Foto: janikbj
Kakaovo-orechové, škoricové a bonusové makové - myslím, že každý si vyberie :-) Vynikajúce slimáčiky od jednej z mojich najobľúbenejších kucháriek Maťky z MMB. Link Zobraziť celý popisKakaovo-orechové, škoricové a bonusové makové - myslím, že každý si vyberie :-) Vynikajúce slimáčiky od jednej z mojich najobľúbenejších kucháriek Maťky z MMB. Link na pôvodný recept Kysnuté kakaovo-orechové trojuholníky a slané slonie ušká: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22369&user=48300
Postup
-
1
Z odmeraného množstva mlieka si odlejeme asi 1 dl, trošku ho ohrejeme (aby bolo vlažné), rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu cukru. Rozmiešame a prikryté na teplom mieste necháme vykysnúť. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, pridáme olej, zvyšné mlieko a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Prikryté na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu, resp. kým nezdvojnásobí objem. Kým cesto kysne, vymiešame si zmäknuté maslo so žĺtkami. Vykysnuté cesto na doske jemne prepracujeme a rozdelíme na 4 časti.
- 2
Kakaovo-orechové: Cesto si rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 3-4mm. Natrieme ho štvrtinou žĺtkového masla, posypeme horkým kakaom (nenatierala a nesypala som úplne po spodný okraj, ako vidno aj na fotke.), práškovým cukrom a posypeme sekanými orechami. (Samozrejme, posypeme cukrom a orechami až do konca ;)
- 3
Opatrne stočíme do rolády, snažíme sa stáčať čo najtesnejšie a priebežne vytláčame vzduch. Snažila som sa odfotiť stáčanie pre menej skúsené gazdinky. Nerolujeme, ale jemne prekladáme, ako vidno na obrázku. Po každom preložení jemne postláčame, aby boli roládky pevné a vytlačili sme vzduch.
- 4
Roládu môžeme krájať rovno na také šúľky alebo šikmo do trojuholníčkov. Môžeme potrieť bielkom, čo sa nám zvýšilo. Koláčiky dáme na plech potretý olejom alebo vyloženom nepriľnavou fóliou, príp.papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov (piekla som bez ventilátora, len horný a dolný ohrev) do zlata, asi 15-20 min.
- 5
Škoricové: Zmiešame si asi 4 PL jemnej strúhanky, 2 ČL mletej škorice a asi rovnaké množstvo ako strúhanky, príp. podľa chuti viac kryštálového cukru, môžeme pridať sekané orechy alebo hrozienka. (Množstvo zmesi vyjde tak na 2 časti cesta). Postupujeme ako pri kakaových slimákoch - natrieme cesto žĺtkovým maslom a posypeme škoricovou zmesou. Stočíme, nakrájame. Keďže som piekla pre celú rodinku, robila som 1,5-násobnú dávku. 4 roládky boli natierané žĺtkovým maslom a sypané kakaom alebo škoricou a tú polovičnú dávku navyše som plnila makovou plnkou.
- 6
Makové: Makovú plnku som si pripravila s drobnými obmenami podľa úžasného receptu od @Jerice - http://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html. Na 2 časi cesta som robila plnku z jedného 150 gramového balenia mletého maku. Cesto som nenatierala maslom, len touto super plnkou, do ktorej som namiesto hrozienok pridala nasekané sušené slivky. Vrelo odporúčam.
- 2
Každopádne, pochvala a vďaka ide Maťke, od ktorej tento super recept mám. U nás doma majú obrovský úspech. Oplatí sa vyskúšať.
@marienka44 , ďakujem :-) mne sa práveže páči to, že to nie sú osie hniezda, koláčiky sú menej vypečené ako vo forme osích hniezd, je tam viac cesta zvláčneného maslovým základom a to mám práve na kysnutých rada, tie striedky :D ale keď máte radšej osie hniezda, určite budú chutiť aj tak
som veľmi rada, že si recept vyskúšala, že chutilo a že si mi tu dala tak prekrásnu fotku. takže ja ďakujem tebe :-)
, ja som ho trošku zjednodušila, dávam biely jogurt keďže smotana sa u mňa vyskytuje veľmi zriedkavo, kakao a práškový alebo kryštálový cukor, no pomer robím skôr odoka a podľa chuti, včera som dala myslím 150g biely jogurt taký hustejší, kopcovitú polievkovú lyžicu kakaa, cukor som iba prisýpala, aby som mala dostatočne hustú konzistenciu, no aby to nebolo príliš sladké, tipujem tak 2 polievkové lyžice to mohli byť , len som krátko vymiešala aby to bolo hladké a ľahko roztierateľné:-) už som to dávala aj do klasického veľkého kysnutého závinu, bol z toho taký jemnučký šťavnatý, plnka nevytiekla, pritom som fakt nešetrila. neobľubujeme príliš maslové plnky (no niekedy sa tomu vyhnúť nedá), tak mi táto plnka prišla docela vhod :-) a prosím tykajte mi, veď sme na vareche:-) krásny deň prajem.