Sladké škoricové briošky fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. novembra 2014
Sladké škoricové briošky (fotorecept)
Foto: pusta

Máme radi škoricové sladké kysnuté cesto, spravila som briošky, veľmi chutné, nie je ťažké ich spraviť, sú výborné k čaju a ku kávičke, ako Zobraziť celý popisMáme radi škoricové sladké kysnuté cesto, spravila som briošky, veľmi chutné, nie je ťažké ich spraviť, sú výborné k čaju a ku kávičke, ako sladké raňajky s kakaom. Na víkend u nás pre mojich chlapov fičia nádherne voňavé sladké raňajky s kakaom, vrelo odporúčam vyskúšať :-)

8 kusov
porcií
20 minút
príprava
10 + 10 minút
na 180 stupňov C ventil °C

Suroviny

500 g
21 g
1 ČL
120 g do cesta
1 štipka
100 ml
2 ks
150 g
na potieranie:
1 CL
2 PL
na posypanie:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor a premiešala.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jamky v múke som rozklepla vajcia,...

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...rozdrobila som droždie, posypala cukrom,...

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala vlažným mliekom, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút,...

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som na kocky pokrájané studené čerstvé maslo,...

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...dôkladne som všetko spolu vymiesila rukami na polomäkké pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky a nechala som cesto prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto som vyklopila na dosku, netreba pomúčiť dosku, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vytvarovala som z cesta valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 8 približne rovnakých častí,...

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...z každej časti som vytvarovala guľaté bochníčky, prikryla čistou utierkou a nechala ešte 20 minút podkysnúť.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zatiaľ som do malého hrnca dala slnečnicový olej, mletú škoricu, dobre zmiešala na zmes, ktorou budem potierať briošky.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z vykysnutých bochníčkov som dlaňami vyšúľala jednotlivé šúľky o dĺžke asi 30 cm.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do štipky z ľavej ruky, ktorú som spravila spojením palca, ukazováka a prostredníka, som uchopila jeden koniec šúľka z cesta, jemne som ho stlačila a potom som celý šúľok pravou rukou otáčala okolo štipky z prstov ľavej ruky a druhý koniec šúľka som zasunula do vnútra na spodok vzniknutej briošky, ide to rýchlo. Briošky som kládla na plech vystlaný pečiacou fóliou.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Briošky som potrela pripravenou škoricovo - olejovou zmesou a na vrch briošiek som dala po 1 CL kryštálového cukru.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravené briošky som vložila do studenej rúry, nastavila som potom teplotu rúry na 180 stupňov C,...

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...po 10 - tich minútach som briošky vybrala z rúry, počas zohrievania rúry za tento čas takto krásne vykysli, znovu som ich potrela škoricovo - olejovou zmesou, na vrch každej briošky som zase dala 1 CL kryštálového cukru, vrátila som ich späť do už vyhriatej rúry,...

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...po dalších 10 - tich minútach som vybrala už upečené briošky z rúry a nechala som ich na mriežke vychladnúť.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Čerstvo upečené škoricové briošky som podávala pre mojich chlapov na raňajky s kakaom, lebo na víkend milujú sladké raňajky a kakao.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Prierez: Briošky sú ľahučké, nadýchané, nie sú presladené, dajú sa krásne d ookola odlupovať v pásoch ako lúpavé pagáče, majú vatovitú štruktúru, ktorá pri odlupovaní pekne lístkovatie. Sú to veľmi chutné sladké a nádherne voňavé raňajky po škorici, výborne chutia s mliekom, s čajom a sú veľmi vhodné ku kávičke.

    Sladké škoricové briošky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

smejkad
trosku mi trvalo to namotavanie, ale uz chapem, cesto potom kysne aj do vnutra, musi byt perfektne jemne :-)
ja som odvykla davat do kysnuteho vajicka, dlhsie potom vydrzi chutne a kedze cez tyzden sme iba dve, je to pre mna dolezite
a polevu robim trosku inak - davam veeeeela skorice, med a maslo a tym potieram :-)
mam v plane nieco uplne ine, ale tieto briosky vyzeraju tak echt, ze neviem ci nebudu na ranajky v pondelok... :-)
mesiar50
Škoricové mám veľmi rád.Tvoje briošky by mi určite chutili.
Šikovná si.
frezia
Su krasne, skoricove mame radi, spravim ich zajtra na ranajky. Ukladam, 5*.
babkamt
pekne sa ti vydarili. Mám rada, keď sa cesto lístkuje. Na raňajky sú výborné, 5*
jarunka
Pekne briozky si upiekla @pusta , ja so tiez piekla briozky tento tyzden, uz su vsetky prec, tak mozem zase piect a vyskusat podla.
zdezda
Perfektný recept, chutné briošky, navnadila si ma. Páči sa mi, že si ich nechala kysnúť v rúre, šetrí to čas.
tatranka
Veľmi pekný recept a zaujal ma na potieranie ten olej so škoricou.Príležitostne skúsim.5*
pusta
@smejkad , ked robím čokoľvek so škoricou, spomeniem si na teba :-)
škorice tu bolo dosť, išlo len o 8 briošiek, takže skoro až veľa. záleží na tom, kto má ako rád. s medovou polevou iste vyskúšam, dakujem za tip :-)ja som vajcia dala, cesto je potom lepšie a vedela som, že po brioškách sa len tak zapráši u nás.
áno, táto technika natáčania cesta do tvaru briošiek je rýchlejšia a cesto má potom kam kysnúť i do vnútra, je potom veľmi jemné a nadýchané.
budem len rada, ak ich spravíš v pondelok na raňajky :-)))
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@mesiar50 - lacikám, tvoja pochvala ma teší, a vážim si ju :-)
dakujem ti.
pusta
@frezia , verím, že si tieto briošky upiekla, mali ste ich na raňajky a dúfam, že chutili :-)
dakujem za vyskúšanie, za pochvalu a 5*
pusta
Milá@babkamt , hej, sú výborné na raňajky, tiež mám rada, ked kysnuté cesto krásne nalístkovatie a je ľahučké a nadýchané. :-)
dakujem za uznanie, vážim si to od teba a dakujem i za 5*
pusta
@jarunka , poteší ma, ak vyskúšaš tieto moje briošky :-)))
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@brambora , budem rada, ked ich vyskúšaš niekedy. :-)
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@zdezda , kysnutie v rúre praktizujem už dávnejšie, potom je cesto nadýchanejšie a briošky rýchlejšie hotové, krajšie :-)
cením si tvoj názor, dakujem.
1x zdezda
pusta
@tatranka - Milá Martuška, tvoje slová ma hrejú :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-))) som rada, že ťa zaujalo potieranie olejom so škoricou.
vážim si tvoju pochvalu , dakujem a dakujem ti i za 5*
anna087
Tiež som dnes piekla briošky,nie podľa tohto recceptu, ale nemám ich nejaké nadýchané,skôr by som povedala že sú ťažké.Prečo??????? Vychladnúť som ich nechala na mriežke.
sikulka
sú krásne a od škorice určite i krásne voňavé . Ukladám do KK a určite vyskúšam.
pusta
@anna087 , neviem, ako si robila podľa iného receptu tie tvoje briošky, preto ti neviem poradiť.
pusta
@sikulka , budem rada, ak aj ty vyskúšaš :-)
tvoja pochvala ma teší :-)
dakujem aj za uloženie do kk.
sracz
... o, o, óóó, tak toto smiem a môžem aj ja, milá @pusta a nemusí to byť s kakaom či kávou LEN cez weekend!
marika21
Výborné briošky. Recept vyskúšam príležitostne. Máme radi sladké pečivo. Hodím*****,ty hoď 5briožok na ochutnanie.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám ,
... o, o, óóó, super, že toto môžeš a môžeš s čímkoľvek :-))))
nielen cez weekend :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@norbertklubert , samozrejme, že budú pre teba, pre teba vždy :-)))
vážim si tvoju pochvalu veľmi.
dakujem i za 5*
pusta
@marika21 , hodím i viac briošiek ako 5 a veľmi rada :-)))))
som rada, že sa ti recept páči :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu a za 5*
smejkad
tak som si ich trosku na svoj obraz ... ale iba trosku naozaj :-)
podla nasho vkusu by este zniesli viac sladkeho, ale nieje problem spravit sladke kakao ci medovu natierku :-)
to natacanie ide bleskovo, s cestom sa robi vyborne, vobec som nepodsypala, len mi nejak nechcelo kysnut, potvora :-(
a potom v rure narastli tak, ze sa mi pozliepali !
kazdopadne dalsi z receptov hodny vyskusania :-)
1x pusta
pusta
@smejkad , hned nekysnú, ale v rúre nakysnú jedna báseň :-)
písala som, že nie sú presladené, ale tomu sa dá výborne pomôcť, maslom a pikantným lekvárom, Nutellou či iným, ako ty píšeš.
sú veľmi jemné a ľahučké.
som rada, že si ich vyskúšala a vôbec mi nevadí tvoja inovácia, ba práve naopak, pri novom pečení vyskúšam podľa teba:-)))
s tebou sa mi výborne spolupracuje a vymieňajú skúsenosti -)
dakujem ti za vyskúšanie a skvelú správu,
Prajem Ti Pekný večer :-)
1x pusta
safran
hriešne dobre vyzerajú briošky, dala by som si jednu na nedeľné ráno veru :-)
1x pusta
pusta
@safran , sú aj hriešne dobré, nielen hriešne dobre vyzerajú.
na nedeľu ako stvorené, pravdu máš.
dakujem za peknú pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia