Škvarkové pagáčiky ľahko diétne
Autor receptu: tizian1cat
Pri predvianočnom upratovaní v mrazničke som našla vrecko domácich škvarkov a kedže vonku sneží ako divé, rozhodla som sa, že orgie v kuchyni budú dnes to pravé orechové!
Dnes dopoludnia na škvarkovú tému. Poobede ešte neviem ... :-))). Za inšpiráciu ďakujem Esterke Š. z MMB.
8 porcií |
130 minút príprava |
15-20 minút na 200 °C |
Postup
- Vo vlažnom cmare rozmiešame 1/2 lyžičky medu, pridáme rozmrvené čerstvé droždie a necháme vykysnúť asi 10 minút. Medzitým zmiešame kyslú smotanu so zvyšným cmarom, 2 vajíčkami, soľou a rozdrvenými varenými zemiakmi. Pridáme kvások a nakoniec polohrubú múku. Spracujeme na cesto. Necháme prikryté v teple vykysnúť asi hodinu.
- Medzitým nahrubo pomelieme škvarky. Pomúčime si pracovnú plochu, rozválkame na nej vykysnuté cesto na hrúbku cca 3 cm, rozvrstvíme naň rovnomerne škvarky, imaginárne si rozdelíme cesto na 3 tretiny, preložíme jednu tretinu cesta cez druhú a celé preložíme treťou tretinou (skoro ako v hokeji).
Prykryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 40min.
Celý proces znovu zopakujeme, cesto už necháme kysnúť len asi 10minút. Medzitým si už rozohrievame rúru na 200stupňov C.
- Cesta je dosť, takže ho doporučujem rozdeliť na 2 časti a tak rozvaľkať -asi na 2-2,5cm hrúbku. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme pagáčiky, ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, ostrým nožom spravíme navrchu mriežku a môžeme posypať sezamovými semiačkami. Dáme piecť dozlatova -asi 15 minút.
Necháme vychladnúť - ak máme dosť pevnej vôle.