Slaninový chlieb fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 9. októbra 2013
Slaninový chlieb (fotorecept)
Foto: rennatte

Voňavý a chutný chlieb.

60 minút
na 150 °C

Suroviny

500 g
700 g
1 kocka
1 l
2 PL
1 ČL
150 g
Posyp:




Postup

  1. 1

    Na kvások droždie rozdrobíme do trošky osladenej a osolenej teplej vody, odložíme na teplé miesto, múky preosejeme do väčšej misy, slaninu nakrájame na kocky

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kvások vylejeme do múky

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prilejeme vlažnú vodu, pridáme 2PL soli, zamiešame vareškou a potom vypracujeme rukou vláčne cesto, je to lepivé na ruku, ale to nás neodradí, zvyšky cesta z okrajov misy stiahneme stierkou do cesta, poprášime múkou prikryjeme utierkou a necháme kysnúť

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po pol hodine kysnutia preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu kysnúť

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prekrojíme na dve časti, každú znova premiesime

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    jednu polovicu prikryjeme a s druhou ideme pracovať, tak že na pracovnej doske cesto ponaťahujeme rukou do obdĺžnika

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    posypeme kockami slaniny a bočné strany preložíme do stredu

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    aj protiľahlé strany

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a vytvarujeme bochník, tak isto zapracujeme slaninu aj do druhej časti

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu odpočívať

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potrieme osolenou vodou, posypeme hrubou soľou a rascou

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    dáme piecť, pečieme pomaly, hodinu v strede rúry pri uvedenej teplote, po upečení preložíme na mriežku a necháme vychladnúť, do ďalšieho dňa stačí nechať prikrytý utierkou, ráno máme chutný, voňavý, domáci slaninový chlieb

    Slaninový chlieb (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

salinka
Páči sa mi tvoj chlebík a aj to prekvapenie vo vnútri:-)
hannah22
pekný pekný tak pre slaninkových chlapcov.... uložím do zbierky... :))
bojar
pekný, ale chybí mi tam zemiaky. Ja už dlho pečiem doma zemiakový chlieb, je výborný všetci susedia ho chvália ba dokonca keď ideme jednému gratulovať ako darčech chce náš chlebík. Tento tvoj však vyskúšam
gubics
Aj ja zvyknem piecť slaninový chlieb, ale v pekárničke. Keď môžem poradiť, tak je chutnejší keď sa tá slanina vyškvarí a tak sa primieša do cesta. Ja tam nalejem aj tú masť, ktorá sa z nej vypiekla. Má to veľmi dobrú chuť, aj slané pečivo robím podobne, veľmi to chutí každému.
kavicka001
aj ja sa chystám upiecť, bojar by mohol prezradiť ten svoj zemiakový, aby sme mohli aj my pochváliť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia