Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. septembra 2012
Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept)
Foto: pusta

Našla som veľmi zaujímavý recept, čo do surovín i čo do prípravy. Vyskúšala som, je vynikajúci a veľmi chutný, vynaložená námaha stála za to, Zobraziť celý popisNašla som veľmi zaujímavý recept, čo do surovín i čo do prípravy. Vyskúšala som, je vynikajúci a veľmi chutný, vynaložená námaha stála za to, aj ked je časovo náročnejší. Osie hniezda sú veľmi chutné po trstinovom cukre a škorici, s úžasným cestom, odporúčam upiecť nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

12 ks - jeden plech
porcií
300 minút
príprava
20 minút
na 170 pečenie s ventil °C

Suroviny

350 g
50 g
1 PL
30 g čerstvé
100 ml vlažné
1 CL do mlieka
1 PL do cesta
1 štipka do cesta
plnka:
8 PL
2 CL
2 ks do cesta




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, pridala som kryštálový cukor, soľ a dobre premiešala.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uprostred som spravila jamku,do ktorej som rozklepla vajcia.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Namrvila som droždie, posypala som kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom a nechala vykysnúť - cca 15 minút.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu som spracovala, vznikne mäkšie, lepivé cesto, ktoré som pomúčila zo spodu i na povrchu a prikryté čistou utierkou som ho nechala vykysnúť na dvojnásosobný objem - asi 1 hodinu.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto kyslo, do misy som dala trstinový cukor a škoricu.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som dobre premiešala a plnka bola hotová. Môžete použiť aj iný cukor, ale trstinový je oveľa chutnejší.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V mise som spracovala maslo s múkou a vytvarovala som do kocky. Odložila som ho na 5 minút do mrazničky, aby múčne maslo stuhlo.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na jemne pomúčenú dosku som vyklopila vykysnuté cesto.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som rozvaľkala do tvaru štvorca hrúbky asi 0,5 cm a do stredu som uložila stuhnutú kocku múčneho masla.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pri I. skladaní som preložila cesto z každej strany cez kocku masla.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Preložené cesto som ihned znovu rozvaľkala na hrúbku 3 mm. V strede presvitá maslo,ale dalším vaľkaním a prekladaním sa rozloží rovnomerne do cesta, teda neľakajte sa!

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pri II. skladaní som cesto preložila cez seba 3x, dala na podnos a odložila som ho odpočívať na 30 minút do chladničky.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    III. skladanie: Cesto som vybrala z chladničky, rozvaľkala som ho a nasledovalo III. skladanie. Cesto som z ľava preložila do stredu približne do polovice rozvaľkaného cesta.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tak isto som preložila cesto z prava do stredu rozvaľkaného cesta, kde sa okraje preloženého cesta stretli.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Teraz som cesto preložila ešte raz cez stred a bolo preložené celkom 4x. Takto preložené cesto som dala na podnos a teraz som ho odložila znovu odpočívať do chladničky, ale tentokrát len na 20 minút.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Cesto som vybrala z chladničky, znovu som ho rozvaľkala a potrela studenou vodou.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potrela som ho plnkou, ktorú som jemne vtlačila pomocou polievkovej lyžice do cesta, po obvode som ponechala asi 2 cm široký pás cesta voľný.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Naplnené cesto som stočila na pevno do závinu a uzavrela som oba konce.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Závin som pokrájala na osie hniezda o šírke asi 2 cm, uložila som ich na plech spečiacim papierom. a nechala kysnúť ešte 30 minút.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Vložiila som ich do trúby a piekla som ich 20 minút pri teplote 170 stupňov C s ventilátorom. Upečené osie hniezda som nechala vychladnúť na mriežke a ulložila som ich na podnos. Majú vynikajúcu vôňu a chuť škorice, ale najmä úžasnú chuť trstinového cukru, ktorý mierne skaramelizoval. Cesto je kysnuté lístkové cesto.

    Škoricové osie hniezda, ktoré kysnú slimačím tempom (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

afataga
vyzeraju uzasne, ale ta priprava je naozaj dlha, musia nadherne vonat, len asi zabudla napisat vajcia do surovin
pusta
@afataga , dakujem. už aj to napravím. fakt úžasne voňali. som rada, že sa sa ti páčia-
lusinkab
no ako sa hovori bez prace nie su kolace :-) a to je jeden z tych receptov co to potvrdzuje,krasne a ta skorica mi vonia az sem,osie hniezda milujem takze aj tento recept budem musiet vyskusat :-)
pusta
@lusinkab , tieto osie hniezda sú skutočne tie, za ktoré si ich označila. cale stoja za tú námahu. dakujem.
ola111
Určite sú výborné,všetky tvoje kysnuté recepty obdivujem,máš ich pekne vláčné aj bez pekárničky...
pusta
@ola111 , mám aj pekárničku- pekárnička uľahčuje námahu pri spracovaní cesta a aj inak užitočná. ale niet nad ručne spracované kysnuté cesto, lebo pri tomto spracovaní sa dostane do cesta viac vzduchu a potom je nadýchanejšie, ľahučké a vláčnejšie. dakujem za uznanie.
medovnicek
dlhšia príprava mi nevadí, takéto koláčiky rada pečiem, vďaka za recept
tetuska
vyzerajú super a určite aj chutia, lebo my ich máme veľmi radi, len ma odrádza dlhá príprava, uložím si do KK, ale zatiaľ budem robiť len tie svoje, tiež z kysnutého cesta len nezabijem pri nich toľko času...
pusta
@tetuska , vieš, ja som dôchodkyňa, mám dosť času a dlhá príprava mi nevadí. tento recept sa mi vyplatil, bola som s výsledkom veľmi spokojná. dakujem ti, som rada, že sa ti páčia, možno časom aj vyskúšaš.
pusta
@terinka , prosím, prezrad mi,ako sa dá vložiť smajlík do komentára. mne sa to nepodarilo. dakujem.
lusinkab
no dnes som ich skusala a su uzasne len som si k tej skoricovej zmesi pridala este nastruhane jablcka :-) vyborny receptik :-)


pusta
@lusinkab , to je úžasná kombinácia: škorica+jablká, nádherne sa ti vydarili. si veľmi, veľmi šikovná!
katuska17
Vyborný recept,aj ked s tym prekladaním som sa zabavila, stalo to zato. Práve som ich dopiekla a sú úžasné.Ďakujem
pusta
@katuska17 , prepáč, že odpovedám až teraz, len dnes som si všimla tvoj milý komentík.
som rada, že si vyskúšala a stálo to za to a že ich hodnotíš ako úžasné :-)))
dakujem.
1x rony21
rony21
Niet čo dodať,fantázia.Mala som viac receptov na osie hniezda,ale už mám len Tvoj,všetky som vymazala.Žienky pečte,nech vás neodrádza to prekladanie,veď čo neurobíme pre rodinku,keď vidíme ten výsledok.Kam poslať foto,nedá sa vložiť?
1x pusta
pusta
@rony21 , som veľmi rada, že si spokojná a chutilo vám.
potešila si ma :-)
dakujem za skvelú správu.
ak chceš pridať foto a nevieš to urobiť sama, popros redakciu, napíš im, pošli im foto a redakcia vloží.
beatacsontosova
tento týždeň sa ku mne chystá návšteva - 3 deti s rodičmi, tak som chcela vyskúšať niečo nové, hniezda som síce už robila a mám veľmi dobrý recept, no chcela som niečo z kysnutého cesta, mne to neprišlo až také pracné, keďže som popritom varila a upratovala tak som si ani nevšimla ako a už boli hniezda na plechu a kysli. A vykysli teda úplne ukážkovo, voňal mi celý byt pri pečení, môj drahý po sýtom obede natlačil ešte tri hniezda a potom spokojne odfukoval celé poobedie. Akurát hovoril, že plnky by mohlo byť viac :-) Určite spravím ešte aj kakaové, tie sú moje a deti sa určite potešia keď ich takéto čosi bude poobede čakať doma, určite som nerobila naposledy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia