Slaninový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Voňavý a chutný chlieb.

60 minút
na 150 °C

Postup

  1. Na kvások droždie rozdrobíme do trošky osladenej a osolenej teplej vody, odložíme na teplé miesto, múky preosejeme do väčšej misy, slaninu nakrájame na kocky
  2. kvások vylejeme do múky
  3. prilejeme vlažnú vodu, pridáme 2PL soli, zamiešame vareškou a potom vypracujeme rukou vláčne cesto, je to lepivé na ruku, ale to nás neodradí, zvyšky cesta z okrajov misy stiahneme stierkou do cesta, poprášime múkou prikryjeme utierkou a necháme kysnúť
  4. po pol hodine kysnutia preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu kysnúť
  5. prekrojíme na dve časti, každú znova premiesime
  6. jednu polovicu prikryjeme a s druhou ideme pracovať, tak že na pracovnej doske cesto ponaťahujeme rukou do obdĺžnika
  7. posypeme kockami slaniny a bočné strany preložíme do stredu
  8. aj protiľahlé strany
  9. a vytvarujeme bochník, tak isto zapracujeme slaninu aj do druhej časti
  10. preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu odpočívať
  11. potrieme osolenou vodou, posypeme hrubou soľou a rascou
  12. dáme piecť, pečieme pomaly, hodinu v strede rúry pri uvedenej teplote, po upečení preložíme na mriežku a necháme vychladnúť, do ďalšieho dňa stačí nechať prikrytý utierkou, ráno máme chutný, voňavý, domáci slaninový chlieb