Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom fotorecept
Našla som veľmi zaujímavý recept, čo do surovín i čo do prípravy. Vyskúšala som, je vynikajúci a veľmi chutný, vynaložená námaha stála za to, Zobraziť celý popisNašla som veľmi zaujímavý recept, čo do surovín i čo do prípravy. Vyskúšala som, je vynikajúci a veľmi chutný, vynaložená námaha stála za to, aj ked je časovo náročnejší. Osie hniezda sú veľmi chutné po trstinovom cukre a škorici, s úžasným cestom, odporúčam upiecť nielen pre deti, ale aj pre dospelých.
porcií
príprava
na 170 pečenie s ventil °C
Suroviny
| 350 g |  | 
| 50 g |  | 
| 1 PL |  | 
| 30 g čerstvé |  | 
| 100 ml vlažné |  | 
| 1 CL do mlieka |  | 
| 1 PL do cesta |  | 
| 1 štipka do cesta |  | 
| plnka: | |
| 8 PL |  | 
| 2 CL |  | 
| 2 ks do cesta |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Do misy som preosiala múku, pridala som kryštálový cukor, soľ a dobre premiešala.   
- 
                                                    2
                                                    Uprostred som spravila jamku,do ktorej som rozklepla vajcia.   
- 
                                                    3
                                                    Namrvila som droždie, posypala som kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom a nechala vykysnúť - cca 15 minút.   
- 
                                                    4
                                                    Všetko spolu som spracovala, vznikne mäkšie, lepivé cesto, ktoré som pomúčila zo spodu i na povrchu a prikryté čistou utierkou som ho nechala vykysnúť na dvojnásosobný objem - asi 1 hodinu.   
- 
                                                    5
                                                    Kým cesto kyslo, do misy som dala trstinový cukor a škoricu.   
- 
                                                    6
                                                    Všetko som dobre premiešala a plnka bola hotová. Môžete použiť aj iný cukor, ale trstinový je oveľa chutnejší.   
- 
                                                    7
                                                    V mise som spracovala maslo s múkou a vytvarovala som do kocky. Odložila som ho na 5 minút do mrazničky, aby múčne maslo stuhlo.   
- 
                                                    8
                                                    Na jemne pomúčenú dosku som vyklopila vykysnuté cesto.   
- 
                                                    9
                                                    Cesto som rozvaľkala do tvaru štvorca hrúbky asi 0,5 cm a do stredu som uložila stuhnutú kocku múčneho masla.   
- 
                                                    10
                                                    Pri I. skladaní som preložila cesto z každej strany cez kocku masla.   
- 
                                                    11
                                                    Preložené cesto som ihned znovu rozvaľkala na hrúbku 3 mm. V strede presvitá maslo,ale dalším vaľkaním a prekladaním sa rozloží rovnomerne do cesta, teda neľakajte sa!   
- 
                                                    12
                                                    Pri II. skladaní som cesto preložila cez seba 3x, dala na podnos a odložila som ho odpočívať na 30 minút do chladničky.   
- 
                                                    13
                                                    III. skladanie: Cesto som vybrala z chladničky, rozvaľkala som ho a nasledovalo III. skladanie. Cesto som z ľava preložila do stredu približne do polovice rozvaľkaného cesta.   
- 
                                                    14
                                                    Tak isto som preložila cesto z prava do stredu rozvaľkaného cesta, kde sa okraje preloženého cesta stretli.   
- 
                                                    15
                                                    Teraz som cesto preložila ešte raz cez stred a bolo preložené celkom 4x. Takto preložené cesto som dala na podnos a teraz som ho odložila znovu odpočívať do chladničky, ale tentokrát len na 20 minút.   
- 
                                                    16
                                                    Cesto som vybrala z chladničky, znovu som ho rozvaľkala a potrela studenou vodou.   
- 
                                                    17
                                                    Potrela som ho plnkou, ktorú som jemne vtlačila pomocou polievkovej lyžice do cesta, po obvode som ponechala asi 2 cm široký pás cesta voľný.   
- 
                                                    18
                                                    Naplnené cesto som stočila na pevno do závinu a uzavrela som oba konce.   
- 
                                                    19
                                                    Závin som pokrájala na osie hniezda o šírke asi 2 cm, uložila som ich na plech spečiacim papierom. a nechala kysnúť ešte 30 minút.   
- 
                                                    20
                                                    Vložiila som ich do trúby a piekla som ich 20 minút pri teplote 170 stupňov C s ventilátorom. Upečené osie hniezda som nechala vychladnúť na mriežke a ulložila som ich na podnos. Majú vynikajúcu vôňu a chuť škorice, ale najmä úžasnú chuť trstinového cukru, ktorý mierne skaramelizoval. Cesto je kysnuté lístkové cesto.   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
 


určite vyskúšam....
som rada, že si vyskúšala a stálo to za to a že ich hodnotíš ako úžasné :-)))
dakujem.
potešila si ma :-)
dakujem za skvelú správu.
ak chceš pridať foto a nevieš to urobiť sama, popros redakciu, napíš im, pošli im foto a redakcia vloží.