Škvarkové pagáčiky ľahko diétne

tizian1cat - fotkatizian1cat, 11. decembra 2010

Pri predvianočnom upratovaní v mrazničke som našla vrecko domácich škvarkov a kedže vonku sneží ako divé, rozhodla som sa, že orgie v kuchyni budú Zobraziť celý popisPri predvianočnom upratovaní v mrazničke som našla vrecko domácich škvarkov a kedže vonku sneží ako divé, rozhodla som sa, že orgie v kuchyni budú dnes to pravé orechové! Dnes dopoludnia na škvarkovú tému. Poobede ešte neviem ... :-))). Za inšpiráciu ďakujem Esterke Š. z MMB.

8
porcií
130 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
400 ml
200 ml
300 g, (pomlete alebo nasekane)
2 ks
4 KL
1 kocka
1/2 KL
3 ks, uvarené
1 ks, na potretie




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom cmare rozmiešame 1/2 lyžičky medu, pridáme rozmrvené čerstvé droždie a necháme vykysnúť asi 10 minút. Medzitým zmiešame kyslú smotanu so zvyšným cmarom, 2 vajíčkami, soľou a rozdrvenými varenými zemiakmi. Pridáme kvások a nakoniec polohrubú múku. Spracujeme na cesto. Necháme prikryté v teple vykysnúť asi hodinu.

  2. 2

    Medzitým nahrubo pomelieme škvarky. Pomúčime si pracovnú plochu, rozválkame na nej vykysnuté cesto na hrúbku cca 3 cm, rozvrstvíme naň rovnomerne škvarky, imaginárne si rozdelíme cesto na 3 tretiny, preložíme jednu tretinu cesta cez druhú a celé preložíme treťou tretinou (skoro ako v hokeji). Prykryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 40min. Celý proces znovu zopakujeme, cesto už necháme kysnúť len asi 10minút. Medzitým si už rozohrievame rúru na 200stupňov C.

  3. 3

    Cesta je dosť, takže ho doporučujem rozdeliť na 2 časti a tak rozvaľkať -asi na 2-2,5cm hrúbku. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme pagáčiky, ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, ostrým nožom spravíme navrchu mriežku a môžeme posypať sezamovými semiačkami. Dáme piecť dozlatova -asi 15 minút. Necháme vychladnúť - ak máme dosť pevnej vôle.

    Škvarkové pagáčiky ľahko diétne - obrázok 3

Diskusia k receptu

vavan
Vyzerajú úžasne.Musím vyskúšať ,všetko mám v chladničke ale žeby diétne to asi ťažko:-)))
tizian1cat
xixixi, poznám aj varianty, kde sa ešte pridáva maslo alebo margarín. Tá nízkotučná kyslá smotana a cmar to trošku zfitnesujú..:-))) P.S.je ich veľké množstvo-takmer 4 plechy.
alzbetka2
škvarkové aj u nás fičia, len ja dávam na 1 kg múky 500 g škvarkov
evanaaa
K rozpisu je písané " 8 porcií ", čo sa tým myslí? Ináč, pagáčky s pridaním zemiakov sú dobré, len pre mňa by bola aj polovičná dávka veľa.
evusik
vyzerajú úúúúúžasne :-) ja sa priznám, že oškvarkové pagáče moc piecť neviem, respektíve nie vždy sa mi podaria, takže viem oceniť takéto krásne, nadýchané pagáčiky.... krása :-)
papradka
ten škvarkový pagáčik v úvodnom obrázku vyzerá tak nadýchane, že si myslím, že už, už vybuchne...krása:-/
tizian1cat
@evanaaa : ten pocet porcii som len tak hodila, tazko povedat, pre kolko ludí sú 4 plechy pagácikov, ja mám dcéru, zata a 2 vnukov, plus maminu a hladného muza, pes tiez sa skoro zadrhol, takze rýchlo zmizli..:-)))
violetacamorova
Vyzerajú úžasne tvoje pagáčiky, aj ja ich mám veľmi rada, keď budú škvarky spravím podľa tvojho receptu. Mňam...
bazulienka
@tizian1cat pri mojich chlapoch tie 8 porcie sedia, oni nevedia kedy prestať jesť...máš ich krásne ,len ja davám viac škvarky
dorisa
Krásne vyzerajú, su nadýchane, no krasne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia