Poğaça - kukuričné taštičky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 9. júna 2015
Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tieto poğaça su z kukuričnej muky v tvare taštičiek :-) Cesto je lahučké a velmi chutne..

17ks
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
500 g
3 PL
1,5 ČL
2 ks
250 g (alebo margarín)
50 g čerstvé
1-1,25 dl vlažná
Plnka:
250 g polotučný
2 PL
1-2 PL
1 hrsť čerstvý
štipka




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dame obe muky, sol, cukor a dobre cele premiesame lyzicou..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridame zmäknute maslo (margarin) a 2 bielky a 1 zltok (ten druhy zltok si odlozime bokom, s tym budeme potierat vrch tasticiek). Nakoniec pridame aj 1 az 1,25dl vlaznej vody v ktorej sme rozmiesali 50g kvasnic s 2kl cukru..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cele dobre premackame-premiesime,aby sa dobre vsetko spojilo. Dostaneme polomäkke az mäkke mastnejsie cesto. Hotove cesto zakryjeme utierkou a nechame na teplejsom mieste 30 minut oddychovat..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial si pripravime plnku. Zmiesame 250g tvarohu,1-2PL cukru(podla chuti) ,trosku soli,za hrst nadrobno nakrajaneho kôpru a 2PL jogurtu.Plnka nema byt prihusta,ani priliz riedka-mne stacili 2PL jogurtu.Ja som pouzila celkom obycajny polotucny tvaroh-tu 250g kocku co predavaju v obhodoch.Ten tvaroh nieje ani jemny,ani velmi hrudkavy :-)

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 30tich minutach zacneme s cestom pracovat.. Rukou odstipkavame rovnake kusky cesta..Ako stipkate do cesta,tak sa da vidiet a citit, ako za tych 30 minut podkyslo :-) je lahucke a bublinkave :-)

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta vytvarujeme gulku velkosti mandarinky :-)

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a na nepomucenej doske gulku roztapkame na hrubku cca. 5mm...

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..do stredu dame plnku a zatvorime..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..okraje prstami pritlacime, aby sa spojili..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..poğaça poukladame trocha dalej od seba na plech s peciacim papierom. Vrch natrieme s nasich druhym zltkom, ktore sme mali odlozene bokom..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja som niektorim posypala vrch zernuchou, ale inak nemusite nicim :-) Poğaça nenechame podkysnut, ale hned ich vlozime do rury, ktoru sme si dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut. No kedze kazdy ma inu ruru, tak si ich od 15tej minuty radsej sledujte :-)

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krasne upecene poğaça ;-P Ako vidite, neostali uzavrete, ale sa pekne pootvorili a vykukla plnka, ktora vobec nevytiekla a ani nepremocila cesto :-)

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tieto poğaça su vyborne,cesto je lahucke a vzdusne :-) Tvarohovu plnku si kludne mozte namiesat aj podla seba,komu ako chuti :-) Chut cesta je univerzalna,takze mozte plnit tvaroh naslano aj nasladko ;-P Tato kôprova plnka je taka sladko-slana,ale velmi chutna :-) Dobru chut..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Len pre info sem vkladam fotku kukuricnej muky, co pouzivam. U nas sa da kupit len takato bezglutenova, takze robim vzdy len s takou :-) Da sa kupit v Tescu, alebo Aldi..

