Sladké raňajkové pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. augusta 2015
Sladké raňajkové pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutné a obľúbené pečivo, nielen u detí ;-)

16
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
100 g
200 g
1,5 ČL
150 g (alebo margarín)
1 ks
6 PL
50 g čerstvé
5 dl vlažná
2 bal.
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme obe múky, cukor, soľ a premiešame dobre lyžicou. Potom pridáme bielok vajcia, dobre zmäknuté maslo (margarin) a 5 dl vody, v ktorej sme si rozmiešali kvasnice. Celé dobre spracujeme, premačkáme, aby sa všetko dobre spojilo a neostali ani žiadne hrčky..

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dostaneme trocha lepkavé mäkkšie cesto, ktoré už len pomocou múky (bez miesenia) napravíme do bochníka. Posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť 1 hodinu..

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za 1 hodinu mi cesto pekne nakyslo :-).

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a sformujeme valec. Z valca si odkrajujeme rovnaké kúsky cesta - mne vyšlo 16 ks. Nemôžu byť ani priveľké, ani primalé :-) tých 16 ks je presne dosť, budete mať pekné pečivo :-). Následne každé cesto vymiesime ešte do bochníka, zakryjeme utierkou a necháme 40-60 minút oddychovať. Za ten čas nám bochníčky nakysnú :-).

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 1 hodinke boli bochníky pekne nakysnuté :-). Niekedy im stačí aj okolo 40 minut, to záleží od izbovej teploty, ale to vidíte aj od oka či sú už pekne veľké :-).

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bochník si vyvaľkáme do dvoch bokov, do tvaru podobného vajcu...

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..natrieme cesto tenko smotanou..

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..a voľne ho skrútime..Vždy treba mysliet nato, aby malo miesto a vzduch to cesto, aby vám mohlo pekne nakysnúť..Len jeden tip pre nováčikov na voľne zakrúcanie cesta... Prvé zahnutie cesta musí byť troška väčšie - nezačnite hneď na úzko (na tesno) a potom podľa toho zahnutia krútime (akoby prehýňame) stále cesto ďalej až po okraj..

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..a prehneme do tvaru rohlíka.

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ja som spravila aj zopár škoricových. Na smotanu som nasypala škoricu zmiešanú s trochom cukru a tiež zakrútila.

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rohlíky poukládame ďalej od seba na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s trochou vody. Takto necháme ešte 30 minút podkysnúť.

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po 30 minútach vložíme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu vyhriali na 180 °C na cca. 20 minút. Vlastne pečieme ich na 180 °C do červenkava :-).

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pečivo sa krásne upieklo a nakyslo ;-P. Po vybratí necháme vychladnúť.

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Škoricové som pozakrajovala, aby sme ich vedeli od seba rozoznať :-).

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pečivko je veľmi chutné. Cesto vzdušné, ľahké a mákké, pripominajúce vianočku :-). Rohlíky bez plnky chutia vynikajúco natreté maslom a džemom ;-P. Na fotke je jeden z našich najobľúbenejších džemov.. "sicílsky pikantný paradajkový džem" od @sjuz :-). Odporúčam je fantasticky!

    Sladké raňajkové pečivo (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

dadush
Milá @cesminaz opäť mi slinky tečú ako pri ketmerských pagacikoch :D keby som nemala naplánované slivkové guľky tak aj zajtra robím, každopádne ukladám do KK a v najbližšej dobe skúsim :-)
terinka55
@Cezminas , dokonalé ako vždy od Teba. Môžeš si otvoriť privátnu mini pekáreň a úspech zaručený! Chválim, a keďže sa viac nedá, tak 5*****
cesminaz
@dadush :-) som rada,ze sa ti recept paci.Pecivo je velmi chutne,takze som si ista ze vam bude chutit ;-) Ak vyskusas tk sa ozvi,ze ako sa ti vydarili! Pekny vecer prajem :-) Mila @terinka55 dakujem za mile slova :-) ..uz nie raz mi okolo moji vraveli to iste co ty :-) no zatial peciem len pre svojich hladosov ;-)) @izabelka dakujem :-) @kukulienka ..no ved vies ako to je.. Prazdniny,deti stale doma..a vzdy hladaju nieco pod zub :-) Takze teraz sa musim chodit do kuchyni "vysantit" castejsie ;-)))
babav
Lakavy recept @cesminaz , krasne pecivko. V recepte uvadzas na potretie sladku smotanu .....je vyslahana ked je taka husta ?
cesminaz
@dr @jozka2 :-) dakujem. @babav nieje vyslahana.U nas je obycajna cervena(sladka) smotana veeeelmi husta,az v nej lyzica stoji :-) Ale vobec nevadi,ak natries redsiu smotanu,nemusi byt 20%na len nech nieje kysla :-) A priliz hrubo ju netreba natriet,inak tam zostane po upeceni v rohliku ako tvaroh :-)
smejkad
presne moj typ peciva, ako milujem !
na vikend urobim, potom dam vediet :-)
edimilka
moja píšeš citronovú šťavu ,tá má isť do cesta ,neni tam spomenutá ,prepáč že sa pýtam ,ináč nádherne upečené ,dakujem ukladám
danielas
Krásne rožky!!! Neodolateľné. Hneď zrána robíš chute :-)
cesminaz
@smejkad som rada,ze ti je pecivo po chuti ;-) Tie jogurtove lupacky su naozaj podobne,az na kukuricnu muku,smotanu a vodu..Verim ze su tiez vynikajuce :-) Budem rada,ak vyskusas toto pecivo,som si ista ze budes spokojna :-) Ma perfektne cesto,ktore je jemne a makke aj na druhy den.A namiesto skorice mozes dat podla chuti kakao.Ozvi sa potom ;-P @edimilka ano ta citronova stava ide rovno do cesta-zabudla som to spomenut :-) Ja som mala doma len 50%nu tak som dala 6pl,ale moze sa dat aj 3pl cerstvej stavy :-) @danielas :-)) ..ved su "ranajkove" ;-))
katkat
krasne pecivo:) tak pekne sa nafukli, ze mi pripomenuli ten vankusik, co sa dava okolo krku pri dlhych cestach autom:))
babidka
Vyzeraju neodolatelne . Moji prazdninovi spachtosi vstavaju skor na desiatu ako na ranajky , takze im tie rozteky upeciem na ranajky a urcite sa budu tesit :-)
mata3636
krásne. len na Slovensku asi ťažko zoženieme 20% sladkú smotanu
evanaaa
Chutné už len na pohľad, skvelý výsledok práce skvelej kuchárky. Myslím, že miesto sladkej smotany sa dá použiť aj šľahačková, predsa je o niečo hustejšia, u nás je len várová 12%-ná, nie viac.
smejkad
sladka smotana je aj na slahanie
s takou som uz potierala a bolo to fajn, aj ked mala cez 30% tuku :-)
smejkad
hlasim ako som slubila :-)
stavu som pouzila limetkovu - citrony neboli :-/
no a bud som zatocila prilis na tuho, alebo zauradovala riedka smotana, ale neoddelovali sa mi ako tebe :-(
ale chutovo su vyborne aj na druhy den, takze urcite este budem skusat
len neviem, ci na buduce pouzijem jogurt, alebo necham slahacku stiect - co navrhujete, dievcata?
PS - skoricove su uplne famozne :-)
mata3636
@smejkad - aj ja som uvažovala, že asi by bolo dobré nechať stiecť šľahačku. to by bolo asi lepšie ako jogurt, ten je predsa len kyslejší. aj ja sa chystám vyskúšať, veľmi sa mi toto pečivo páči, ale musí sa trocha ochladiť. v týchto horúčavách odmietam piecť :-)
havino
krásne sú, až som preglgla, bože u nás 33 % je riedka a nie to 20 % smotana, aby bola takáto hustá, ako máš v miske
afataga
v sobotu som piekla osie hniezda, som si spomenula, ze bielko do cesta, cesto som si urobila po svojom, ale miesto zltka, ako vzdy davam, som dala bielko a fakt cesto bolo vlacne a makke aj na druhy den, dost ma to prekvapilo, uz len tak budem robit, lebo aj psik mal radost, ze dostal zltko :-)
cesminaz
Dakujem velmi pekne vsetkym za mile komentare :-) a budem velmi rada,ak pecivo vyskusate. @afataga no vidis a ty si tak dlho vahala! :-)) Velmi sa tesim,ze si spokojna ;-) a to nielen ty,ale aj tvoj psik.Takto budete mat z toho obaja osoh a radost.."ty" mäkke a vlacne kolace a "psik" krasnu lesklu srst ;-P Mila @smejkad odpisujem neskoro,ale aj tak sa tesim,ze si sa ozvala :-) To ti neviem povedat,ze preco sa ti tak neoddelovali..ci to bolo smotanou,alebo krutenim.Ja si myslim,ze skor to bude to krutenie a nie ta smotana. Skusim nabuduce s 3,5% jogurtom a dam ti vediet,ci sa oddelovali :-) Neviem sice ake mate smotany na Slovensku,ale pouzi podla svojho uvazenia.Nema byt kysla a ma byt husta-hustejsia :-) Skus,uvidis mila @smejkad :-) Ale aj tak som rada,ze si bola spokojna a ze vam pecivo chutilo.Nielen skoricove,ale aj kakaove su famozne! ;-P Dakujem za vyskusanie a zelam pekny vecer! @havino smotany na varenie a na slahanie su aj u nas riedke.Ale tieto obycajne smotany,cize modra 12% a cervena 20% su huste oboje.Cervena je tuhsia nez modra a chutovo neutralna,kym modra ma trocha kyslastu chut :-) Drzim palce,aby ste si so smotanou poradili ;-D
medovnicek
ďalší perfektný recept z tvojej kuchyne, mám veľmi rada tvoje recepty:)
smejkad
hlasim druhy pokus :-)
dala som natierkove smotanove maslo , 9% stracatela jogurt a nutelu - hustota ok, aj upieklo sa a aj chuti to fajn, zatocila som volnejsie a div sa svete - uz sa aj oddeluje :-)))
ALE
do dvoch kuskov som dala med a skoricu
tie su manna bozska, ale med vytekal no a ja teraz neviem, ako tomu zabranit?
poradte, zienky zlate :-)
cesminaz
Mila @medovnicek dakujem :-) je to pre mna pocta a tvoju pochvalu si velmi vazim :-) Mila @smejkad .. no super,to sa velmi tesim,ze si sa vynasla :-) A vidis,ze som dobre tipovala s tym oddelovanim..ze to bude skor to krutenie..! Ale super ze ti to uz vyslo,velmi sa tesim :-) Tie medovo-skoricove museli byt fakt bozske,no teraz ma nenapada vobec nic,ze ako by si vedela zabranit vytekaniu..ale porozmyslam :-) Este raz vdaka @smejkad za tvoju milu a dobru spravu ;-D
modrenka
Naozaj, naozaj máte na mysli kukuričnú múku? Ona je taká drsnejšia. Nejedná sa skôr o kukuričný škrob, čiže Maizenu či Gustin? Ten kukuričný škrob sa mi svojou jemnučkou štruktúrou zdá vhodnejší k hladkej múke. Ale ak je to inak, rada vyskúšam. Ďakujem.
smejkad
ja som pouzila kukuricnu polohrubu a bolo ok, v obchode som videla aj kukuricnu hladku :-)
cesminaz
@modrenka ano naozaj kukuricnu muku :-) mam ju aj odfotenu v postupe,na konci receptu.U nas je kukuricna muka celkom jemna,skoro ako hladka psenicna :-) Kukuricny skrob nedavaj,cesto budes mat odneho tuhsie a tazsie-raz som to s nim skusala,kedze sa mi bola minula kumuricna muka.Takze odvtedy robim vylucne s mukou(hladkou) a su presne take lahucke a vynikajuce ako maju byt :-) Ale ak chces,tak skus aj podla toho,co vravi @smejkad :-) ona ich uz par krat robila.. Dufam @modrenka ze najdes tu vhodnu muku a ze sa ti pecivo krasne vydari! Pekny den prajem. @smejkad vdaka za tvoju reakciu :-)
jajada
Tie rožteky sú fantastické. Keď som ich napiekla prvý krát a doniesla si do roboty na raňajky, kolegyne mi neverili, že som ich upiekla. Mysleli si, že som si kúpila lúpačky a urobila si z nich srandu. Ale keď som ich ponúkla už mi verili. Na druhý deň som musela doniesť recept.
cesminaz
@Jajada (27.2.2016 11:42)
si ma pobavila tvojim komentarom o kolegyniach :-)) Ale vobec sa im necudujem,ze si to na prvy pohlad mysleli.No chutovo sa kupenskym nevyrovnaju :-) Dakujem ti za tvoju odozvu a velmi ma tesi,ze si bola s receptom spokojna :-) No a pravdaze aj kolegyne ;-P

smejkad
tak som dnes skusila plnit zmesou maslo+med+skorica, ale vytieklo, tadialto cesta nevedie :-(
a take su dobreeeee :-(((




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia