Škvarkové pagáčiky ľahko diétne

Autor receptu: tizian1cat

Pri predvianočnom upratovaní v mrazničke som našla vrecko domácich škvarkov a kedže vonku sneží ako divé, rozhodla som sa, že orgie v kuchyni budú dnes to pravé orechové! Dnes dopoludnia na škvarkovú tému. Poobede ešte neviem ... :-))). Za inšpiráciu ďakujem Esterke Š. z MMB.

8
porcií
130 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom cmare rozmiešame 1/2 lyžičky medu, pridáme rozmrvené čerstvé droždie a necháme vykysnúť asi 10 minút. Medzitým zmiešame kyslú smotanu so zvyšným cmarom, 2 vajíčkami, soľou a rozdrvenými varenými zemiakmi. Pridáme kvások a nakoniec polohrubú múku. Spracujeme na cesto. Necháme prikryté v teple vykysnúť asi hodinu.
  2. Medzitým nahrubo pomelieme škvarky. Pomúčime si pracovnú plochu, rozválkame na nej vykysnuté cesto na hrúbku cca 3 cm, rozvrstvíme naň rovnomerne škvarky, imaginárne si rozdelíme cesto na 3 tretiny, preložíme jednu tretinu cesta cez druhú a celé preložíme treťou tretinou (skoro ako v hokeji). Prykryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 40min. Celý proces znovu zopakujeme, cesto už necháme kysnúť len asi 10minút. Medzitým si už rozohrievame rúru na 200stupňov C.
  3. Cesta je dosť, takže ho doporučujem rozdeliť na 2 časti a tak rozvaľkať -asi na 2-2,5cm hrúbku. Pohárom alebo formičkou vykrajujeme pagáčiky, ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, ostrým nožom spravíme navrchu mriežku a môžeme posypať sezamovými semiačkami. Dáme piecť dozlatova -asi 15 minút. Necháme vychladnúť - ak máme dosť pevnej vôle.