takú hodku, aby chytilo kôrku...ak je masko menšie, môže sa dať aj na 200-ku a piecť menej.

    Slávnostné mäsíčko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ualááá-naporciovaná krkovička-mňááám, lepšie masíčko som nejedla:))...keďže niektoré kúsky slaniny opadli, tak sa môže nimi masko posypať.

    Slávnostné mäsíčko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže je to mastné papaníčko, tak ku tomu som dávala "glazírovanú" mrkvičku s hráškom...ale kľudne aj taká zelerová "remuláda" je famózna:))

    Slávnostné mäsíčko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Apropó, niekto tu chcel recepty s provensálskymi bylinkami...namiesto tých, čo som na toto masko použila sa dajú použiť aj provensálske-zmes týchto bylín, pretlaku a horčice je famózna...no proste nebíčko v papuľke:))

Diskusia k receptu

modrykamen
Zaujímavý spôsob prípravy, ale som presvedčený o jeho kvalite, aj keď je dosť pracný recept.
jokin
Vypadá skvostne, mäsko môžem v každej podobe
lia66
Áno, pracné to je...ale mne to nevadilo-bašta je to totiž fantastická!!!
marijanka712
@lia66
no vypadá to brutálne jedlé a hlavne sa to tolko nepečie len zapeká tak mäsko nie je vysušené ja by som si k tomu vedela predstaviť a kyslú kapustičku a knedlik no vypadá to tak, že sa do toho pustím možno, že to vylepším tým že to strčím do sáčku na pečenie a tak sa nebudem obávať že šťavička vytečie kade nemá a takto dám potom zapiecť no chválim ta za dobrý nápad a pekne spracovaný recept
zdenkas
Zaujímavá príprava mäska,ešte nikdy som nepredvárala,skúsim, aby som videla rozdiel.Ďík za rcp.
medulienka122
ja by som to fakt strčila najprv do tlakového, je to ale krásny kus mäsiska, mali by sme s mužom asi aj na 2 týždne:)), si fakt šikovná!
tatranka
Taký krásny kus mäska.No v tejto horúčave neviem ani poriadne pochváliť.Žiada sa len niečo studené a pitivo.
Páči sa mi,že si mäsko varila a tak zapiekla.Tiež tak robím,ale balím do viac vrstiev alobalu,nie do fólie.
sovka62
Fíha, jehoooooo.....
Tak toto je niečo pre mňa, úplne nový postup a vyzerá to, že sa bude dať jesť (a najlepšie hneď teraz a tu!) Ukladám a počkám si na príležitosť keď nás bude viac, pre nás dvoch sa to uvariť nedá.
sovka62
Vrátila som sa na začiatok, vidím, že bez kosti, to som prehliadla, lebo ma to mäso tak zaujalo, že som sa hnala na koniec, aby som zistila akým postupom si to takto krásne upiekla.
sylvinka
Perfektné papanie! Keď prejdú tieto horúčavy urobím. Zatiaľ kk
tatranocka
Dobre počítam ? Celá príprava + varenie+ oddych + pečenie = 4 hod.? Po upečení tiež musí odležať...Tak to mi treba už o 6:00 začať,aby som mala na 12:00 obed,či ?
izabella929
vyzerá to perfektne.-))))))) tá dlhá príprava, mno čo už by človek pre takú dobrotku neurobil.-)
honestka
vyzera super! len sa k nej posadit, co nie je momentalne mozne...
kropi
Vypadá topěkně,ale bez toho hráchu,jak bude chvilka hned to udělám,pravdě podobně nechám odležet přes noc!
lia66
Fú, toĺko komentárov som nečakala-ďakujem!!!...posnažím sa odpovedať každému:))...@marijanka712 ďakujem, ale nie je to tak celkom môj rcp-jeden mladý kuchár to robil z hovadziny a aj iné bylinky použil...robil to na spôsob steaku médium red, takže to varil len nejakú pol hodinu...popravde, ale ja surové, ani polosurové maso nemusím, tak som si to upravila podľa seba...samozrejme, čas varenia si upraví každý sám:))... @medulienka122 áno, bolo toho kus masa a môžem povedať, že sa to za deň zjedlo...ale, aby som bola objektívna, tak to zjedli chlapi štyria, ktorí nehľadiac na čas a peniaze nám vybavili auto, zbalili starý byt, natrepali auto a teperili sa 230km, len, aby nám to doniesli, a ešte aj vyniesli do nového bytu...preto som v tomto príšernom úpeku robila toto slávnostné masko:))...zaslúžili si, vera!!!... @tatranka môže sa to dať aj do alobalu-len neviem, ako v tej vriacej vode?...treba vyskúšať:)) @sovka , masko bolo vykostené... @tatrano čka, áno, príprava, varenie a pečenie je dosť zdĺhavé, ale, ako som, už písala-každý si to môže upraviť podľa seba...môže sa to napríklad potrieť olejom, nakoreniť, posoliť, zabaliť a dať do chladničky odležať do druhého dňa-trošku sa odbremeníme z prípravy druhého dňa...ale naozaj môžem povedať, že to stojí za to!!!... @kropi , jasnačka, aj bez hrachu sa dá-čo komu vyhovuje:))
sportak
Po prečítaní tohto rcp som sa okamžite rozhodol, že idem na to. Výsledok dám vedieť. Už teraz viem, že to bude vynikajúce. Gratulujem Ti k perfektnému receptu.
evanaaa
@lia66 , ja vždy pred pečním postupujem podobne, mäso si opečie na troche masti, ale potom dám do tlak. hrnca, podejem vodou a výpekom,rozštvrtím jednu paradajku, papriku, cibulu, pridám pár strúčikov cesnaku, soľ, trochu červ.ml. papriky, kmín a varím najmenej hodinu. Potom preložím do pekáča, ostatné prepasírujem cez sitko, pridám ešte masť ( aby jej bolo veľa, ona taká ochutená je výborná na chlieb) a pečiem už len do tmava. Skúšala som aj bez dusenia, len mi to dlho trvalo a mäso ani mäkké nebolo, alebo sa vysušilo.
evanaaa
@lia66 , to hlavné som nenapísala: máš to mäsíčko lákavo krásne, ideálne prepečené, a tá kôrka na ňom je najkrajšia.
cibik
dnes som robila toto mesko . mozem zhodnotit . vyborne aj ta štava bola skvela. len ja som to robila v tlakovom hrnci a neodporučam foliu . ja som to mala vo folii , pre istotu som to vlozila do mikrotenoveho sacku a to bola zachrana. ked som to hotove vybrala, folia bola cela scvrknuta ale štava zostala v sacku. ale to masko stalo za to.
janka1011
@Lia66 a čo podávaš k tomuto úžasnému mäsku - knedlíky, zemiaky alebo čo sa najlepšie hodí??
lia66
Najsam sa ku tomu hodia zemiaky...na akýkoľvek spôsob-kaša, opekané, hranolky, varené s masielkom...komkrétne ku tomuto som vtedy robila len glazúrovaný hrášok s mrkvičkou(v recepte je obrázok)-na olivovom oleji osmahneme na tenko nakrájanú na rezančeky mrkvičku a hrášok...pridáme pár kvapiek octu, korenie štyroch farieb, soľ a kryštáľový cukor...ten dávame podľa chuti-má to byť sladko kyslé:)
rulik
s bravčovým to poznám, neupresníš trochu to hovädzie z úvodu?
lia66
Jáááj, ja som až teraz zaregistrovala, že sa ma tu niekto ďalší pýta...tákže @rulik hovadzinka môže byť napríklad tá časť, ktorá sa používa na "pomalé" pečenie-napr.plec...alebo masíčko, čo sa používa na steaky-kližka(nie každý síce túto časť používa, ale tí praví "steak-ci" môžu kvôli mastnému práve toto masíčko)...no a potom v neposlednej rade "šál"...sviečkovú, či už "pravú", alebo "falošnú" ...ospravedlňujem sa za nie moc skorú odpoveď :)
radox1
lia66.to nemyslite vazne,ze klizku-cize mocink,alebo nozinu-glejovku je vhodne pouzit na steaky.plece na pecenie ano,ale len tu cast co sa vola lupane plece,ktore ma tzv.mramorovane vlakna tuku.
kimlo
No jo, klizka je dobra tak na gulas, a ked steaky tak aspon z mramorovanej rostenky..ale je to len moj osobny nazor.:-)
lia66
Áno, roštenka je vhodná samozrejme na steaky tiež. Ale poznám ľudí, ktorí môžu steak z kližky-samozrejme, nie kupovanej v obchode, ale vychovanej a odležanej doma...keďže "starenie" masa je u nás zakázané, tak takéto maso kupované v obchode je vhodné akurát na guláš, ako ste napísali. :)
lia66
Jasnačka, každý má svoj názor...ja nikoho nenútim...ja osobne takéto (a v podstate žiadny steak -to už musí byť hodne prepečený, takže to ani steak nie je)nemusím...mne to nechutí :) ...ale tak, ako sme každý iní, každý máme aj svoje chute :)
lia66
Ešte ma tak napadlo...bola tu otázka, ktoré hovadzie maso sa môže na tento rcp použiť-vzhľadom k tomu, že to je hodne "pomaly pečené", respektíve najprv dlho varené, potom ešte zapekané maso, tak sa tu hodí aj kližka...kto ju ale nemusí, tak ju môže vymeniť za už spomínanú roštenku, plec, alebo "šál"... :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Recept chcem vyskúšať na Jozefa. Bojím sa ale, keď to teplé mäsko budem krájať, či sa mi nerozsype. Dá sa aj za studena a potom prihriať?
Niečo podobné som robila spôsobom, že som mäsko "dobre" zabalila do alobalu, aby šťava nevytiekla, dala do pekáča s vodou a tak v rúre varila a potom zapiekla. Aj pečenie vo fóliovom vrecku sa mi páči, neviem či to už niekto robil.
rulik
Lia66 dík za odpoveď, len neviem, či taký kus natrepem do kuchty, mám asi 11L ale hrdlo sa zužuje, no vyskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia