Sladké škoricové briošky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi škoricové sladké kysnuté cesto, spravila som briošky, veľmi chutné, nie je ťažké ich spraviť, sú výborné k čaju a ku kávičke, ako sladké raňajky s kakaom. Na víkend u nás pre mojich chlapov fičia nádherne voňavé sladké raňajky s kakaom, vrelo odporúčam vyskúšať :-)

8 kusov
porcií
20 minút
príprava
10 + 10 minút
na 180 stupňov C ventil °C

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor a premiešala.
  2. Do jamky v múke som rozklepla vajcia,...
  3. ...rozdrobila som droždie, posypala cukrom,...
  4. ...zaliala vlažným mliekom, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút,...
  5. ...pridala som na kocky pokrájané studené čerstvé maslo,...
  6. ...dôkladne som všetko spolu vymiesila rukami na polomäkké pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky a nechala som cesto prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  7. Vykysnuté cesto som vyklopila na dosku, netreba pomúčiť dosku, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vytvarovala som z cesta valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 8 približne rovnakých častí,...
  8. ...z každej časti som vytvarovala guľaté bochníčky, prikryla čistou utierkou a nechala ešte 20 minút podkysnúť.
  9. Zatiaľ som do malého hrnca dala slnečnicový olej, mletú škoricu, dobre zmiešala na zmes, ktorou budem potierať briošky.
  10. Z vykysnutých bochníčkov som dlaňami vyšúľala jednotlivé šúľky o dĺžke asi 30 cm.
  11. Do štipky z ľavej ruky, ktorú som spravila spojením palca, ukazováka a prostredníka, som uchopila jeden koniec šúľka z cesta, jemne som ho stlačila a potom som celý šúľok pravou rukou otáčala okolo štipky z prstov ľavej ruky a druhý koniec šúľka som zasunula do vnútra na spodok vzniknutej briošky, ide to rýchlo. Briošky som kládla na plech vystlaný pečiacou fóliou.
  12. Briošky som potrela pripravenou škoricovo - olejovou zmesou a na vrch briošiek som dala po 1 CL kryštálového cukru.
  13. Pripravené briošky som vložila do studenej rúry, nastavila som potom teplotu rúry na 180 stupňov C,...
  14. ...po 10 - tich minútach som briošky vybrala z rúry, počas zohrievania rúry za tento čas takto krásne vykysli, znovu som ich potrela škoricovo - olejovou zmesou, na vrch každej briošky som zase dala 1 CL kryštálového cukru, vrátila som ich späť do už vyhriatej rúry,...
  15. ...po dalších 10 - tich minútach som vybrala už upečené briošky z rúry a nechala som ich na mriežke vychladnúť.
  16. Čerstvo upečené škoricové briošky som podávala pre mojich chlapov na raňajky s kakaom, lebo na víkend milujú sladké raňajky a kakao.
  17. Prierez: Briošky sú ľahučké, nadýchané, nie sú presladené, dajú sa krásne d ookola odlupovať v pásoch ako lúpavé pagáče, majú vatovitú štruktúru, ktorá pri odlupovaní pekne lístkovatie. Sú to veľmi chutné sladké a nádherne voňavé raňajky po škorici, výborne chutia s mliekom, s čajom a sú veľmi vhodné ku kávičke.