Foto: pusta
Máme radi škoricové sladké kysnuté cesto, spravila som briošky, veľmi chutné, nie je ťažké ich spraviť, sú výborné k čaju a ku kávičke, ako Zobraziť celý popisMáme radi škoricové sladké kysnuté cesto, spravila som briošky, veľmi chutné, nie je ťažké ich spraviť, sú výborné k čaju a ku kávičke, ako sladké raňajky s kakaom. Na víkend u nás pre mojich chlapov fičia nádherne voňavé sladké raňajky s kakaom, vrelo odporúčam vyskúšať :-)
porcií
príprava
na 180 stupňov C ventil °C
Suroviny
500 g |
|
21 g |
|
1 ČL |
|
120 g do cesta |
|
1 štipka |
|
100 ml |
|
2 ks |
|
150 g |
|
na potieranie: | |
1 CL |
|
2 PL |
|
na posypanie: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor a premiešala.
-
2
Do jamky v múke som rozklepla vajcia,...
-
3
...rozdrobila som droždie, posypala cukrom,...
-
4
...zaliala vlažným mliekom, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút,...
-
5
...pridala som na kocky pokrájané studené čerstvé maslo,...
-
6
...dôkladne som všetko spolu vymiesila rukami na polomäkké pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky a nechala som cesto prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
7
Vykysnuté cesto som vyklopila na dosku, netreba pomúčiť dosku, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vytvarovala som z cesta valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 8 približne rovnakých častí,...
-
8
...z každej časti som vytvarovala guľaté bochníčky, prikryla čistou utierkou a nechala ešte 20 minút podkysnúť.
-
9
Zatiaľ som do malého hrnca dala slnečnicový olej, mletú škoricu, dobre zmiešala na zmes, ktorou budem potierať briošky.
-
10
Z vykysnutých bochníčkov som dlaňami vyšúľala jednotlivé šúľky o dĺžke asi 30 cm.
-
11
Do štipky z ľavej ruky, ktorú som spravila spojením palca, ukazováka a prostredníka, som uchopila jeden koniec šúľka z cesta, jemne som ho stlačila a potom som celý šúľok pravou rukou otáčala okolo štipky z prstov ľavej ruky a druhý koniec šúľka som zasunula do vnútra na spodok vzniknutej briošky, ide to rýchlo. Briošky som kládla na plech vystlaný pečiacou fóliou.
-
12
Briošky som potrela pripravenou škoricovo - olejovou zmesou a na vrch briošiek som dala po 1 CL kryštálového cukru.
-
13
Pripravené briošky som vložila do studenej rúry, nastavila som potom teplotu rúry na 180 stupňov C,...
-
14
...po 10 - tich minútach som briošky vybrala z rúry, počas zohrievania rúry za tento čas takto krásne vykysli, znovu som ich potrela škoricovo - olejovou zmesou, na vrch každej briošky som zase dala 1 CL kryštálového cukru, vrátila som ich späť do už vyhriatej rúry,...
-
15
...po dalších 10 - tich minútach som vybrala už upečené briošky z rúry a nechala som ich na mriežke vychladnúť.
-
16
Čerstvo upečené škoricové briošky som podávala pre mojich chlapov na raňajky s kakaom, lebo na víkend milujú sladké raňajky a kakao.
-
17
Prierez: Briošky sú ľahučké, nadýchané, nie sú presladené, dajú sa krásne d ookola odlupovať v pásoch ako lúpavé pagáče, majú vatovitú štruktúru, ktorá pri odlupovaní pekne lístkovatie. Sú to veľmi chutné sladké a nádherne voňavé raňajky po škorici, výborne chutia s mliekom, s čajom a sú veľmi vhodné ku kávičke.
ja som odvykla davat do kysnuteho vajicka, dlhsie potom vydrzi chutne a kedze cez tyzden sme iba dve, je to pre mna dolezite
a polevu robim trosku inak - davam veeeeela skorice, med a maslo a tym potieram :-)
mam v plane nieco uplne ine, ale tieto briosky vyzeraju tak echt, ze neviem ci nebudu na ranajky v pondelok... :-)
Šikovná si.
škorice tu bolo dosť, išlo len o 8 briošiek, takže skoro až veľa. záleží na tom, kto má ako rád. s medovou polevou iste vyskúšam, dakujem za tip :-)ja som vajcia dala, cesto je potom lepšie a vedela som, že po brioškách sa len tak zapráši u nás.
áno, táto technika natáčania cesta do tvaru briošiek je rýchlejšia a cesto má potom kam kysnúť i do vnútra, je potom veľmi jemné a nadýchané.
budem len rada, ak ich spravíš v pondelok na raňajky :-)))
dakujem ti za pochvalu.
dakujem ti.
dakujem za vyskúšanie, za pochvalu a 5*
dakujem za uznanie, vážim si to od teba a dakujem i za 5*
tvoja pochvala ma teší, dakujem.
dakujem ti za pochvalu.
dakujem ti za pochvalu.
cením si tvoj názor, dakujem.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-))) som rada, že ťa zaujalo potieranie olejom so škoricou.
vážim si tvoju pochvalu , dakujem a dakujem ti i za 5*
odpísala som.
tvoja pochvala ma teší :-)
dakujem aj za uloženie do kk.
5* odo mňa
verím. :-)
dakujem za pochvalu.
... o, o, óóó, super, že toto môžeš a môžeš s čímkoľvek :-))))
nielen cez weekend :-)
dakujem za pochvalu.
vážim si tvoju pochvalu veľmi.
dakujem i za 5*
som rada, že sa ti recept páči :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu a za 5*
podla nasho vkusu by este zniesli viac sladkeho, ale nieje problem spravit sladke kakao ci medovu natierku :-)
to natacanie ide bleskovo, s cestom sa robi vyborne, vobec som nepodsypala, len mi nejak nechcelo kysnut, potvora :-(
a potom v rure narastli tak, ze sa mi pozliepali !
kazdopadne dalsi z receptov hodny vyskusania :-)
písala som, že nie sú presladené, ale tomu sa dá výborne pomôcť, maslom a pikantným lekvárom, Nutellou či iným, ako ty píšeš.
sú veľmi jemné a ľahučké.
som rada, že si ich vyskúšala a vôbec mi nevadí tvoja inovácia, ba práve naopak, pri novom pečení vyskúšam podľa teba:-)))
s tebou sa mi výborne spolupracuje a vymieňajú skúsenosti -)
dakujem ti za vyskúšanie a skvelú správu,
Prajem Ti Pekný večer :-)
na nedeľu ako stvorené, pravdu máš.
dakujem za peknú pochvalu.