Foto: bonpari
Nie sú to tie klasické francúzske zemiaky, ktoré mnohí poznajú zo školských jedální. Ochutnala som už mnohé varianty, no tento typ mám najradšej.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zemiaky dávame odoka, podľa veľkosti plechu, tak aby nám to jednoducho pekne vyšlo :) Ošúpeme ich a nakrájame na stredne hrubé kolieska. Rovnako tak i natvrdo uvarené vajcia a točenú salámu, párky či špekačky, každý podľa chuti, no dodržiavame tvar koliesok.
- 2
Zmiešame všetky smotany, soľ a vegetu. Je dobré pridať aj 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, aby to malo krémovejšiu konzistenciu. Na hrubšom strúhadle si nastrúhame syr.
- 3
Suroviny ukladáme na plech v poradí smotana, zemiaky, saláma, vajcia. Tak, aby bola zakrytá celá plocha a rovnomerne sme minuli všetky suroviny. Väčšinou vyjdú 2 poschodia. Smotanu len fŕkame po povrchu, nelejeme.
- 4
Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, ktoré pofŕkame zvyšnou troškou smotany, ktorú by sme si mali šetriť až do konca. Posypeme strúhaným syrom a môžeme piecť. Najlepšie je zakryť plech alobalom, aby všetky zemiaky zmäkli a pustili šťavu. Takto ich pečieme asi pol hodinu. Odokryť až na konci, aby vrch chytil chrumkavú kôrku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Myslím ale, že 10 g syra je primálo, určite je tam preklep.
Naša obmena -nedávame smotanu ani múku, ale nízkotučný jogurt rozšľahaný s vajíčkom a lyžičkou solamylu, navrch paradajky pokrájané na kolieska. Tých odmien by sa dalo iste urobiť "nekonečne"
moja mama zemiaky nekraja na kolieska ale ich pretlaci cez to kockovacie čudo ako na majonezovy salat. suvislu vrstvu, na to plnku, opat nakockovane zemiaky ... vyzera to inac ale je to rovnako dobre ako so zemiakmi na kolieska.