Sladké raňajkové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi chutné a obľúbené pečivo, nielen u detí ;-)

16
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme obe múky, cukor, soľ a premiešame dobre lyžicou. Potom pridáme bielok vajcia, dobre zmäknuté maslo (margarin) a 5 dl vody, v ktorej sme si rozmiešali kvasnice. Celé dobre spracujeme, premačkáme, aby sa všetko dobre spojilo a neostali ani žiadne hrčky..
  2. Dostaneme trocha lepkavé mäkkšie cesto, ktoré už len pomocou múky (bez miesenia) napravíme do bochníka. Posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť 1 hodinu..
  3. Za 1 hodinu mi cesto pekne nakyslo :-).
  4. Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a sformujeme valec. Z valca si odkrajujeme rovnaké kúsky cesta - mne vyšlo 16 ks. Nemôžu byť ani priveľké, ani primalé :-) tých 16 ks je presne dosť, budete mať pekné pečivo :-). Následne každé cesto vymiesime ešte do bochníka, zakryjeme utierkou a necháme 40-60 minút oddychovať. Za ten čas nám bochníčky nakysnú :-).
  5. Po 1 hodinke boli bochníky pekne nakysnuté :-). Niekedy im stačí aj okolo 40 minut, to záleží od izbovej teploty, ale to vidíte aj od oka či sú už pekne veľké :-).
  6. Bochník si vyvaľkáme do dvoch bokov, do tvaru podobného vajcu...
  7. ..natrieme cesto tenko smotanou..
  8. ..a voľne ho skrútime..Vždy treba mysliet nato, aby malo miesto a vzduch to cesto, aby vám mohlo pekne nakysnúť..Len jeden tip pre nováčikov na voľne zakrúcanie cesta... Prvé zahnutie cesta musí byť troška väčšie - nezačnite hneď na úzko (na tesno) a potom podľa toho zahnutia krútime (akoby prehýňame) stále cesto ďalej až po okraj..
  9. ..a prehneme do tvaru rohlíka.
  10. Ja som spravila aj zopár škoricových. Na smotanu som nasypala škoricu zmiešanú s trochom cukru a tiež zakrútila.
  11. Rohlíky poukládame ďalej od seba na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s trochou vody. Takto necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  12. Po 30 minútach vložíme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu vyhriali na 180 °C na cca. 20 minút. Vlastne pečieme ich na 180 °C do červenkava :-).
  13. Pečivo sa krásne upieklo a nakyslo ;-P. Po vybratí necháme vychladnúť.
  14. Škoricové som pozakrajovala, aby sme ich vedeli od seba rozoznať :-).
  15. Pečivko je veľmi chutné. Cesto vzdušné, ľahké a mákké, pripominajúce vianočku :-). Rohlíky bez plnky chutia vynikajúco natreté maslom a džemom ;-P. Na fotke je jeden z našich najobľúbenejších džemov.. "sicílsky pikantný paradajkový džem" od @sjuz :-). Odporúčam je fantasticky!