Sladké škoricové briošky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi škoricové sladké kysnuté cesto, spravila som briošky, veľmi chutné, nie je
ťažké ich spraviť, sú výborné k čaju a ku kávičke, ako sladké raňajky s kakaom. Na víkend
u nás pre mojich chlapov fičia nádherne voňavé sladké raňajky s kakaom, vrelo
odporúčam vyskúšať :-)
8 kusov porcií |
20 minút príprava |
10 + 10 minút na 180 stupňov C ventil °C |
Postup- Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor a premiešala.
- Do jamky v múke som rozklepla vajcia,...
- ...rozdrobila som droždie, posypala cukrom,...
- ...zaliala vlažným mliekom, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút,...
- ...pridala som na kocky pokrájané studené čerstvé maslo,...
- ...dôkladne som všetko spolu vymiesila rukami na polomäkké pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky a nechala som cesto prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto som vyklopila na dosku, netreba pomúčiť dosku, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vytvarovala som z cesta valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 8 približne rovnakých častí,...
- ...z každej časti som vytvarovala guľaté bochníčky, prikryla čistou utierkou a nechala ešte 20 minút podkysnúť.
- Zatiaľ som do malého hrnca dala slnečnicový olej, mletú škoricu, dobre zmiešala na zmes, ktorou budem potierať briošky.
- Z vykysnutých bochníčkov som dlaňami vyšúľala jednotlivé šúľky o dĺžke asi 30 cm.
- Do štipky z ľavej ruky, ktorú som spravila spojením palca, ukazováka a prostredníka, som uchopila jeden koniec šúľka z cesta, jemne som ho stlačila a potom som celý šúľok pravou rukou otáčala okolo štipky z prstov ľavej ruky a druhý koniec šúľka som zasunula do vnútra na spodok vzniknutej briošky, ide to rýchlo. Briošky som kládla na plech vystlaný pečiacou fóliou.
- Briošky som potrela pripravenou škoricovo - olejovou zmesou a na vrch briošiek som dala po 1 CL kryštálového cukru.
- Pripravené briošky som vložila do studenej rúry, nastavila som potom teplotu rúry na 180 stupňov C,...
- ...po 10 - tich minútach som briošky vybrala z rúry, počas zohrievania rúry za tento čas takto krásne vykysli, znovu som ich potrela škoricovo - olejovou zmesou, na vrch každej briošky som zase dala 1 CL kryštálového cukru, vrátila som ich späť do už vyhriatej rúry,...
- ...po dalších 10 - tich minútach som vybrala už upečené briošky z rúry a nechala som ich na mriežke vychladnúť.
- Čerstvo upečené škoricové briošky som podávala pre mojich chlapov na raňajky s kakaom, lebo na víkend milujú sladké raňajky a kakao.
- Prierez: Briošky sú ľahučké, nadýchané, nie sú presladené, dajú sa krásne d ookola odlupovať v pásoch ako lúpavé pagáče, majú vatovitú štruktúru, ktorá pri odlupovaní
pekne lístkovatie. Sú to veľmi chutné sladké a nádherne voňavé raňajky po škorici, výborne chutia s mliekom, s čajom a sú veľmi vhodné ku kávičke.
|