Foto: jokin
Tento recept mám od margaretky28, iba ho robím na slano, nakoľko som diabetik a sladké (nesmiem). Nám chutia aj takto.
na 180 °C
Postup
-
1
Suroviny som nepísal nakoľko každá kuchtička a kuchárik má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto tak to považujem za zbytočné. Ja robím tak že všetky tekuté suroviny spolu zmiešam aj z vykysnutým kváskom.
-
2
tu je už aj kvások.
-
3
Tekuté suroviny nalejem do múky v ktorej mám zamiešanú soľ.
-
4
a začnem miesiť miesim do tej doby kým nieje ruka aj nádoba čistá.
-
5
cesto teraz môže spokojne kysnúť a ja sa pustím do výroby plnky. Najskôr si pokrájam kapustu na jemno a trochu ju nasolím aby pustila vodu.
-
6
Kým kapusta odvodňuje, tak si nakrájam prerastenú slaninku a cibuľku a dám na panvicu robiť.
-
7
Keď mám cibuľku aj slaninku pekne opečené pridám k nim kapustu z ktorej som vytlačil vodu. Pridám drvenú rascu, sušený cesnak, mleté čierne korenie, trochu umelého sladidla, tí čo nemajú cukrovku tak samozrejme môžu použiť cukor a trochu octu. Za občasného miešania všetko dusím.
-
8
Keď už je kapusta skoro mäká tak ju odokryjem a pokračujem kým nemám kompaktnú zmes bez vody.
-
9
Kým dorobím kapustu tak mi pekne nakysne cesto. Cesto rozvalkám, povykrajujem z neho kruhy 9 cm vykrajovátkom tieto naplním presne tak ako to robí margaretka28 v jej vydarenom recepte kapustníkov. Pečiem kým nie sú pekne zapečené cca 20 minút pri 180. Teplota je iba orientačná ja mám plynovú trúbu. margaretka28 ešte raz ďakujem za Tvoj recept ktorí mi bol vzorom a pripomenula si mi ním dávno zabudnutú pochúťku. Prajem všetkým dobrú chuť.
Tak tu je ten sľúbený recept :
Cesto : 7dcl vlažnej vody, 1 kocka droždia, 1 kg polohrubej múky, 1 kávová lyžička soli (alebo podľa chuti, dnes sa už nedá spoľahnúť ani na tú soľ)
Potom klasicky. Urobiť si kvások z trocha vody, cukru, trocha hladkej múky a kvasníc. Keď kvások vzíde pridať do preosiatej múky, v ktorej je už premiešaná soľ a dolievať vlažnú vodu - podľa potreby. Vypracovať cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Plnka : kvasená kapusta, údená prerastená slaninka + môže byť aj kvalitná klobáska, 1 až 2 uvarené zemiaky, cibuľa, bravčová masť.
Postup : Opražiť slaninku + môže byť aj spolu s klobáskou s cibuľkou, aby bolo všetko pekne prepražené. Pred koncom dávam kmín, keď sa troška opraží, vynikne jeho chuť. Ak je málo výpeku, môže sa pridať bravčová masť. Následne pridať pokrájanú kyslú kapustu (to už podľa svojej chuti buď viacej kyslú alebo ju prepláchnuť). Zamiešať a nechať trochu podusiť. Odstaviť a do polovychladnutej masy pridať nastrúhané resp. vymiesené vychladnuté zemiaky. Zmiešať a okoreniť podľa svojej chuti (majorán, čierne korenie, prípadne ak je plnka málo slaná i soľ). Suroviny na plnku nedávam v hmotnosti, každý podľa svojho. Robím jej viac, lebo sa tá jesť aj bez cesta. Jednoducho tá plnka je o vlastnej chuti, ale je dobrá. Čím viackrát sa robí, tým je lepšia.
Cesto po vykysnutí vyváľkať a pokrájať na štvorce, plniť plnkou. Zabaliť do batôžkov a trocha stlačiť.
Nechať znovu trocha podkysnúť.
Pečenie : sú 3 druhy - buď sa môžu piecť na plechu vymastenom masťou a pred pečením sa potrú masťou, po učenení sa znova potrú masťou, (ja ju po upečení natieram výpekom z ďalšej slaninky, ktorú si popražím)
alebo sa vyprážajú tak ako šišky
alebo (čo je pre mňa nedosiahnuteľné) sa pečú na platni ako posúšky a následne sa potierajú.
Dúfam, že budú chutiť.