Foto: rennatte
Voňavý a chutný chlieb.
na 150 °C
Postup
-
1
Na kvások droždie rozdrobíme do trošky osladenej a osolenej teplej vody, odložíme na teplé miesto, múky preosejeme do väčšej misy, slaninu nakrájame na kocky
-
2
kvások vylejeme do múky
-
3
prilejeme vlažnú vodu, pridáme 2PL soli, zamiešame vareškou a potom vypracujeme rukou vláčne cesto, je to lepivé na ruku, ale to nás neodradí, zvyšky cesta z okrajov misy stiahneme stierkou do cesta, poprášime múkou prikryjeme utierkou a necháme kysnúť
-
4
po pol hodine kysnutia preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu kysnúť
-
5
prekrojíme na dve časti, každú znova premiesime
-
6
jednu polovicu prikryjeme a s druhou ideme pracovať, tak že na pracovnej doske cesto ponaťahujeme rukou do obdĺžnika
-
7
posypeme kockami slaniny a bočné strany preložíme do stredu
-
8
aj protiľahlé strany
-
9
a vytvarujeme bochník, tak isto zapracujeme slaninu aj do druhej časti
-
10
preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu odpočívať
-
11
potrieme osolenou vodou, posypeme hrubou soľou a rascou
-
12
dáme piecť, pečieme pomaly, hodinu v strede rúry pri uvedenej teplote, po upečení preložíme na mriežku a necháme vychladnúť, do ďalšieho dňa stačí nechať prikrytý utierkou, ráno máme chutný, voňavý, domáci slaninový chlieb
Diskusia k receptu