Foto: sisuk
Tieto šišky robievam už viac ako 20 rokov. Recept mám od mojej mamky.
príprava
Suroviny
500 g |
|
140 g (uvarené v šupke) |
|
1 PL |
|
4 PL (alebo maslo - roztopené) |
|
2 ks |
|
7 g |
|
2 PL (rum) |
|
1 KL |
|
asi 150 - 200 ml (vlažná) |
|
Na ozdobu: | |
z 2 bielkov |
|
1 - 2 PL |
|
na vysmážanie |
|
Postup
-
1
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Ja všetky kysnuté cestá dávam miesiť v pekárničke: najprv nalejem vodu, roztopené maslo, rum, pridám soľ, postrúhané zemiaky, žľtky, múku, cukor a droždie(nerobím zvlášť kvások). Nastavím program na miesenie. Polotuhé cesto po vymiesení nechám vykysnúť asi 1/2 hod.
-
2
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 1,5 cm. Vykrojíme šišky v strede s dierkou, necháme pár minút podkysnúť (kým sa rozohreje olej).
-
3
Olej rozohrejeme a vysmážame z oboch strán. Olej musí byť veeeeľmi horúci.
-
4
Vysmažené šišky necháme odkvapať na papierovej kuchynskej utierke. V miske vyšľaháme sneh z 2 bielkov, priháme 1 - 2 PL malinového džemu, prípadne aj trochu cukru. Šišky podávame s kôpkou malinového snehu, prípadne s kôpkou džemu. DOBRÚ CHUŤ!
Zemiaky spôsobujú mäkkosť cesta. A proti tuku, ktorý by šišky nasali do seba je tam rum, + treba mať poriadne rozpálený olej na vysmážanie.
Aspoň tak mi to vysvetlila maminka