Šípkový džem, ktorý nepichá (fotorecept)

Autor receptu: macola

Šípková sezóna je už v plnom prúde a bola by škoda nevyužiť ju. Po niekoľkých pokusoch sa nám doma podaril uvariť džem, ktorý nie je veľmi pracný a konečný výrobok nám doma všetkým chutí, to znamená, že nepichá v pri jedení.

180 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šípky najskôr nazbierame :-) alebo niekoho pošleme, aby nám ich nazbieral. To už podľa vlastných možností, chuti užiť si pekný deň v jesennej prírode, alebo ochoty spolubývajúcich. Potom ich dobre umyjeme dáme do tlakového hrnca a zalejeme vodou, tak aby voda bola zarovno so šípkami. Mne sa do 6 litrového hrnca zmestí práve táto jedna dávka. Hrniec je naplnený len po rysku max, t.j. asi do 2/3.
  2. Aby džem nakoniec "nepichal", treba variť aspoň 70 minút. Prvý pokus bol 20 minút, šípky boli mäkké, ale džem "pichal", preto sme robili ďalší pokus. Viem, že každý tlakový hrniec je iný a tak pre porovnanie napíšem, že hovädzie mäso v tomto hrnci dusím asi 30 min.
  3. Uvarené šípky po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom aj s vodou, ktorá ostala po varení, tak ako sa dá. Ak nejaká šípka ostane celá, nevadí, budeme ešte pasírovať.
  4. Šípkovú kašu pasírujeme, pretláčame cez sitko. Nám sa doma osvedčil "dvojcestný" systém. Najskôr cez plastové sito s hrubšou sieťkou, kde odstránime zrniečka a veľké nečistoty a potom cez jemné kovové sitko pre drobné nečistoty.
  5. Šípkový pretlak varíme s cukrom v hrnci. Ak nič nepridáme, bude džem dobrý, ale trocha tekutý. Skúšal som "zahustiť" citrónovou šťavou, ale, nepomohlo to. Preto som do ďalšej dávky pridal gelfix 1:1 a džem bol tuhší.
  6. Po uvarení plníme do dobre umytých pohárov. Manželka ma naučila vždy okraj pohára a tesniacu gumičku na viečku dezinfikovať utierkou namočenou v alpe, alebo nejakom alkohole. Poháre pevne zatvoríme a asi na 5 min. otočíme hore dnom. Pri plnení musí byť džem horúci a preto ak nám to ide pomalšie, necháme aj počas plnenia hrniec na sporáku a poháre zatvárame postupne, aby nevychladli pred zatvorením. Potom si upečieme dobrú domácu vianočku, natrieme maslom a výborným šípkovým džemom. Z jednej dávky máme asi 7-8 horčicovo-tatárskoomáčkových pohárov.