Slané pagáče
Autor receptu: medovnicek
Už dávno ma žiadna kuchárska kniha nezaujala tak, ako edícia z vydavateľstva Martinus Recepty OD BABIČKY. Zatiaľ v rámci tejto edície vyšlo 16 útlych knižočiek a ja mám skoro všetky. Pagáčiky sú z časti, ktorá sa volá Slané pagáče, štangle, slimáky.
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V múke rozmrvíme margarín (použila som Smetol, ktorý som znovu objavila v Coop Jednota), pridáme soľ, vaječné žĺtky a strúhaný syr. Ten môj bol údený. Do stredu nalejeme kyslú smotanu a nakoniec vykvasený kvások. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a preložíme zdola hore, zhora dole, zľava doprava a sprava doľava. Poradie sa môže meniť, len pri každom prekladaní musí byť rovnaké. Prekladanie cesta zopakujeme trikrát s odstupom 20 minút.
- Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm a vykrojíme malé alebo stredne veľké pagáče. Vrch pagáčov natrieme slaným rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom.
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C.
- Podľa tejto útlej knižôčky som piekla, dúfam, že som sa aspoň troška priblížila originálu
- A tu sú ďalšie z edície