    Poğaça - kukuričné taštičky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

manya
vyskúšam aj ja, lebo vyzerajú lákavo;
bembo
hneď by som si dal.vyzerajú úžasne,a verím že aj tak budú chutiť.už sú v KK.aj keď múčne jedlá by som veľmi nemal,toto stojí určite za hriech.
tinca
Ako stvorené koláčiky do tejto horúčavy. Krásne,chválim
danila
no nádhera, hneď by som si dala, vyskúšam, 5*
deria
Krásne. Kvôli kôpru som myslela, že sa jedná o slané pečivo, ale cukor je aj v plnke aj v ceste. Môžem cukor vynechať (okrem lyžicky kvôli kvásku) a budú slané?
cesminaz
Dakujem vam vsetkym za mile komentare,tesi ma ze receptik tak zaujal :-) Pecivo je naozaj skvele,skusku urcite neolutujete ;-) @zdenka1009 to som velmi rada,ze si bola spokojna s buchtami a ze vam chutili.Ak vyskusas aj tieto,tak daj vediet prosim. @kukulienka :-) ..preco?-chces skocit na kostovku??? :-)) dnes som dala posledne detom na desiatu.Vacsi syn mi vravy "mama,to chuti ako pecivo s koprovou omackou"...ale nevadi,ja lubim koprovu omacku :-)) @deria v bode c.13 som pisala,ze chut tohto cesta je univerzalna-neutralna ,cize toto cesto takto ako je,mozes naplnit aj slanou aj sladkou plnkou.Ten cukor v ceste doda tomu cestu tu "inu" dobru chut.Spolu ta 1,5kl sol a 3pl (nie kopcovite) praskovy cukor daju cestu nielen chut,ale aj konzistenciu ako ma byt.Cesto je "takto" velmi chutne,jedine co zmen je plnka ak chces.Daj aku mate radi,naslano ci nasladko :-) Skus,uvidis a daj vediet :-)
cesminaz
@deria este tolko by som poradila,ze ked chces viac naslano to cesto,tak tam pridaj este 0,5kl soli k tej 1,5kl.Ale cukor neber prec odtial.Ja by som to tak spravila,aj ked si myslim ze toto cesto je takto velmi chutne :-) ale kazdy mame trocha ine chute.. @alena45 no vidis a mozes uzaj vyskusat ;-)) @marianne dakujem si mila ;-P
elixir
Fajné taštičky. :) Nedávno som čosi podobné piekla, ale na sladko. Najskôr sa cesto zľahka opieklo na panvici, popritom sa naplnilo podrvenými orechami s trochou cukru a prehlo do takýchto taštičiek, zapieklo v rúre a nakoniec prelialo cukrovo-limetkovým sirupom. Myslím, že takto na slano budú chutnejšie, aj sa človek ušetrí toho oprážania => menej špinavého riadu. :)
pacik
Len tá kukuričná múka mi chýba, ale keď zoženiem, upečiem. Vyzerajú fakt skvelo :-)
cesminaz
Fiiha @elixir to znie komplikovane :-))) ..toto je fakt jednoduchsie :-)) Ale presne ako hovori @janger pridaj receptik na tu dobrotu ;-) @mesiar50 :-) dakujem @pacik kukuricna muka by sa mala dat kupit vo vsetkych vacsich obchodoch :-) @janger nepouzila som ani jemny ani hrudkovy,skor tak nieco medzi :-) V obchodoch sa da kupit kupit taka kocka 250g vyzera to ako prave maslo..taky som pouzila.Ale ak mas len cisto hrudkovy,tak ho trocha prejdi sem-tam mixerom,aby bol pol na pol :-)
jerica
@cesminaz poprosím , čo spraví kukuričná múka v ceste, je iná chuť, alebo je cesto jemnejšie, totiž idem ich robiť a nechce sa mi ísť kvôli kukuričnej múke do Tesca . Dík :-) Ostatné všetky suroviny mám, aj kôpor :-)
vybusna
@jerica ja som prave vcera piekla zemle a dosla mi muka. Cesto som mala riedke a jedine co som mala bola kukuricna krupica a tak som ho dohustila s nou. Bolo jej tak pol na pol. Zemle su zlte...to je taka sranda a boli omnoho hutnejsie a tazsie. Na chuti som nezbadala ziadnu vynimocnost...vonkoncom nic. Pre istotu som ich dala do mraznicky, aby mi zbytocne rychle nestvrdli...toho som sa obavala. Manzel nema proti nim vonkoncom nic a ja som rada, ze som skoro minula tu kukuricnu muku, pretoze mi zbytocne zavadzala. tolko k mojej skusenosti.
Samozrejme @cesminaz ma urcite svoju pripomienku, kedze je to jej recept...mimochodom vyzeraju skvostne.....tie tasticky..
elixir
Oki, pridám, keď ich budem najbližšie znovu robiť. :)
@vybusna dám Ti tip, ak máte radi kaše na sladko, polentu môžeš uvariť ako keby si varila z pšeničnej krupice... a tu pomer cca 100 ml mlieka na 10 g polenty je celkom fajn. :) Ja na ňu rada dávam ovocie, zredukovanú ovocnú šťavu, orechy a pod.
vybusna
@elixir super....zajtra ostava manzel doma, tak hned zvrtnem sladke ranajky...velka velka vdaka
cesminaz
@jerica kukuricna muka aj trocha zjemni,aj ma svoju vlastnu chut.Podla mna je v chuti dost rozdielu ak robis len z cistej bielej,alebo robis pomiesane s kukuricnou mukou.A kukuricna muka robi cesto take rosypkavejsie.Toto su moje skusenosti :-) Podla mna kukuricnu muku v ziadnom pripade nenahrad krupicou,lebo krupica pocas pecenia vsiakne do seba vsetku vlacnost a budes ich mat ako pise @vybusna ..hutne a tazke :-/ Ja by som na tvojom mieste radsej isla pre tu muku :-) @vybusna ake zemle si piekla? Z akeho receptu? ..z tohto receptu si skusila zemle spravit?dobre rozumiem alebo..:-) Vies,ak niekto vyskusa recept ktory dam a pozmeni niaku tu surovinu,tak zato ja uz nemozem ze vysledok nieje taky,ako ja uvadzam.Ale pravdaze sa moze aj stat,ze mame trocha ine muky a ten druhy o 100g viac alebo o 100g menej muky atd..s takymito malickostami treba vzdy pocitat :-) A co sa tyka chuti cesta,mne chutia ovela inaksie nez z bielej muky,tuto chut z bielej muky nikdy nedocielis :-) ..no ale kazdy z nas je iny a mame ine chute.To co chuti jednemu,nemusi aj druhemu :-) ..dakujem za koment.
vybusna
@cesminaz jaj nie nie...ja som robila uplne ine zemle, take rychle , obycajne, ziaden zazrak. Len som chcela popisat aku som mala skusenost s kukuricnou krupicou. Tvoj recept je krasny a keby som ho robila, tak by som sa urcite drzala rozpisu..to ja zas na prvykrat nikdy neinprovizujem. (ani na druhy a ani na treti) Ja veru ziadna pekarka nie som, K tym mojim zemliam...presne ako pises....hutne a take drobivejsie.
luss44
@cesminka , ako vždy od Teba - veľmi vydarené :) S kukuričnou múkou nemám skúsenosti, ale rada vyskúšam s bryndzovou plnkou na slano.
cesminaz
@vybusna :-) Mila @luss kludne vyskusaj,aj toto kukuricne cesto je velmi dobre a chutne :-) Je rychlo hotove,pracuje sa s nim dobre a ako som uz pisala,je to chutovo velmi dobre univerzalne cesto,ktore mozes plit podla chuti,ci uz nasladko alebo naslano :-) Budem rada ak vyskusas a das mi pravdaze potom vediet. Ja som prave dnes plnila cisto nasladko,tvaroh a goji ;-P ...


deria
milá "cesminaz" díki za tvoje užitočné rady, iste vyskúšam slanú verziu. Mám výbornú skúsenosť s tvojimi Gözleme
cesminaz
@mariamka :-) len kludne vyskusaj,plnku si das bud tuto koprovu alebo podla chuti slanu ci sladku :-) Urcite budes spokojna,cesto je velmi dobre a to aj na 2-3den :-) Mila @deria nemas zaco :-) velmi rada poradim ak viem.. Ked ich vyskusas,tak daj vediet :-) A som velmi rada,ze ti Gozleme chutili a ze si bola spokojna :-)
siskam
Milá @cesminaz , dnes som piekla pogaca. Sú skvelé, niečo nové, čo som vôbec nepoznala. Cesto je ľahučké, ako píšeš, vynikajúce. Mne sa tak pekne neotvorili, ale asi som ich veľmi postískala. Nevadí, nabudúce tak urobím, ale sú fakt veeeľmi dobré. A chystám sa aj na ďalšie Tvoje recepty - Kráskine pery, napr. Ďakujem.
cesminaz
Mila @siskam tesim sa velmi takto z rana tvojej sprave ;-) Som velmi rada,ze vam pogaca chutili a ze sa ti vydarili! To s tym "stiskanim" musi mat clovek uz v praxi :-)) aby si presne vedela nakolko mozes pritlacit aby sa ti potom pogaca otvorili.Ale presne ako pises,nabuduce budes vediet a pritlacis menej.Na fotke sa sice mozno tak da vidiet,ze som moc pritlacila,ale nie je to tak.Cesto je velmi jemne a preto sa aj pri slabsom pritlaceni urobi rychlo "na oko" hlbsi otlacok.No hlavne je si s receptom spokojna a ze vam pogaca chutili! Dakujem za vyskusanie mila @siskam aj za tvoju odozvu ;-) Co sa tyka ostatnych receptov,budem rada ak vyskusas a dufam ze vam aj tie budu chutit.Kraskine pery su vynikajuca a jednoducha sladkost :-) nech sa ti vydaria a pochutite si ;-P
siskam
Ďakujem a určite sa zase ozvem, keď niečo upečiem. A tieto pogaca urobím aj sladké. A samozrejme menej postláčam.
zdenkaa
Tak @cesminaz "pogáčiky " hotové, cesto je ozaj jemnučké nepoznala som také určite ho použijem aj na sladko.Do cesta som si netrúfla pridať cukru ako je v recepte. Tvaroh som použila doma vyrobený pridala som pažítku svoju bylinkovú soľ vrch sypala sezamom no paráda. Ďakujem recept odporúčam a určite zopakujem.
cesminaz
@siskam :-) @zdenkaa velmi si ma svojim komentarom potesila :-) To nevadi,ze si nedala Tolko cukru,kazdy si to mnozstvo moze prisposobit podla svojho uvazenia :-) Verim,ze aj tvoje chutili velmi dobre s tym pazitkovym tvarohom.Co sa tyka plnky,tu si moze dat kazdy podla vlastnej chuti.Dakujem za tvoju odozvu a pekny vecer zelam :-)
rybka59
Recept vyskuša vyzera chutne ,nemôžem miesto muky dať kukuričnu krupicu....dakujm.
cesminaz
@rybka59 nedavaj krupicu,to je celkom ine,nez muka. Mala by si celkom ine cesto z toho,pravdepodobne by bolo vysledne cesto tvrde :-/ a nie lahucke a makke. Takze @rybka59 ak ich chces piect,tak ti radim aby si pouzila jedine kukuricnu muku :-)
kukulienka71
Milá @cesminaz , neviem, čo je zernucha, posýpala som sezamom, ako tu niekto predomnou, makom a ľanovými semienkami. Cesto sa mi podarilo rovnaké ako tebe, bola som naň veľmi zvedavá. Musím recept pochváliť, veľmi sa mi dobre robilo podľa neho(z pol dávky), ďakujem pekne. Plnku tvarohovo-kôprovú nasladko poznám od detstva, môžem len odporučiť, je to nezvyklé ale veľmi chutné a v tomto ceste sa priam žiada. Nerobila by som inú plnku. Toto je moja prvá a vynikajúca skúsenosť s kukuričnou múkou.


