Keď som sa vydala do Solčian, dediny blízko Topoľčian, tak som sa ho "musela" naučiť piecť , najmä kôli tomu, že ho všetci Zobraziť celý popisKeď som sa vydala do Solčian, dediny blízko Topoľčian, tak som sa ho "musela" naučiť piecť , najmä kôli tomu, že ho všetci z našej rodiny majú veľmi radi, hoci je sýty, a dosť drahý, ale je to najobľúbenejší "zákusok " na rôzne sviatky a oslavy nesmie chýbať. Škoda, nejde mi sem dostať obrázok , teraz som robila mužovi k narodeninám s číslom 50 cez celý skladaník, chutil všetkým hosťom.
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
1 kg |
|
3 PL |
|
1 KL |
|
5 ks |
|
100 g |
|
1,5 l |
|
1 ks |
|
250 g |
|
2 dl |
|
1 dl |
|
1/2 kg |
|
1/2 kg |
|
1 a 1/2 kg |
|
2-3 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
200 g |
|
|
|
2 ks |
|
Postup
-
1
cesto kysnuté: 1 kg poloh. múky, 3 PL kr.cukru, 1 ML soli, 3 celé vajcia, zvlášť do šálky dať kvas: 10 Dg kvasníc 3 dl teplého mlieka, o 1 minútu vsypať do kvasu 1 prášok do pečiva., primiešať do cesta. Prilievať ½ stop.palmarínu,a asi 5-7 dl mlieka, šľahať mixérom s hnetačom - 15 min. Potom prilievať pomaly 2 dl oleja, šľahať. Hneď dať na omúčenú dosku , nenecháva sa vôbec kysnúť, rozdeliť na 4 kusy, každý premiesiť do guľky. Základ rozgúľať, váľkom preniesť na plytký plech - veľmi masťou natrieť dno aj boky, rukami roztiahnúť, aby trčali okraje 2 cm za boky mimo plechu,
- 2
plnka č.1: cesto potrieť džemom, naň : plnka maková: ½ kg mletého maku / ja dávam viacej /, 1 šálku ml. cukru, 1 vanilka, kôra ½ citróna, za hrsť hrozienok namočených v ume, zmiešať, nasypať, Pofŕkať : 1,5dl teplého mlieka so ¼ palmarínu a umom / musí to byť mokré.
- 3
Dať rozgúľaný druhý plát, okraje prevísajú za pech 2 cm, po vrchu pogúľať jemne válkom, plnka č.2. orechová : ½ kg ml.orechov, / ja dávam viacej /, 1 šálku ml.cukru, 1 vanilka, kôra z ½ citróna, za hrsť hrozienok,namočených v ume. Pofŕkať : 1,5dl teplého mlieka s ¼ palmarínu./ musí to byť mokré.
- 4
Dať rozgúľaný tretí plát, okraje prevísajú za pech 2 cm, jemne válkom pogúľať, aj okraj pogúľať,odtrhnú sa okraje. Zo 4 kusa a okrajov cesta vyšúlať šúlky - pásiky, dať na cesto do tvaru mriežky, /okraje trčia 1 cm, okrúh. nožom ich pozatláčať medzi plech a cesto / Šúľky potrieť 1 rozšľah. vajcom.
- 5
Piecť 30-40 min. /180- 200°C. Keď je na ¾ upečený, vybrať, potrieť štetcom studenou vodou, dopiecť.
- 6
vyzdobiť: 1.) -tvarohom: 2-3 tvarohy, 1 vajce, 1 šálka ml. cukru, šťava z ½ citróna, 1 vanilka, / ak je tvaroh hustý - mlieko, ak je riedky-hrubú múku, alebo zlatý klas / 2.) - lekvárom: 2 lekváre / ak je hustý - teplú vodu/. Striedavo špricovať Tvaroh +Lekvár ružičky do mriežky, na Tvarohové ružičky dať po 1hrozienku.
- 7
Ak nerobíme šúlky, tak ružičky špricujeme tesne jednu vedľa druhej, samozrejme aj s prípadným nadpisom alebo číslom k narodeninám. dať do kartóna z kureniec do chladu, studený prikryť vrchnákom z kartóna
- 8
D O B R Ú CH U Ť !!!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
neviem, prečo by som ho neprezradila, mne ho tiež dali pred rokmi, dlhý čas ho robím rovnako, rovnako dobre chutí.
No, môže to byť dobré, určite si tento recept uložím. Zvyknem každý recept ktorý ma upúta ihneď vyskúšať,ale tu je stráááášne veľa tej správy a cesta. Skúsim, ak budem sama doma pre prípad, že by sa nepodaril.
Alebo skús 1/2 dávky, na polovičnom plechu. veľa šťastia, podarí sa uvidíš.
Skladaník som upiekla.Bol super a každému velmi chutil!Určite ho ešte budem v budúcnosti piecť.Bol pracný, ale šiel.Na začiatku som váhala, či tam dať tých pól kg maku a pól kg orechov, ale dala som a bolo dobre.
Manžel mi doniesol ten recept od kolegu v hodinu dvanástu, ale predsa som upiekla tento Tvoj!
Dakujem Moli!!! :o)
Dobré by bolo foto, hlavne preto, lebo je tam veľa ingredienciií a škoda by bolo, keby sa to nepodarilo.
A "makovicka"!Ten recept od kolegu sa odlišoval množstvom ingrediencií celkovo a ešte tým, že sa tvarohom aj zapekal a nie zdobil.Nemala som problém so zdobením.Skôr som mala trocha redšie cesto aj ked som doň zapracovala len 500 ml mlieka, ale som trocha múky pridala a bolo ok!Tej plnky som nachystala aj ja viac, no nakoniec som ostala pri 500 g.Na prví krát ked som ho piekla som nechcela experimentovať!!!Bol dobrý! :o) Dakujem aj za prejavenú sústrasť!!!