Foto: akeber
Keď už je vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka, každá dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí Zobraziť celý popisKeď už je vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka, každá dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí aby im chutilo a hlávku nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom ľochu, zvanom burčiak. Ja som pripravila tieto škvarkovníky. A veru že pochutili :-). A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
700 g |
|
10 g |
|
300 - 350 ml |
|
125 g |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 ks (na potretie pred pečením) |
|
(na potretie po upečení) |
|
Plnka: | |
200 g |
|
125 g |
|
podľa chuti |
|
na posypanie |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Budeme piecť dva koláče, jeden škvarkoví a jeden bryndzoví. Múku, droždie, soľ, cukor premiešame pridáme mlieko, maslo rozpustené nie horúce a vajce a vypracujeme hladké cesto. Dáme na teplé miesto kde nám nakysne (asi tak 30-45 min). Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kruhy (priemer tak 12 cm). Bryndzová plnka: Bryndzu, soľ a rascu mletú dobre premiešame. Škvarkovú plnku urobíme tak že pomelieme na jemno škvarky a ochutíme soľou.
-
2
Kruhy natierame plnkou a zavinieme. Poukladáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Natrieme šľahaným vajíčkom, posypeme semienkami osolíme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C. Pečieme asi tak 25-30 min.
-
3
Ja som piekla viac koláčov, tento recept je na dva koláče. Ukladať a kombinovaťukladanie si môžte podľa vlastnej fantázie. Tu je bryndzovník.
*****
Ukladám do KK
Škoda, mohol to byť celkom dobrý koláč.
A čo tak si ísť liečiť chorú hlavičku niekde inde a nie na varechu ?