Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom fotorecept
Foto: pusta
Našla som veľmi zaujímavý recept, čo do surovín i čo do prípravy. Vyskúšala som, je vynikajúci a veľmi chutný, vynaložená námaha stála za to, Zobraziť celý popisNašla som veľmi zaujímavý recept, čo do surovín i čo do prípravy. Vyskúšala som, je vynikajúci a veľmi chutný, vynaložená námaha stála za to, aj ked je časovo náročnejší. Osie hniezda sú veľmi chutné po trstinovom cukre a škorici, s úžasným cestom, odporúčam upiecť nielen pre deti, ale aj pre dospelých.
porcií
príprava
na 170 pečenie s ventil °C
Suroviny
350 g |
|
50 g |
|
1 PL |
|
30 g čerstvé |
|
100 ml vlažné |
|
1 CL do mlieka |
|
1 PL do cesta |
|
1 štipka do cesta |
|
plnka: | |
8 PL |
|
2 CL |
|
2 ks do cesta |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, pridala som kryštálový cukor, soľ a dobre premiešala.
-
2
Uprostred som spravila jamku,do ktorej som rozklepla vajcia.
-
3
Namrvila som droždie, posypala som kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom a nechala vykysnúť - cca 15 minút.
-
4
Všetko spolu som spracovala, vznikne mäkšie, lepivé cesto, ktoré som pomúčila zo spodu i na povrchu a prikryté čistou utierkou som ho nechala vykysnúť na dvojnásosobný objem - asi 1 hodinu.
-
5
Kým cesto kyslo, do misy som dala trstinový cukor a škoricu.
-
6
Všetko som dobre premiešala a plnka bola hotová. Môžete použiť aj iný cukor, ale trstinový je oveľa chutnejší.
-
7
V mise som spracovala maslo s múkou a vytvarovala som do kocky. Odložila som ho na 5 minút do mrazničky, aby múčne maslo stuhlo.
-
8
Na jemne pomúčenú dosku som vyklopila vykysnuté cesto.
-
9
Cesto som rozvaľkala do tvaru štvorca hrúbky asi 0,5 cm a do stredu som uložila stuhnutú kocku múčneho masla.
-
10
Pri I. skladaní som preložila cesto z každej strany cez kocku masla.
-
11
Preložené cesto som ihned znovu rozvaľkala na hrúbku 3 mm. V strede presvitá maslo,ale dalším vaľkaním a prekladaním sa rozloží rovnomerne do cesta, teda neľakajte sa!
-
12
Pri II. skladaní som cesto preložila cez seba 3x, dala na podnos a odložila som ho odpočívať na 30 minút do chladničky.
-
13
III. skladanie: Cesto som vybrala z chladničky, rozvaľkala som ho a nasledovalo III. skladanie. Cesto som z ľava preložila do stredu približne do polovice rozvaľkaného cesta.
-
14
Tak isto som preložila cesto z prava do stredu rozvaľkaného cesta, kde sa okraje preloženého cesta stretli.
-
15
Teraz som cesto preložila ešte raz cez stred a bolo preložené celkom 4x. Takto preložené cesto som dala na podnos a teraz som ho odložila znovu odpočívať do chladničky, ale tentokrát len na 20 minút.
-
16
Cesto som vybrala z chladničky, znovu som ho rozvaľkala a potrela studenou vodou.
-
17
Potrela som ho plnkou, ktorú som jemne vtlačila pomocou polievkovej lyžice do cesta, po obvode som ponechala asi 2 cm široký pás cesta voľný.
-
18
Naplnené cesto som stočila na pevno do závinu a uzavrela som oba konce.
-
19
Závin som pokrájala na osie hniezda o šírke asi 2 cm, uložila som ich na plech spečiacim papierom. a nechala kysnúť ešte 30 minút.
-
20
Vložiila som ich do trúby a piekla som ich 20 minút pri teplote 170 stupňov C s ventilátorom. Upečené osie hniezda som nechala vychladnúť na mriežke a ulložila som ich na podnos. Majú vynikajúcu vôňu a chuť škorice, ale najmä úžasnú chuť trstinového cukru, ktorý mierne skaramelizoval. Cesto je kysnuté lístkové cesto.
určite vyskúšam....
som rada, že si vyskúšala a stálo to za to a že ich hodnotíš ako úžasné :-)))
dakujem.
potešila si ma :-)
dakujem za skvelú správu.
ak chceš pridať foto a nevieš to urobiť sama, popros redakciu, napíš im, pošli im foto a redakcia vloží.