Sladké raňajkové pečivo (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Veľmi chutné a obľúbené pečivo, nielen u detí ;-)
16 porcií |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Do jednej misky dáme obe múky, cukor, soľ a premiešame dobre lyžicou. Potom pridáme bielok vajcia, dobre zmäknuté maslo (margarin) a 5 dl vody, v ktorej sme si rozmiešali kvasnice. Celé dobre spracujeme, premačkáme, aby sa všetko dobre spojilo a neostali ani žiadne hrčky..
- Dostaneme trocha lepkavé mäkkšie cesto, ktoré už len pomocou múky (bez miesenia) napravíme do bochníka. Posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť 1 hodinu..
- Za 1 hodinu mi cesto pekne nakyslo :-).
- Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a sformujeme valec. Z valca si odkrajujeme rovnaké kúsky cesta - mne vyšlo 16 ks. Nemôžu byť ani priveľké, ani primalé :-) tých 16 ks je presne dosť, budete mať pekné pečivo :-). Následne každé cesto vymiesime ešte do bochníka, zakryjeme utierkou a necháme 40-60 minút oddychovať. Za ten čas nám bochníčky nakysnú :-).
- Po 1 hodinke boli bochníky pekne nakysnuté :-). Niekedy im stačí aj okolo 40 minut, to záleží od izbovej teploty, ale to vidíte aj od oka či sú už pekne veľké :-).
- Bochník si vyvaľkáme do dvoch bokov, do tvaru podobného vajcu...
- ..natrieme cesto tenko smotanou..
- ..a voľne ho skrútime..Vždy treba mysliet nato, aby malo miesto a vzduch to cesto, aby vám mohlo pekne nakysnúť..Len jeden tip pre nováčikov na voľne zakrúcanie cesta... Prvé zahnutie cesta musí byť troška väčšie - nezačnite hneď na úzko (na tesno) a potom podľa toho zahnutia krútime (akoby prehýňame) stále cesto ďalej až po okraj..
- ..a prehneme do tvaru rohlíka.
- Ja som spravila aj zopár škoricových. Na smotanu som nasypala škoricu zmiešanú s trochom cukru a tiež zakrútila.
- Rohlíky poukládame ďalej od seba na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s trochou vody. Takto necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- Po 30 minútach vložíme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu vyhriali na 180 °C na cca. 20 minút. Vlastne pečieme ich na 180 °C do červenkava :-).
- Pečivo sa krásne upieklo a nakyslo ;-P. Po vybratí necháme vychladnúť.
- Škoricové som pozakrajovala, aby sme ich vedeli od seba rozoznať :-).
- Pečivko je veľmi chutné. Cesto vzdušné, ľahké a mákké, pripominajúce vianočku :-). Rohlíky bez plnky chutia vynikajúco natreté maslom a džemom ;-P. Na fotke je jeden z našich najobľúbenejších džemov.. "sicílsky pikantný paradajkový džem" od @sjuz :-). Odporúčam je fantasticky!