Slané pagáče

Autor receptu: medovnicek

Už dávno ma žiadna kuchárska kniha nezaujala tak, ako edícia z vydavateľstva Martinus Recepty OD BABIČKY. Zatiaľ v rámci tejto edície vyšlo 16 útlych knižočiek a ja mám skoro všetky. Pagáčiky sú z časti, ktorá sa volá Slané pagáče, štangle, slimáky.

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V múke rozmrvíme margarín (použila som Smetol, ktorý som znovu objavila v Coop Jednota), pridáme soľ, vaječné žĺtky a strúhaný syr. Ten môj bol údený. Do stredu nalejeme kyslú smotanu a nakoniec vykvasený kvások. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a preložíme zdola hore, zhora dole, zľava doprava a sprava doľava. Poradie sa môže meniť, len pri každom prekladaní musí byť rovnaké. Prekladanie cesta zopakujeme trikrát s odstupom 20 minút.
  3. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm a vykrojíme malé alebo stredne veľké pagáče. Vrch pagáčov natrieme slaným rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C.
  4. Podľa tejto útlej knižôčky som piekla, dúfam, že som sa aspoň troška priblížila originálu
  5. A tu sú ďalšie z edície