Škvarkové ríteše
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 11. apríla 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Nitriansky jedálny lístok vždy patril medzi najbohatšie; nielen vďaka úrodnej zemi a pestrosti jej plodov. V jednom kotle sa tu totiž miešali rýdzo slovenské i uhorské suroviny a obyčaje.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V 50 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie, pridáme 1 lyžicu múky a trochu cukru. Všetko premiešame a necháme vykysnúť.
- 2
Do hotového kvásku pridáme ostatnú múku, žĺtok, soľ, vlažné mlieko a bravčovú masť. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Cesto potom ešte raz premiesime. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 0,8 cm.
- 3
Vykrajujeme obdĺžniky, ktoré posypeme mletým korením a oškvarkami, zvinieme. Zvinuté cesto stočíme do slimáčikov, ukladáme na vymastený pekáč a potrieme masťou. Necháme ešte raz podkysnúť a pečieme v rozohriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prečo kupovať? Urobiť si svoje nie je žiadna veda...
Urobiť si svoje škvarky naozaj nie je žiadna veda, ale veda je kúpiť peknú širokú surovú slaninu. V poslednom čase predávajú slaninu širokú maximalne 12 mm
A škvarky z nej nie sú veĺmi chutné, iba ich pomlieť a dochutiť...