Škvarkové ríteše

Autor receptu: redakcia

Nitriansky jedálny lístok vždy patril medzi najbohatšie; nielen vďaka úrodnej zemi a pestrosti jej plodov. V jednom kotle sa tu totiž miešali rýdzo slovenské i uhorské suroviny a obyčaje.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V 50 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie, pridáme 1 lyžicu múky a trochu cukru. Všetko premiešame a necháme vykysnúť.
  2. Do hotového kvásku pridáme ostatnú múku, žĺtok, soľ, vlažné mlieko a bravčovú masť. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Cesto potom ešte raz premiesime. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 0,8 cm.
  3. Vykrajujeme obdĺžniky, ktoré posypeme mletým korením a oškvarkami, zvinieme. Zvinuté cesto stočíme do slimáčikov, ukladáme na vymastený pekáč a potrieme masťou. Necháme ešte raz podkysnúť a pečieme v rozohriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.