Kakaový závin fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 13. apríla 2013
Kakaový závin (fotorecept)
Foto: babkamt

Občas , lepšie povedané dosť často mávam chuť na niečo sladké ...... Z kysnutého cesta sa dajú robiť koláče s rôznymi plnkami. Ja som Zobraziť celý popisObčas , lepšie povedané dosť často mávam chuť na niečo sladké ...... Z kysnutého cesta sa dajú robiť koláče s rôznymi plnkami. Ja som dnes robila kakaovú plnku.

20
porcií

Suroviny

500 g
2,5 PL
1/2 čl
1,5 dl
2,8 dl
21 g
Plnka:
70 g
200 ml
150 g
2  PL




Postup

  1. 1

    Klasicky som zarobila kysnuté cesto. Nechala som ho vykysnúť. Medzitým som si zmiešala na plnku 200 ml kyslej smotany , 70 g kakaového prášku a 150 g kryštálového cukru. Piškótovú strúhanku som tentoraz nedávala , lebo som nemala doma piškóty. Plnku robievam tak od oka. Nemala by byť moc tekutá , ani moc hustá . Taká , aby sa dala dobre rozotierať .

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 časti. Každú som rozvaľkala a natrela kakaovou plnkou.Závin som zvinula.

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preložila som ho do vymasteného plechu. Každý závin som natrela olejom , aby sa dal pekne oddeliť .

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je už závin upečený. Rúru som vyhriala na 180 °C a piekla som asi 20 min. Záleží od rúry. Treba ju sledovať. Každá rúra inak pečie.

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V reze. Nech sa páči , môžeme ísť raňajkovať. K tomu kakao , kávu bielu alebo čaj.

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Recept na túto plnku mám od mojej svatky.

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
Nedá mi , "kakavkové " to je naše , máš ich "bombovééé!! :-)
Veru upečiem !! :-)
Nechcem radiť,možno to tak robíš,ja keď vyberiem záviny,aj iné kysnuté koláče z rúry, potriem horúce s horúcou cukrovou vodou,(mašlovanie) ostanú lesklé, ale aj bez toho ich máš krásne,nepochybujem aj výbornéé!! :-) naši sa potešia,keď príde takáto výslužka.
stacy77777
Záviny sú veľmi pekné, krásne nadýchané cesto, takto kakaovú plnku nepoznám,páči sa mi s kyslou smotanou, koľko asi treba piškót na jednu smotanu a koľko kakaa? Rada skúsim...
staja
Zase som sa na Vareche niečo nové naučila. Máš ich naozaj pekné a takúto plnku tiež nerobím. Určite vyskúšam.
evas13
Tvoje recepty sú všetky fantastické a tento patrí medzi ne a plnka je niečo nové, paráda.
radost
aj ja obdivujem..prečo nepraskli?mne vždy..:-(
tatranka
Koláč máš veľmi pekný,nadýchaný a aj plnka vyzerá byť chutná,šťavnatá,/nie suchá/.Recept som si uložila do KK.
remcula
Zrovna včera jsem dělala takový závin. Jeden kakaový, jeden makový a napadlo mne dát to do formy na bábovku, ale mám takovou menší, nevěděla jsem, jak to dopadne. Příště zkusím:-)
babkamt
@jerica , máš pravdu , tiež po upečení potieram kysnuté cesto vodou . @stacy77777 ďakujem za slová uznania . Dopísala som presné množstvo surovín na plnku . Ozvi sa , či si bola spokojná s receptom , keď ich upečieš. @staja , @mr áčik zvolila si iný prístup ako ja , tvoj koláč vyzerá dobre ,@evas13 tvoje slová ma potešili .
babkamt
@radost , občas sa aj mne stane , že mi praskli , keď som dávala na rozvaľkané cesto kakao , 4 pl cukru a pokvapkala som to roztopeným maslom . Táto plnka mi ešte nikdy nevytiekla@tatranka , vyskúšaj , potom napíš . @zinnajdha , @izabella929 - vďaka . @pusta - tiež ja aj u vás obľúbený tento závin ? @remcula manžel mi nedávno vravel , že som dlho nerobila makovník a orechovník . Asi mu jeho prianie tento týždeň splním .@margaretka28 dúfam , že budeš s touto plnkou spokojná .
radost
@babkamt
dakujem-skúsim teda túto plnku..len neviem kedy-musím prestať piecť a sladké jesť!!!nuž-už nám-lásko-není 20 let...:-)))
sovka62
Kakaové nepekávam, nikdy som nebola spokojná s plnkou. Vyskúšala som len posypať kakaom a cukrom, dobre pokvapkať maslom, dostala som radu, že mám pridať aj čokoládový pudingový prášok, iná rada bola, že najlepšie natrieť Nutellou, ani jeden nebol úplne podľa môjho gusta.
Tak teraz vyskúšam podľa teba, lebo vyzerá presne podľa mojich predstáv. Dúfam, že sa vydarí (ako zatiaľ každý od teba).
havino
tak toto sa aj mne páči, tiež som už prestala s kakaovými, neboli podla mojej , čo mojej, synovej chuti, len pásiky kakaa, maslo sa vstrebalo a dosť. U teba vidieť, že zahryznem a zacítim kakaové. Určite vyskúšam.
babkamt
@radost máš pravdu , že už nám není 20 let . To , že by som nemala , nemusela , jesť sladké je mi úplne jasné . No keď nemám nič doma , som ako besná.@sovka S pudingovým práškom som ešte nerobila. Túto plnku som jedla na návšteve u svatky . Zachutila mi , tak som išla domov aj s receptom. Odvtedy pečiem podľa neho.Dúfam , že budeš spokojná , keď si ho upečieš. Ozvi , či je podľa tvojich predstáv.
@havino tiež sa mi stávalo , že som mala viac plnky na plechu ako v kolláči. Teší ,a , si si všimla tento recept.
soncya
Máš ho ako maľovaný. Plnku takto nepoznám, ukladám a určite vyskúšam.
pusta
@babkamt , áno , kakaový závin bol u nás obľúbený v mojom detstve a zostal obľúbený podnes deň, a ked bol upečený, tak vyzeral na plechu u mojej starej mamy presne tak ako u teba na fotke č.4, tiež ho potierala olejom, tak ako ty. :-)
mracik9
zdenkas,som rada že som pomohla,aj ja odporúčam :))
tinca
dobrý nápad s tou smotanou na plnku,krásne sa ti podarili, milujeme kakovník:)


stacy77777
@babkamt - záviny hotové,plnka vyskúšaná, naozaj perfektná!!!! Tiež som do teraz robievala ako @sovka , suchý puding BB, prášk.cukor a pokvapkať maslom, ale táto plnka mi chutí viac a hlavne sa s ňou lepšie záviny zatáčajú... vďaka za recept
ursula4
záviny upečené,zjedené-veľmi dobré.Ostáva v KK
lavacka
babkamt,namiesto makovnika, orechovnika resp. pajgli, kakaovnik,neskutocne dobry, nemusia byt osie hniezda, kakaovy zavin- menej prace chut rovnaka- ked nie lepsia. Zavin, ako vystrihnuty zo zurnalu. VDAKA za recept. Prosim , podel sa s nami vzdy o Tvoje recepty. S uctou.
nika72
super záviny,len sa zaprášilo...len by som sa chcela spýtať,či si to nerobila z väčšej dávky ,lebo mne vyšli ledva tri záviny.....ja som robila ako je uvedene v rozpise 500g múky atd.....díky za super recept ;-)
babkamt
@lavacka ďakujem za milé slová. @nika72 robila som ich z pol kila múky . Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 časti . Každú som natenko vyvaľkala . Piekla som ich na plechu , ktorý bol pridaný k sporáku Mora . Nedávno som robila buchty tiež z pol kila múky a tie som dávala na plech z novej rúry - a ten je väčší , veru mi nevyšli na celý plech .
nika72
veľmi pekne ďakujem,dnes sa ich chystám urobiť zasa(po 3 dňoch)pre veľký úspech na zajtrajší výlet,len ich budem musieť skryť pred mojimi hladošmi ....ešte veľa dobrých receptov z ktorými sa s nami podelíš ;-)
babkamt
@nika72 Ja dnes tiež od rána špekulujem čo upečiem , lebo má prísť vnučka a doteraz som sa nerozhodla čo . Ďakujem za milý príhovor . Prajem ti príjemný víkend .
elysa
náplň je absolútne skvelá, dnes som robila koláče s touto náplňou a konečne boli výborné...skúšala som všeličo. ale nikdy to nebolo ono...
babkamt
@elysa som rada , že si vyskúšala kakaovú náplň .Tiež som ho včera robila .
babkamt
@elysa , zabudla som napísať , že jeden závin bol tvarohový , na žiadosť môjho manžela.
luss44
keďže ma včera @elysa navnadila na kakaovník, dnes musel byť, tak som vyskúšala plnku od @babkamt so smotanou, chuťovo je výborná, len mi jeden praskol a polovica plnky na plechu, ale nevadí, len sa mi zdá plnka akási tekutejšia aj po upečení, asi tam predsa patria tie piškóty pomrvené, ktoré som nedala :( ale inak sú záviny výborné
havino
@babkamt , vdaka ti za inšpiráciu na plnku. Konečne som našla svoju, pravú kakaovú. Robila som s ňou dnes slimáky, pridala vanilkového cukru, nič nevytieklo, hustotu som si prispôsobila postupným pridávaním smotany, ale dala som aj pomleté piškoty. Je výborná. Nikdy ma veru nenapadlo kakao zmiešať so smotanou, cukrom, nikdy, len som maslom polievala a nebolo to ono. Vdaka.
babkamt
@luss44 mne ešte ani raz závin s touto plnkou nepraskol .Už pri zarábaní plnky dávam toľko smotany , aby plnka bola dostatočne hustá, no dala sa rozotierať.
babkamt
@havino teším sa s tebou , že sa ti slimáky vydarili. Na prípravu plnky si išla správnym spôsobom . Ďakujem , že si sa mi ozvala .
jolllkaa
vyskúšané..., len sa tak zaprášilo :-)) a veru že bolo aj málo :-))

babkamt
@jolllkaa zatiaľ každému , kto ich ochutnal chutili. Ďakujem , že si sa mi ozvala . Teší ma , že bola s receptom spokojná .
malinka711
konečne som ho vyskúšala, mala som ho odložený v KK a už som si naňho našla čas :D práve sa dopiekol, mňam oblizujeme sa až za ušami ...... ďakujem veľmi pekne ;)
babkamt
@malinka711 mám radosť , že sa ti podaril . Asi máš dlhší jazyk ako ja , keď sa môžeš oblizovať až za ušami. :-) Spätná väzba na recept ma vždy poteší . Ďakujem , že si sa ozvala .
beatacsontosova
teda doteraz som vždy piekla iba s kakaom+cukor+maslo alebo čokoládový puding (to mi stiahlo cesto a nebolo to pekné), nejako som nedošla na chuť týmto plnkám, tak som kakaovník aj prestala robiť (môj drahý ho miluje, no neulahodila som plnkou ani jemu), tento ma zaujal, všetko mám doma, tak vyskúšame :-) 5*, už je v KK :D
babkamt
@beatacsontosov á recept na túto plnku mám od svatky asi 17 rokov. Predtým som robila plnku ako ty. Tiež som skúšala viac druhov plniek , no táto bola najlepšia. Dúfam , že s ňou budeš spokojná.
@marta1968 potom sa ozvi , či si bola spokojná.
nika72
stále ich robím a u nás sú veľmi obľúbené tieto záviny ,díky za recept
babkamt
@nika72 u nás tieto kakaové záviny tiež rýchlo miznú z taniera:-) Vždy ma poteší ohlas na recept,ktorý som pridala.
mirkamt
@babkamt len nedávno som objavila tvoj receptík na tento vynikajúci závin a už sme si ho obľúbili a pomerne často ho pečiem. Nemávam ich síce také krásne nakysnuté ako ty, ale veľmi nám chutia a neskutočne rýchlo mizne z plechu. Posunula som recept aj mojej starej mame, ktorá je vynikajúca kuchárka a pekárka, len pred dvomi týždňami a tiež ho už viackrát piekla. Ja som ho zatiaľ piekla len s kakaovou plnkou, stará mama robila záviny s rôznymi náplňami. Páči sa mi, že je krásne mäkučký ako z obchodu, ale pritom domáci. Vďaka, @babkamt
babkamt
@mirkamt máme rovnaké krstné mená a začiatočné písmeno priezviska:-) Ďakujem, že si sa ozvala. Som rada, že ste si kakaový závin obľúbili a pečieš ho často. Píšeš, že si ho posunula ďalej, kde sa tiež páčil. Pekný deň ti prajem.
brambora
dakujem za recept. nemala som ho tak nadherny ako vy ale... bol fantasticky, budem robit castejsie. len mi praskol. :( viete mi poradit ako na to, aby nepraskol? postupovala som ako vy.


babkamt
@brambora máš ho pekný. Môžem ti poradiť dve veci. Cesto vyvaľkaj na hrubšie alebo závin na plechu popichaj vidličkou. Tvoj plech má akú veľkosť? Ten môj má rozmer 36 x 25 cm. To, že ti praskol mu na chuti určite nič nemení. Som rada, že si na recept nezanevrela ako píšeš, budeš ho robiť častejšie. Ďakujem za pridané foto.
brambora
no ja som robila len z 3/4 davky, takze mne vysiel jeden vacsi a jeden mensi a tym padom som ich nemala vedla seba ako buchty ale len tak na plechu. asi tam sa stala chyba. ale do buducna urobim tri mensie a ich pekne potiskem vedla seba a popicham este pre istotu. ;) ale nic to nemenilo na tom, ze bol naozaj vyborny. odporucam vsetkym.
babkamt
@beatacsontosova vynašla si sa, keď si pridala hustý jogurt do plnky. Ďakujem za pridaný link. Vždy ma poteší spätná väzba na recept. Slimáčiky sú vydarené. Neodmietla by som aspoň jeden na raňajky:-) Dobre si spravila, že si sa o recept podelila so sestrou a priateľkou, aby ho mohli vyskúšať.