cesminaz
Mila @kukulienka pogaca sa ti vydarili naozaj krasne! Som velmi rada,ze si bola spokojna a ze vam chutilo.Dakujem pekne za krasnu fotku a za tvoju odozvu.Pekny vecer zelam :-)
jitka4
Práve som ich upiekla,sú výborné. Tiež sa mi neotvorili a musela som múčiť,mne sa lepilo cesto aj na ruky,neviem prečo.Môžeš mi poradiť? no aj tak sú také dobré,že sa určite prejem.
cesminaz
Mila @jitka4 fakt neviem preco sa ti to cesto lepilo,lebo inak je to dost mastne cesto,ktore by sa vobec nemalo lepit ani o ruky a ani o stol.Nemala si to cesto redsie? -ze by to mohlo byt aj tym,ze mame odlisne muky a tym padom potrebujes mozno menej vody,nez mam udane v recepte? ..neviem,takto sa dost tazko vravi-radi,ked to cesto nevidim :-( A otvorit sa ti podla mna prave preto neotvorili,lebo sa to cesto zlepilo dokopy pocas pecenia,kedze sa to takcitak lepilo.. Ale aj tak som rada,ze si bola spokojna a ze si sa ozvala.Nabuduce sa ti urcite lepsie podaria,pekny den :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia