Skladaník solčiansky
Autor receptu: makovicka
Keď som sa vydala do Solčian, dediny blízko Topoľčian, tak som sa ho "musela" naučiť piecť , najmä kôli tomu, že ho všetci z našej rodiny majú veľmi radi, hoci je sýty, a dosť drahý, ale je to najobľúbenejší "zákusok " na rôzne sviatky a oslavy nesmie chýbať.
Škoda, nejde mi sem dostať obrázok , teraz som robila mužovi k narodeninám s číslom 50 cez celý skladaník, chutil všetkým hosťom.
180 minút príprava |
30-40 minút na 180-200 °C |
Postup- cesto kysnuté: 1 kg poloh. múky, 3 PL kr.cukru, 1 ML soli, 3 celé vajcia, zvlášť do šálky dať kvas: 10 Dg kvasníc 3 dl teplého mlieka, o 1 minútu vsypať do kvasu 1 prášok do pečiva., primiešať do cesta. Prilievať ½ stop.palmarínu,a asi 5-7 dl mlieka, šľahať mixérom s hnetačom - 15 min. Potom prilievať pomaly 2 dl oleja, šľahať.
Hneď dať na omúčenú dosku , nenecháva sa vôbec kysnúť, rozdeliť na 4 kusy, každý premiesiť do guľky. Základ rozgúľať, váľkom preniesť na plytký plech - veľmi masťou natrieť dno aj boky, rukami roztiahnúť, aby trčali okraje 2 cm za boky mimo plechu,
- plnka č.1: cesto potrieť džemom, naň : plnka maková: ½ kg mletého maku / ja dávam viacej /, 1 šálku ml. cukru, 1 vanilka, kôra ½ citróna, za hrsť hrozienok namočených v ume, zmiešať, nasypať,
Pofŕkať : 1,5dl teplého mlieka so ¼ palmarínu a umom / musí to byť mokré.
- Dať rozgúľaný druhý plát, okraje prevísajú za pech 2 cm, po vrchu pogúľať jemne válkom,
plnka č.2. orechová : ½ kg ml.orechov, / ja dávam viacej /, 1 šálku ml.cukru, 1 vanilka, kôra z ½ citróna, za hrsť hrozienok,namočených v ume.
Pofŕkať : 1,5dl teplého mlieka s ¼ palmarínu./ musí to byť mokré.
- Dať rozgúľaný tretí plát, okraje prevísajú za pech 2 cm, jemne válkom pogúľať, aj okraj pogúľať,odtrhnú sa okraje.
Zo 4 kusa a okrajov cesta vyšúlať šúlky - pásiky, dať na cesto do tvaru mriežky, /okraje trčia 1 cm, okrúh. nožom ich pozatláčať medzi plech a cesto / Šúľky potrieť 1 rozšľah. vajcom.
- Piecť 30-40 min. /180- 200°C. Keď je na ¾ upečený, vybrať, potrieť štetcom studenou vodou, dopiecť.
- vyzdobiť:
1.) -tvarohom: 2-3 tvarohy, 1 vajce, 1 šálka ml. cukru, šťava z ½ citróna, 1 vanilka,
/ ak je tvaroh hustý - mlieko, ak je riedky-hrubú múku, alebo zlatý klas /
2.) - lekvárom: 2 lekváre / ak je hustý - teplú vodu/. Striedavo špricovať Tvaroh +Lekvár ružičky do mriežky, na Tvarohové ružičky dať po 1hrozienku.
- Ak nerobíme šúlky, tak ružičky špricujeme tesne jednu vedľa druhej, samozrejme aj s prípadným nadpisom alebo číslom k narodeninám.
dať do kartóna z kureniec do chladu, studený prikryť vrchnákom z kartóna
- D O B R Ú CH U Ť !!!
|