Foto: medovnicek
Slávinky - to je podľa mňa veľmi pekný názov pre koláčiky, zaujali ma, keď som ich objavila na www.primapekarna.estranky.cz. To som ešte nevedela, že pri Zobraziť celý popisSlávinky - to je podľa mňa veľmi pekný názov pre koláčiky, zaujali ma, keď som ich objavila na www.primapekarna.estranky.cz. To som ešte nevedela, že pri ich príprave zazmätkujem. Kontrolovala som si suroviny na ich prípravu a zabudla som na žĺtka, pritom som vajíčka mala vyložené na linke. Prišla som na to, až som mala vymiesené cesto. No čo už, veď aj minulý týždeň som piekla s cestom bez vajíčok a bolo dobré. A na konečnom výsledku to myslím ani nebolo poznať.
porcií
Suroviny
390-400 g |
|
100 g |
|
120 ml vlažná |
|
70 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
2 ks |
|
strúhaná |
|
1 KL |
|
21 g |
|
Na obalenie: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
cca 100 g |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor rozdrobené droždie a vlažnú vodu (doteraz som s vlažnou vodou zarábala len cesto na pizzu, ale funguje aj pri týchto koláčikoch). Necháme vzísť kvások.
-
2
Potom pridáme ostatné suroviny - nezabudnite na žĺtka, ako sa to stalo mne
-
3
Ja som miesto citrónovej kôry a citrónovej šťavy dala pomarančovú príchuť a pomarančový vanilkový cukor.
-
4
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
-
5
Takto krásne po jednej hodine nakyslo
-
6
Cesto dáme na dosku a rozdelíme na štyri rovnaké časti, ktoré necháme ešte 10 minút odpočinúť.
-
7
Každú časť vyvaľkáme do kruhu.
-
8
Kruh rozdelíme na 6 alebo 8 dielov, ja som prvý kruh mala väčší a nechcela som väčšie rohlíčky, preto som ten prvý kruh rozdelila na viac dielov.
-
9
Z každého trojuholníčka zrolujeme rohlíček. Pri rolovaní povyťahujeme cíp, aby ním bol rohlíček čo najviac omotaný.
-
10
Rohlíčky namočíme v bielku, ktorý vymiešame s práškovým cukrom a obalíme v sekaných mandliach. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 180 C pečieme cca 20 minút.
-
11
A tu už krásne rozvoniavajú na stole
-
12
A ešte jeden pohľad
Sláviková...
@paveva , @helca103 , @havino pomarančový cukor je z Rakúskeho Hofera (je to niečo ako náš Lídl - veci odtiaľ mi nosí moja dobrá kolegynka, ktorá tam chodí na nákupy)
www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kynute-sladke-peceni/slavinky.ht...
pojmenovala jsem je po mé velice dobré kamarádce Slávce. Květka je na svých stránkách nemá (nenašla jsem je), proto prosím o změnu uvedení zdroje receptu (v úvodu).
A jsem moc ráda, že chutnají :-))
iva2111@ už som zdroj opravila, myslím, že som recept objavila na www.dama.cz u kvetky, preto som tam dala odkaz na ten zdroj, nevedela som, že recept pochádza od teba, nevolám sa Katarína, ale Iveta a vrelá vďaka za super recept, tvoje stránky sa mi veľmi páčia.
@katulik 1:)