Foto: tizian1cat
Pri predvianočnom upratovaní v mrazničke som našla vrecko domácich škvarkov a kedže vonku sneží ako divé, rozhodla som sa, že orgie v kuchyni budú Zobraziť celý popisPri predvianočnom upratovaní v mrazničke som našla vrecko domácich škvarkov a kedže vonku sneží ako divé, rozhodla som sa, že orgie v kuchyni budú dnes to pravé orechové! Dnes dopoludnia na škvarkovú tému. Poobede ešte neviem ... :-))). Za inšpiráciu ďakujem Esterke Š. z MMB.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 kg |
|
400 ml |
|
200 ml |
|
300 g, (pomlete alebo nasekane) |
|
2 ks |
|
4 KL |
|
1 kocka |
|
1/2 KL |
|
3 ks, uvarené |
|
1 ks, na potretie |
|
|
Postup
-
1
Vo vlažnom cmare rozmiešame 1/2 lyžičky medu, pridáme rozmrvené čerstvé droždie a necháme vykysnúť asi 10 minút. Medzitým zmiešame kyslú smotanu so zvyšným cmarom, 2 vajíčkami, soľou a rozdrvenými varenými zemiakmi. Pridáme kvások a nakoniec polohrubú múku. Spracujeme na cesto. Necháme prikryté v teple vykysnúť asi hodinu.
- 2
Medzitým nahrubo pomelieme škvarky. Pomúčime si pracovnú plochu, rozválkame na nej vykysnuté cesto na hrúbku cca 3 cm, rozvrstvíme naň rovnomerne škvarky, imaginárne si rozdelíme cesto na 3 tretiny, preložíme jednu tretinu cesta cez druhú a celé preložíme treťou tretinou (skoro ako v hokeji). Prykryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 40min. Celý proces znovu zopakujeme, cesto už necháme kysnúť len asi 10minút. Medzitým si už rozohrievame rúru na 200stupňov C.
- 3
Cesta je dosť, takže ho doporučujem rozdeliť na 2 časti a tak rozvaľkať -asi na 2-2,5cm hrúbku. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme pagáčiky, ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, ostrým nožom spravíme navrchu mriežku a môžeme posypať sezamovými semiačkami. Dáme piecť dozlatova -asi 15 minút. Necháme vychladnúť - ak máme dosť pevnej vôle.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu