Škvarkové ríteše

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 11. apríla 2016
Škvarkové ríteše
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Nitriansky jedálny lístok vždy patril medzi najbohatšie; nielen vďaka úrodnej zemi a pestrosti jej plodov. V jednom kotle sa tu totiž miešali rýdzo slovenské i uhorské suroviny a obyčaje.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
15 g
50 g
1 ks
220 ml
150 g




Postup

  1. 1

    V 50 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie, pridáme 1 lyžicu múky a trochu cukru. Všetko premiešame a necháme vykysnúť.

  2. 2

    Do hotového kvásku pridáme ostatnú múku, žĺtok, soľ, vlažné mlieko a bravčovú masť. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Cesto potom ešte raz premiesime. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 0,8 cm.

  3. 3

    Vykrajujeme obdĺžniky, ktoré posypeme mletým korením a oškvarkami, zvinieme. Zvinuté cesto stočíme do slimáčikov, ukladáme na vymastený pekáč a potrieme masťou. Necháme ešte raz podkysnúť a pečieme v rozohriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.

Diskusia k receptu

kimlo
@Priroda (11.4.2016 07:55)

Prečo kupovať? Urobiť si svoje nie je žiadna veda...
garanco
@Kimlo (11.4.2016 08:58)

Urobiť si svoje škvarky naozaj nie je žiadna veda, ale veda je kúpiť peknú širokú surovú slaninu. V poslednom čase predávajú slaninu širokú maximalne 12 mm
1x haji
garanco
?..pokračovanie: neviem, prečo mi neprešiel celý text?
A škvarky z nej nie sú veĺmi chutné, iba ich pomlieť a dochutiť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia