Šišky od maminky fotorecept

sisuk - fotkasisuk, 30. januára 2013
Šišky od maminky (fotorecept)
Foto: sisuk

Tieto šišky robievam už viac ako 20 rokov. Recept mám od mojej mamky.

70 minút
príprava

Suroviny

500 g
140 g (uvarené v šupke)
1 PL
4 PL (alebo maslo - roztopené)
2 ks
7 g
2 PL (rum)
1 KL
asi 150 - 200 ml (vlažná)
Na ozdobu:
z 2 bielkov
1 - 2 PL
 na vysmážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Ja všetky kysnuté cestá dávam miesiť v pekárničke: najprv nalejem vodu, roztopené maslo, rum, pridám soľ, postrúhané zemiaky, žľtky, múku, cukor a droždie(nerobím zvlášť kvások). Nastavím program na miesenie. Polotuhé cesto po vymiesení nechám vykysnúť asi 1/2 hod.

    Šišky od maminky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 1,5 cm. Vykrojíme šišky v strede s dierkou, necháme pár minút podkysnúť (kým sa rozohreje olej).

    Šišky od maminky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Olej rozohrejeme a vysmážame z oboch strán. Olej musí byť veeeeľmi horúci.

    Šišky od maminky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vysmažené šišky necháme odkvapať na papierovej kuchynskej utierke. V miske vyšľaháme sneh z 2 bielkov, priháme 1 - 2 PL malinového džemu, prípadne aj trochu cukru. Šišky podávame s kôpkou malinového snehu, prípadne s kôpkou džemu. DOBRÚ CHUŤ!

    Šišky od maminky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

sisuk
ďakujem, u nás nestačia ani poriadne vychladnúť, vždy sa po nich len tak zapráši....
helca103
kysnuté zemiakové cesto robím často a páčia sa mi aj tieto tvoje šišky.
ela77
@sisuk , nechcem opravovať gramatické chyby, ako to tu poniektorí zvyknú robiť, ale prečítaj si názov šišiek a oprav, lebo v tejto podobe vyznie dosť divne. Recept si samozrejme ukladám, len tá prísada zemiakov nespôsobuje že viac ťahajú tuk do seba pri smažení????
evanaaa
Aj ja čítam, že -Šišky do maminky-, nevedela som, aké sú to -:)))Ale sú pekné, vydarené.
sisuk
Ďakujem za upozornenie... :-)
Zemiaky spôsobujú mäkkosť cesta. A proti tuku, ktorý by šišky nasali do seba je tam rum, + treba mať poriadne rozpálený olej na vysmážanie.
Aspoň tak mi to vysvetlila maminka
viedra
no dakujem@SISUK KONEčNE RECEPT v DP ja tu hladam len take a ked cesto vykysne v DP potom ho nevhaš ešte len tak volne na pol hodiny?prosim porad mi až si na FB napiš a spojime sa
sisuk
každá DP je iná. Nastavím si program bez pečenia, dám do DP všetky ingrediencie. Pekáreň miesi 5 minút, 5 minút odpočía, 1O min opäť miesi a potom zhruba pol hod nechám cesto kysnúť v DP. Ten program je dlhší (vyše hodiny), len po tej pol hod kysnutia ho jednoducho vypnem a potom cesto spracujem. Robím tak všetky kysnuté cestá na koláče aj knedľu... Môj muž dokonca dal vymiesiť aj cesto na rezance - vtedy netreba nechávať kysnúť. Keď sa Ti zdá, že je už cesto aké má byť, DP vypni a môžeš ho spracovať...
mariaklara
Skúsim v sobotu tieto zemiakové, hoci je už po fašiangoch, určite sú výborné, Dám vedieť, ako budú chutiť.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha