Slané pagáče

medovnicek - fotkamedovnicek, 4. júla 2012

Už dávno ma žiadna kuchárska kniha nezaujala tak, ako edícia z vydavateľstva Martinus Recepty OD BABIČKY. Zatiaľ v rámci tejto edície vyšlo 16 útlych Zobraziť celý popisUž dávno ma žiadna kuchárska kniha nezaujala tak, ako edícia z vydavateľstva Martinus Recepty OD BABIČKY. Zatiaľ v rámci tejto edície vyšlo 16 útlych knižočiek a ja mám skoro všetky. Pagáčiky sú z časti, ktorá sa volá Slané pagáče, štangle, slimáky.

Suroviny

500 g
250 g
2 ks
200 ml
100 ml
1 KL
30 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V múke rozmrvíme margarín (použila som Smetol, ktorý som znovu objavila v Coop Jednota), pridáme soľ, vaječné žĺtky a strúhaný syr. Ten môj bol údený. Do stredu nalejeme kyslú smotanu a nakoniec vykvasený kvások. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a preložíme zdola hore, zhora dole, zľava doprava a sprava doľava. Poradie sa môže meniť, len pri každom prekladaní musí byť rovnaké. Prekladanie cesta zopakujeme trikrát s odstupom 20 minút.

  3. 3

    Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm a vykrojíme malé alebo stredne veľké pagáče. Vrch pagáčov natrieme slaným rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C.

  4. 4

    Podľa tejto útlej knižôčky som piekla, dúfam, že som sa aspoň troška priblížila originálu

    Slané pagáče - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú ďalšie z edície

    Slané pagáče - obrázok 5

Diskusia k receptu

danielas
Sú čarovné, prídu vnuci na prázdniny, potešia sa a ja s nimi, keď pochutia :-)
salinka
Poprehĺtam, dám si aspon slanú tyčinku a pôjdem spať:-( Podarili sa ti. Určite sú minimálne také dobré ako originál.
elekra
Vyzerajú úžasne, vyskúšam. Už ich dávam do KK
danda3
Vyzerajú úžasne, uložené, určite vyskúšam!♥
janka1011
sú výborné,ja ich poznám už dávno, robím ich presne tak isto,len bez syra, vyskúšam teda aj so syrom.Sú mäkkučké ešte aj na tretí deň.
medovnicek
@sonulienka ja zasa obdivujem tvoje koláčiky a už ich mám kopec v kk a pomaličky budem skúšať
@maragerka som rada, že sa ti páčia a dúfam, že budú aj chutiť
@janka 1011 a ja ich zasa vyskúšam bez syra:)
kukulienka71
Milá @medovnicek , už ťa tu často nevidím, ale aspoň poďakujem za fajnový receptík na chutné pagáče. Návšteva sa ohlásila v poslednú chvíľu, tak som pri prekladaní ani nečakala, len 3x poprekladala a piekla. Syr navrchu urobí úžasnú krustičku, sezamové sú tiež dobré, ale nabudúce budú všetky so syrom posypané, odporúčam;-)


medovnicek
@Kukulienka71 (22.10.2016 17:10)

som veľmi rada, že si s receptom spokojná, teraz nepridávam recepty, lebo cez týždeň nestíham a cez víkendy trávim čas s malým vnúčikom, ale určite som stále priaznivcom varechy a ešte príde čas aj na pridanie receptov:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia