Foto: cesminaz
Veľmi chutné a obľúbené pečivo, nielen u detí ;-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
100 g |
|
200 g |
|
1,5 ČL |
|
150 g (alebo margarín) |
|
1 ks |
|
6 PL |
|
50 g čerstvé |
|
5 dl vlažná |
|
2 bal. |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Do jednej misky dáme obe múky, cukor, soľ a premiešame dobre lyžicou. Potom pridáme bielok vajcia, dobre zmäknuté maslo (margarin) a 5 dl vody, v ktorej sme si rozmiešali kvasnice. Celé dobre spracujeme, premačkáme, aby sa všetko dobre spojilo a neostali ani žiadne hrčky..
-
2
Dostaneme trocha lepkavé mäkkšie cesto, ktoré už len pomocou múky (bez miesenia) napravíme do bochníka. Posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť 1 hodinu..
-
3
Za 1 hodinu mi cesto pekne nakyslo :-).
-
4
Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a sformujeme valec. Z valca si odkrajujeme rovnaké kúsky cesta - mne vyšlo 16 ks. Nemôžu byť ani priveľké, ani primalé :-) tých 16 ks je presne dosť, budete mať pekné pečivo :-). Následne každé cesto vymiesime ešte do bochníka, zakryjeme utierkou a necháme 40-60 minút oddychovať. Za ten čas nám bochníčky nakysnú :-).
-
5
Po 1 hodinke boli bochníky pekne nakysnuté :-). Niekedy im stačí aj okolo 40 minut, to záleží od izbovej teploty, ale to vidíte aj od oka či sú už pekne veľké :-).
-
6
Bochník si vyvaľkáme do dvoch bokov, do tvaru podobného vajcu...
-
7
..natrieme cesto tenko smotanou..
-
8
..a voľne ho skrútime..Vždy treba mysliet nato, aby malo miesto a vzduch to cesto, aby vám mohlo pekne nakysnúť..Len jeden tip pre nováčikov na voľne zakrúcanie cesta... Prvé zahnutie cesta musí byť troška väčšie - nezačnite hneď na úzko (na tesno) a potom podľa toho zahnutia krútime (akoby prehýňame) stále cesto ďalej až po okraj..
-
9
..a prehneme do tvaru rohlíka.
-
10
Ja som spravila aj zopár škoricových. Na smotanu som nasypala škoricu zmiešanú s trochom cukru a tiež zakrútila.
-
11
Rohlíky poukládame ďalej od seba na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s trochou vody. Takto necháme ešte 30 minút podkysnúť.
-
12
Po 30 minútach vložíme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu vyhriali na 180 °C na cca. 20 minút. Vlastne pečieme ich na 180 °C do červenkava :-).
-
13
Pečivo sa krásne upieklo a nakyslo ;-P. Po vybratí necháme vychladnúť.
-
14
Škoricové som pozakrajovala, aby sme ich vedeli od seba rozoznať :-).
-
15
Pečivko je veľmi chutné. Cesto vzdušné, ľahké a mákké, pripominajúce vianočku :-). Rohlíky bez plnky chutia vynikajúco natreté maslom a džemom ;-P. Na fotke je jeden z našich najobľúbenejších džemov.. "sicílsky pikantný paradajkový džem" od @sjuz :-). Odporúčam je fantasticky!
na vikend urobim, potom dam vediet :-)
varecha.pravda.sk/recepty/domace-lupacky-s-bielym-jogurto...
a tie boli tiez vyborne :-)
ale mam velmi dobre skusenosti s tvojim bielkom v ceste a laka ma aj ta kukurica, tak uvidime :-)
s takou som uz potierala a bolo to fajn, aj ked mala cez 30% tuku :-)
stavu som pouzila limetkovu - citrony neboli :-/
no a bud som zatocila prilis na tuho, alebo zauradovala riedka smotana, ale neoddelovali sa mi ako tebe :-(
ale chutovo su vyborne aj na druhy den, takze urcite este budem skusat
len neviem, ci na buduce pouzijem jogurt, alebo necham slahacku stiect - co navrhujete, dievcata?
PS - skoricove su uplne famozne :-)
dala som natierkove smotanove maslo , 9% stracatela jogurt a nutelu - hustota ok, aj upieklo sa a aj chuti to fajn, zatocila som volnejsie a div sa svete - uz sa aj oddeluje :-)))
ALE
do dvoch kuskov som dala med a skoricu
tie su manna bozska, ale med vytekal no a ja teraz neviem, ako tomu zabranit?
poradte, zienky zlate :-)
pouzivam jedine tuto :-)
si ma pobavila tvojim komentarom o kolegyniach :-)) Ale vobec sa im necudujem,ze si to na prvy pohlad mysleli.No chutovo sa kupenskym nevyrovnaju :-) Dakujem ti za tvoju odozvu a velmi ma tesi,ze si bola s receptom spokojna :-) No a pravdaze aj kolegyne ;-P
a take su dobreeeee :-(((