Foto: tinca
Jedlo, ktoré si môžeme urobiť aj teraz v adventnom čase, alebo v pôstny sviatočný deň. Samozrejme len pre tých, čo majú radi rybu.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Zemiaky nakrájame na kolieska a predvaríme v osolenom mlieku cca 7 minút. Z ingrediencií si pripravíme marinádu, olej + citrónová šťava v pomere 3:1, ja som dala 3 PL + 1 PL. Na hrubom strúhadle si nastrúhame syr a pokrájame vajíčka. Marinádu dobre vymiešame najprv olej a citr.šťavu a potom pridáme ostatné koreniny. Rybu /bez kostí/ ja som mala pangasia si nakrájame na kocky, osolíme a zalejeme marinádou. Necháme marinovať cca 30 ´. Kyslú smotanú som trošku rozriedila mliekom.
-
3
No a začíname skladať podobne ako pri francúzskych zemiakoch. Naspodok jenskej misy /pekáča/ dáme vrstvu zemiakov, posolíme a posypeme celou rascou. Na to vajíčka, potom marinovanú rybu a znovu zemiaky. Vrstiev urobíme toľko, koľko bude jedákov. Preto ani neuvádzam množstvá surovín, každý má svoj odhad. Zalejeme kyslou smotanou a obložíme plátkami masla. Pečieme pri 180 st.C cca 30´. Asi päť minút pred dopečením posypeme strúhaným syrom a dopečieme kým sa syr neroztaví.
-
4
Podávame napr. s kyslou uhorkou, alebo s tým na čo máme chuť.
Diskusia k receptu