Skordalia s fazuľovými lúskami

mijaita - fotkamijaita, 24. júna 2015
Skordalia s fazuľovými lúskami
Foto: mijaita

Skordalia je řecký dip k různým masům i zelenině. Řekové ji připravují z brambor, nebo chleba. Ten je velice chutný a i když jeho Zobraziť celý popisSkordalia je řecký dip k různým masům i zelenině. Řekové ji připravují z brambor, nebo chleba. Ten je velice chutný a i když jeho hlavní surovinou je chleba, je na chlebu nebo topinkách skvělý. Mně chutná se zelenými fazolovými luskami nebo ke kuřecímu masu uvařenému a opečenému na másle. Bramborová skordalia se připravuje totožně, ale bez ořechů a chutná prý nejlépe k rybě.

2
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

2 - 3 bez kôrky krajce
2 - 3 plné PL jadrá
0,5 dl
1 strúčik
1/2 - 1 PL červený




Postup

  1. 1

    Nejprve vyloupeme vlašské ořechy. Nejlépe louskáčkem koupeným v Čičmanech :-)

    Skordalia s fazuľovými lúskami - obrázok 1
  2. 2

    Z chleba okrájíme kůrky. Střídku nadrobíme do vyšší nádoby, ve které budeme vše mixovat a zalijeme troškou vody, aby se chleba nasákl

  3. 3

    Ke chlebu přidáme ořechy, česnek a zalijeme dobrým olejem. Ponorným mixerem rozmixujeme na jemnou kašičku. Klidně přidám i trošku vody, když je potřeba.

  4. 4

    Dochutíme vinným octem cca 1PL a solí. Chuť doladíme solí, octem a česnekem podle našich pohárků. Když je něčeho moc, rozmočíme v dlani kus chleba, vyždímáme ho a přidáme do hotového dipu.

    Skordalia s fazuľovými lúskami - obrázok 4
  5. 5

    Ve vodě jsem 10 min vařila ploché, oblíbené lusky, hned zchladila ve studené vodě, aby zůstaly svěže zelené. Naservírovala jsem s dipem navrch. Z uvedeného množství bylo dipu na dvě porce lusků (masa).

    Skordalia s fazuľovými lúskami - obrázok 5

Diskusia k receptu

bembo
vyzerá to zaujímavo.v každom prípade vyskúšam
mijaita
@jagerek taky tady ma 180 varechacu recepet na pagaciky. Jak pise vzdy ve svych mnoha komentech ta pani kterou jmenujes, kdyz ji nekdo vytyka podobnost receptu, tak je i moje skordalia ponekud jina. Krome toho, kdyz si prectes na netu reckem o skordalii, ma nepreberne variant a muzes ji vyrabet snad uplne ze vseho. Kazdy ma rad nejakou a k necemu jinemu. Mně chutná tahle, z tmavsího chleba a mnoho dalsich najdes tady, pokud chces.
 www.google.cz/search?q=skordalia&source=lnms&...
bubaya
@mijaita vyzerá to veľmi chutne, toto si ukladám do KK. Ja by som zas chcela vedieť, čo je to skordalia, skade, prečo, ako.....k čomu.... a verím že aj iní. Ďakujem.
hoviadko
Zaujímavý recept, stojí za hriech.
@bubaya , nečítala si úvod receptu? Tam je asi všetko.
mijaita
@bubaya jak pise @hoviadko , vse v uvodu receptu. I ja jsem hledala preklad slova "skordalia" a je to proste dip. Víc ti bohuzel nereknu.
viera1
No je to tam tak,že cesnak a k tomu základ (orechy,zemiaky),ale vieš ako je to s wikipediou,pridať tam môže ktokoľvek a čokoľvek.
mijaita
@viera tak, pravda. Napisu pro zajimavost jedne Rekyni. Ta mi poradila tuhlechlebovou a ze je vyborna k fazolkam.O nic nejde, ale me to zajima :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia