Foto: cesminaz
Tieto poğaça su z kukuričnej muky v tvare taštičiek :-) Cesto je lahučké a velmi chutne..
porcií
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
500 g |
|
3 PL |
|
1,5 ČL |
|
2 ks |
|
250 g (alebo margarín) |
|
50 g čerstvé |
|
1-1,25 dl vlažná |
|
Plnka: | |
250 g polotučný |
|
2 PL |
|
1-2 PL |
|
1 hrsť čerstvý |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Do jednej misky dame obe muky, sol, cukor a dobre cele premiesame lyzicou..
-
2
Potom pridame zmäknute maslo (margarin) a 2 bielky a 1 zltok (ten druhy zltok si odlozime bokom, s tym budeme potierat vrch tasticiek). Nakoniec pridame aj 1 az 1,25dl vlaznej vody v ktorej sme rozmiesali 50g kvasnic s 2kl cukru..
-
3
Cele dobre premackame-premiesime,aby sa dobre vsetko spojilo. Dostaneme polomäkke az mäkke mastnejsie cesto. Hotove cesto zakryjeme utierkou a nechame na teplejsom mieste 30 minut oddychovat..
-
4
Zatial si pripravime plnku. Zmiesame 250g tvarohu,1-2PL cukru(podla chuti) ,trosku soli,za hrst nadrobno nakrajaneho kôpru a 2PL jogurtu.Plnka nema byt prihusta,ani priliz riedka-mne stacili 2PL jogurtu.Ja som pouzila celkom obycajny polotucny tvaroh-tu 250g kocku co predavaju v obhodoch.Ten tvaroh nieje ani jemny,ani velmi hrudkavy :-)
-
5
Po 30tich minutach zacneme s cestom pracovat.. Rukou odstipkavame rovnake kusky cesta..Ako stipkate do cesta,tak sa da vidiet a citit, ako za tych 30 minut podkyslo :-) je lahucke a bublinkave :-)
-
6
Z cesta vytvarujeme gulku velkosti mandarinky :-)
-
7
..a na nepomucenej doske gulku roztapkame na hrubku cca. 5mm...
-
8
..do stredu dame plnku a zatvorime..
-
9
..okraje prstami pritlacime, aby sa spojili..
-
10
..poğaça poukladame trocha dalej od seba na plech s peciacim papierom. Vrch natrieme s nasich druhym zltkom, ktore sme mali odlozene bokom..
-
11
Ja som niektorim posypala vrch zernuchou, ale inak nemusite nicim :-) Poğaça nenechame podkysnut, ale hned ich vlozime do rury, ktoru sme si dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut. No kedze kazdy ma inu ruru, tak si ich od 15tej minuty radsej sledujte :-)
-
12
Krasne upecene poğaça ;-P Ako vidite, neostali uzavrete, ale sa pekne pootvorili a vykukla plnka, ktora vobec nevytiekla a ani nepremocila cesto :-)
-
13
Tieto poğaça su vyborne,cesto je lahucke a vzdusne :-) Tvarohovu plnku si kludne mozte namiesat aj podla seba,komu ako chuti :-) Chut cesta je univerzalna,takze mozte plnit tvaroh naslano aj nasladko ;-P Tato kôprova plnka je taka sladko-slana,ale velmi chutna :-) Dobru chut..
-
14
Len pre info sem vkladam fotku kukuricnej muky, co pouzivam. U nas sa da kupit len takato bezglutenova, takze robim vzdy len s takou :-) Da sa kupit v Tescu, alebo Aldi..
:-)
Samozrejme @cesminaz ma urcite svoju pripomienku, kedze je to jej recept...mimochodom vyzeraju skvostne.....tie tasticky..
@vybusna dám Ti tip, ak máte radi kaše na sladko, polentu môžeš uvariť ako keby si varila z pšeničnej krupice... a tu pomer cca 100 ml mlieka na 10 g polenty je celkom fajn. :) Ja na ňu rada dávam ovocie, zredukovanú ovocnú šťavu, orechy a pod.
vyskúšala som
Som rada, že sa podarili🙂 Vdaka za správu!