Škvarkové ríteše
	        Autor receptu: redakcia
	         
	        
	        Nitriansky
jedálny lístok
vždy patril medzi
najbohatšie; nielen
vďaka úrodnej zemi
a pestrosti jej plodov.
V jednom kotle sa tu
totiž miešali rýdzo
slovenské i uhorské
suroviny a obyčaje.
| 		  
				  	  
				  	4 porcie  | 
				  	  
				  	30 minút príprava  | 
				  	  
				  	30 minút tepelná úprava  | 
Postup
- V 50 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie,
pridáme 1 lyžicu múky a trochu cukru. Všetko premiešame
a necháme vykysnúť.
 - Do hotového kvásku pridáme ostatnú múku,
žĺtok, soľ, vlažné mlieko a bravčovú masť. Vypracujeme
hladké cesto a necháme ho na teplom
mieste vykysnúť. Cesto potom ešte raz premiesime.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku
asi 0,8 cm.
 - Vykrajujeme obdĺžniky, ktoré posypeme mletým
korením a oškvarkami, zvinieme. Zvinuté
cesto stočíme do slimáčikov, ukladáme na vymastený
pekáč a potrieme masťou. Necháme ešte raz
podkysnúť a pečieme v rozohriatej rúre na 170 °C
asi 30 minút.