Skladaník solčiansky

makovicka - bez fotkymakovicka, 17. februára 2010

Keď som sa vydala do Solčian, dediny blízko Topoľčian, tak som sa ho "musela" naučiť piecť , najmä kôli tomu, že ho všetci Zobraziť celý popisKeď som sa vydala do Solčian, dediny blízko Topoľčian, tak som sa ho "musela" naučiť piecť , najmä kôli tomu, že ho všetci z našej rodiny majú veľmi radi, hoci je sýty, a dosť drahý, ale je to najobľúbenejší "zákusok " na rôzne sviatky a oslavy nesmie chýbať. Škoda, nejde mi sem dostať obrázok , teraz som robila mužovi k narodeninám s číslom 50 cez celý skladaník, chutil všetkým hosťom.

180 minút
príprava
30-40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg
3 PL
1 KL
5 ks
100 g
1,5 l
1 ks
250 g
2 dl
1 dl
1/2 kg
1/2 kg
1 a 1/2 kg
2-3 ks
3 ks
1 ks
200 g
2 ks




Postup

  1. 1

    cesto kysnuté: 1 kg poloh. múky, 3 PL kr.cukru, 1 ML soli, 3 celé vajcia, zvlášť do šálky dať kvas: 10 Dg kvasníc 3 dl teplého mlieka, o 1 minútu vsypať do kvasu 1 prášok do pečiva., primiešať do cesta. Prilievať ½ stop.palmarínu,a asi 5-7 dl mlieka, šľahať mixérom s hnetačom - 15 min. Potom prilievať pomaly 2 dl oleja, šľahať. Hneď dať na omúčenú dosku , nenecháva sa vôbec kysnúť, rozdeliť na 4 kusy, každý premiesiť do guľky. Základ rozgúľať, váľkom preniesť na plytký plech - veľmi masťou natrieť dno aj boky, rukami roztiahnúť, aby trčali okraje 2 cm za boky mimo plechu,

  2. 2

    plnka č.1: cesto potrieť džemom, naň : plnka maková: ½ kg mletého maku / ja dávam viacej /, 1 šálku ml. cukru, 1 vanilka, kôra ½ citróna, za hrsť hrozienok namočených v ume, zmiešať, nasypať, Pofŕkať : 1,5dl teplého mlieka so ¼ palmarínu a umom / musí to byť mokré.

  3. 3

    Dať rozgúľaný druhý plát, okraje prevísajú za pech 2 cm, po vrchu pogúľať jemne válkom, plnka č.2. orechová : ½ kg ml.orechov, / ja dávam viacej /, 1 šálku ml.cukru, 1 vanilka, kôra z ½ citróna, za hrsť hrozienok,namočených v ume. Pofŕkať : 1,5dl teplého mlieka s ¼ palmarínu./ musí to byť mokré.

  4. 4

    Dať rozgúľaný tretí plát, okraje prevísajú za pech 2 cm, jemne válkom pogúľať, aj okraj pogúľať,odtrhnú sa okraje. Zo 4 kusa a okrajov cesta vyšúlať šúlky - pásiky, dať na cesto do tvaru mriežky, /okraje trčia 1 cm, okrúh. nožom ich pozatláčať medzi plech a cesto / Šúľky potrieť 1 rozšľah. vajcom.

  5. 5

    Piecť 30-40 min. /180- 200°C. Keď je na ¾ upečený, vybrať, potrieť štetcom studenou vodou, dopiecť.

  6. 6

    vyzdobiť: 1.) -tvarohom: 2-3 tvarohy, 1 vajce, 1 šálka ml. cukru, šťava z ½ citróna, 1 vanilka, / ak je tvaroh hustý - mlieko, ak je riedky-hrubú múku, alebo zlatý klas / 2.) - lekvárom: 2 lekváre / ak je hustý - teplú vodu/. Striedavo špricovať Tvaroh +Lekvár ružičky do mriežky, na Tvarohové ružičky dať po 1hrozienku.

  7. 7

    Ak nerobíme šúlky, tak ružičky špricujeme tesne jednu vedľa druhej, samozrejme aj s prípadným nadpisom alebo číslom k narodeninám. dať do kartóna z kureniec do chladu, studený prikryť vrchnákom z kartóna

  8. 8

    D O B R Ú CH U Ť !!!

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
jam
jam
vobec sa mi nezda tento recept...tolko surovin a iba jeden plech?
uschi
Práve naopak, tento recept je výborný a nikde ho nerobia lepšie ako v Solčanoch. Niektoré babičky svoj recept dokonca nechcú ani prezradiť. Som rada, že si tu vložila tento recept, už ho mám v kuchárkskej knihe.
sjuz
Nie je to obdoba Štedráku? Niečo také sa robievalo pri trenčíne... Dosť náročné na prípravu, ale stál za to:)
makovicka
Uschi, som rada, že sa ti páčil recept, keď ho chváliš, asi si ho už jedla,
neviem, prečo by som ho neprezradila, mne ho tiež dali pred rokmi, dlhý čas ho robím rovnako, rovnako dobre chutí.
makovicka
Jam, je to tak, všetko to ide na 1 plytký plech, aby sa to dalo dobre vyšuchnúť do krabice., dobre sa to prepečie, nemusíš sa báť, zatvorený v chlade vydrží, aj 2-3 dni, nestvrdne, takže sa dá urobiť v predstihu, lebo naozaj je dosť pracný, príprava trvá také dobré 3 hodiny aj s pečením, ale stojí to za to. Nepoznám nikoho, kto ho ochutnal a že by nechutil.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
To toľko správy a cesta všetko na jeden plytký plech? To si neviem predstaviť, či to pri kysnutí nevytečie z toho plechu.
No, môže to byť dobré, určite si tento recept uložím. Zvyknem každý recept ktorý ma upúta ihneď vyskúšať,ale tu je stráááášne veľa tej správy a cesta. Skúsim, ak budem sama doma pre prípad, že by sa nepodaril.
makovicka
esi, to vôbec NEKYSNE, koláčik šlahaš mixerom, hned daš na dosku, podelíš , rozgúlaš, a ide sa. .Dávaš 1 plát, plnku, další plát,plnku...žiadne zdržiavanie, ani kysnutie, asi pre začiatok komplikované, treba robiť krok za krokom, ak by si mala nejasnosti, kľudne sa spýtaj , ak sa mi podarí, dám tam foto.
makovicka
* tip* skôr, ako začneš robiť cesto, nameľ si mak, orechy, namoč hrozienka, priprav lekvár- Tvaroh nie, až keď ideš plniť- stopil by sa. A najlepšie si pripraviť všetky suroviny, aby si sa nezdržiavala
používateľ nemá avatar
jam
jam
laka ma tento recept...vyskusam ho na vianoce ;-)
používateľ nemá avatar
jam
jam
makovicka, mohla by som ta poprosit o rozmeru plechu?
makovicka
plech plytký- vyšuchovací- klasika 32cm x 45cm, hĺbka= 2cm.
Alebo skús 1/2 dávky, na polovičnom plechu. veľa šťastia, podarí sa uvidíš.
moli
Som naozaj velmi rada,že ste sem pridala tento recept pani "makovicka"!Včera som tu hladala na stránke nové recepty a aj som si 24 vypísala.Velmi rada a aj vela pečiem a vždy nabalím manželovi do roboty.On ponúkne svojich kolegov a ked má niektorý z jeho kolegov zákusok či koláč,tak ho tiež ponúknu.Už od vlani mi chodí s tým domov,že ho 1 ponúkol s fantastickou dobrotou a pýtal si od neho naň recept!Kolegovi sa lení doniesť nám ho a ani meno tej dobroty nevie povedať!Ked som včera vypísala tých 24 receptov,ten váž sa mi už ani prečítať nechcelo,najskôr pre to,lebo bolo už neskoro a názov zákusku bol pre mňa málovravný.Nakoniec som si povedala,že ho aspoň prečítam.Ked som začala čítať ingrediencie,skoro som padla zo stoličky.Uvedomila som si totiž,že je to ten zákusok,čo môj manžel stále s takým nadšením opisuje.Vo štvrtok budem mať narodeniny,tak sa na ne velmi teším,lebo "si tento zákusok určite upečiem"! :o) Dakujem!!!!!! :o)))
makovicka
ahoj Moli, som rada, že ťa recept potešil, ani som netušila, že bude oň taký záujem, zvlášť na narodeniny sa hodí- skús z tvarohu a lekváru číslo- prajem ti nech sa ti podarí a dobrú chuť,
moli
Ahoj makovicka!Až teraz sa sem dostávam...!Narodeniny nedopadli najlepšie, pre to že mi umierala moja drahá cicka 13 ročná Mili.Po ťažkej chorobe aj na druhý deň umrela! :-(
Skladaník som upiekla.Bol super a každému velmi chutil!Určite ho ešte budem v budúcnosti piecť.Bol pracný, ale šiel.Na začiatku som váhala, či tam dať tých pól kg maku a pól kg orechov, ale dala som a bolo dobre.
Manžel mi doniesol ten recept od kolegu v hodinu dvanástu, ale predsa som upiekla tento Tvoj!
Dakujem Moli!!! :o)
makovicka
Moli som rada,že sa ti vydaril a hlavne, že chutil, mal ten kolegov recept aj nejaké odlišnosti? Toho maku aj orechov ja dávam viacej - aj 3/4 kg, ono sa to nezdá, ale treba, aby to bolo bohatšie, nemala si problém so zdobením ? A toho domáceho miláčika mi je fakt ľúto, my sme tak oplakali psíka, mali sme ho 14 rokov, a zrazilo ho auto... nech sa ti darí, ahoj.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ešte raz sa chcem spýtať, prečo tie pláty majú 2 cm pevísajú z plechu, keď sa majú odrezať. Nemôže sa to cesto rozgúľať na veľkosť plechu???
Dobré by bolo foto, hlavne preto, lebo je tam veľa ingredienciií a škoda by bolo, keby sa to nepodarilo.
moli
"esi"!Nechcem byť múdra,nech odpovie na tvoju otázku aj makovicka, ale podla mňa treba nechať 2 cm previs cez plech, aby sa potom plnka nevytlačila z cesta.Tým že sa potom spolu vrstvy odrežú, tak sa kraje cesta zlepia a plnka nevytečie!
A "makovicka"!Ten recept od kolegu sa odlišoval množstvom ingrediencií celkovo a ešte tým, že sa tvarohom aj zapekal a nie zdobil.Nemala som problém so zdobením.Skôr som mala trocha redšie cesto aj ked som doň zapracovala len 500 ml mlieka, ale som trocha múky pridala a bolo ok!Tej plnky som nachystala aj ja viac, no nakoniec som ostala pri 500 g.Na prví krát ked som ho piekla som nechcela experimentovať!!!Bol dobrý! :o) Dakujem aj za prejavenú sústrasť!!!
makovicka
Esi, skús, ako skúsila Moli, má pravdu , tie okraje prevísajú,aby nevytekala plnka, ale neodkrajujú sa, iba válkom pogúlaš okraje tak, že ich pritlačíš o plech a ony odpadnú,t ým sa všetky vrstvy polepia, keby si ich dala na veľkosť plechu, kysnuté cesto by sa ti mohlo -uhnúť a plnky by ti podtiekli. Zvyšky spotrebuješ, žiadny odpad nieje, jasné ,že prevísať môže aj menej- alebo viac. Moli, ak budeš mať chvíľku, hoď aj ten druhí na PC, díky
makovicka
Robila som skladanik dokonca v piecke na chlieb, na programe -miesenie a kysnutie, najskôr tekutiny, (ale mlieka som dala iba 3 dl,) potom sypké veci, na vrch cukor a doňho kvasnice. Lebo muž chcel veľmi skladanik, ale nemala som čas, tak som to skúsila, ostatné klasicky na plech... mala som to časovo skrátené, vydaril sa
moli
Zdravím pani @makovicka !Tak už som nakoniec aj ja "varechárka" :o) Prišla som si sem pozrieť ešte raz komentáre k vašej dobrote a až teraz si uvedomujem, že som Vám v jednom komente tykala!Za čo sa teraz ospravedlňujem!!!Ani som si to neuvedomovala, len som tak priamo-priateľsky odpovedala a nezamýšľala sa nad tým kto je "tam na druhej strane" :o) Ešte raz sa ospravedlňujem!
makovicka
Moli , ahoj, kľudne pokračuj v tykaní, ospravedlňovať sa skutočne nemusíš, som len rada, že sa ti recepty páčia, ba čo viac, ak niektorý vyskúšaš, je hlavné, aby vám všetkým chutilo. Robila som tvoj punčák pracne ale zrozumiteľne rozpísaný, vďaka, chutil, ja mám problém, neviem sem dostať fotky, tak som prestala vkladať recepty, možno sa mi to niekedy podarí, potom budem vkladať opäť, zdravím všetkých varechárov, ktorí si nájdu čas a zverejňujú svoje špeciality aj s obrázkami.
tiborsk
mam korene v solcanoch a skladanik zo solcian je jedinecny a spicovy,konecne som nasiel recept ako ho upiect, robievala ho moja babka, dakujem za recept
makovicka
ak si so Solčian, tak, dúfam, že si našiel aj pekárku, ktorá ti skladaník upiekla, alebo si sa podujal sám? a dúfam, že ti chutil.
manka1
Pekný deň, včera som bola v Solčanoch, a piekli tam skladaník. Samozrejme mali slávnostnú príležitosť. Mám tam priateľky - dve panie - dôchodkyne. Aj sme sa o ňom rozprávali, ale recept som si nepýtala, nebol na to čas. A tak som si ho dnes na Vareche vyguglila. Škoda, že si nedala foto, ja som ten obrázok už niekde videla, len sa nepamätám kde. Skúsim niekedy vytvoriť aj ja, potom napíšem. Štedrák som v minulosti nezvládla - neprepiekol sa mi tak ako sa mal. Ale nevadí, veď máme ešte druhú polovicu pozemského života na skúšanie.
tiborsk
moji rodicia pochadzaju zo solcian a skladanik som robil sam kedze sa zivim v cudzine ako kuchar nemozem sa nechat zahanbit, kolacik je perfektny,dakujem
meraxes
Moja rodina z matkinej strany pochádza zo Solčian a skladaník robila moja nebohá prababka Veronika Vitanová, na ktorú mám veľmi pekné spomienky. Je to jeden z najlepších koláčov aké som v živote jedla! Prababka ho autenticky robila nie s palmarínom a olejom, ale dávala bravčovú masť, myslím 3-4 lyžice aby cesto bolo vláčne. Mak a orechy polievala maslom a nepoužívala citrónovú kôru. Moja teta ho robí doteraz podľa prababkinho receptu. Tým samozrejme nechcem hanobiť tento recept, je tiež dobrý a veľmi ma teší, že som ho našla na nete.:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia