Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky

sracz - fotkasracz, 29. januára 2011
Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky
Foto: sracz

S pôvodom receptu je to tak, ako s rodokmeňom psa čistokrvnej pouličnej zmesi. Z viacerých receptov som dal dokopy to, čo sa mi páčilo Zobraziť celý popisS pôvodom receptu je to tak, ako s rodokmeňom psa čistokrvnej pouličnej zmesi. Z viacerých receptov som dal dokopy to, čo sa mi páčilo a výsledok je tu. Pretože moja najkrajšia ½ je lekárka a „slúžila“ aj 31. 12. 2010., musel som, ako „oficiálny muž v domácnosti“, opäť napiecť vlastnoručne. Pôvodne som s ním rátal do súťaže o kuchársky nôž, ale môj PC s tým nerátal a tak Vám ho predstavujem až teraz. Jednu výhodu však má naviac; môžete ho upiecť, kedy naň dostanete chuť a nie iba na Silvestra.

6 (8÷12?)
porcií
30´ minút
príprava
17÷25´ minút
na 180 ºC / 356 ºF °C

Suroviny

Cesto:
6  ks, z čerstvých vajíčok
240 g
130 g, čerstvé
240 g
1/1 vrecúško/ČL
3 PL
štipka g
Sneh a):
3 ks
štipka g
Plnka:
250÷300 ml, cranberry (višňový. ríbezľový, čučoriedkový, …)
10 PL
113 g,čerstvé
1 000 g,olúpané vykôstkované
1÷1,5 PL
50 g
Povrch:
Sneh b):
3 ks
štipka g
300 g
50 g, lupienky opražené

Online leták

Postup

  1. 1

    90÷120´pred časom ČZOP (časom zahájenia oficiálnych prác, spojených s pečením a zostavovaním nášho sviatočného koláčika) vyberieme z chladničky vajíčka, maslo a preosiatu polohrubú múku a rozložíme ich po kuchyňskej linke, aby nabrali tú správnu pracovnú izbovú teplotu. Olúpeme 1 000 g tvrdších jabĺk, zbavíme ich jadierok a pokrájame na ⅛ C – éčka.

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 1
  2. 2

    v nízkom hrnci skaramelizujeme 10 PL kryštálového krupicového cukru (sledujeme tvorbu svetlohnedej farby a príjemnú karamelovú arómu – neprepáliť); pridáme 113 g / 8 PL masla, čím stopneme karamelizáciu, pomiešame, vsypeme C – éčka jabĺk a 1÷1,5 PL mletej škorice a občasným premiešaním podusíme asi 3÷5´; uložíme ich s hrncom vychladnúť

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 2
  3. 3

    50 g mandľových lupienkov opatrne opražíme “na sucho” v malej panvici a taktiež necháme vychladnúť.

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 3
  4. 4

    Spohotovíme kuchyňský robot, alebo mixér, pomocné misy, elektrickú rúru predohrejeme na 180 ºC / 356 ºF a vystriekame (vymažeme) plech alebo inú tepšu na pečenie základného cesta (tzv. piškóta). Pripravíme, navážime a odmeriame všetky potrebné ingrediencie a pomôcky. Tak a je ~ 120´ po ČZOP a čas beží! Obratne a opatrne rozbijeme (jedno po druhom) 6 čerstvých, najlepšie domácich, vajíčok a starostlivo umiestňujeme: 6 žĺtkov do misy pod robot, 3 bielka do prvej a 3 bielka do druhej pomocnej misy z jenského skla; k 6 žĺtkom v mise pod šľahač kuchyňského robota pridáme 240 g práškového cukru (ja som mal trstinový, s veľmi dobrými skúsenosťami) a vyšľaháme ich až do biela; otáčky robota znížime o ½ a postupne, bez chvatu, pridávame 130 g zmäknutého masla, 240 g ph múky zmiešanej s vrecúškom prdopu (~ 1 ČL) a

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 4
  5. 5

    tuhý Sneh ad a) tj. 3 bielka a štipka jedlej sódy bicarbóny.

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 5
  6. 6

    cesto hneď prelejeme na pripravený plech

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 6
  7. 7

    a pečieme ~ 10÷12´ v elektrickej rúre už predohriatej na 180 ºC / 356 ºF (ak používame plyn, riadime sa vlastnými skúsenosťami), až získa nádhernú zlatohnedú farbu (tzv. skúška špáradlom na zuby); rúru nevypíname, budeme dopekať!

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 7
  8. 8

    Ak sme spokojní, na vychladnutý povrch “piškóty” natrieme pikantný jemne kyslý džem, ja som mal z cranberry, ale z domova mám vynikajúce skúsenosti aj z joszty, nigrolárie a crommy (druhy krížencov egreša a čiernej ríbezle; záhradkári – pokiaľ nie je na SVK, tak joszta je v susednom Maďarsku a ostatné dve sú zo Škandinávie).

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 8
  9. 9

    rozložíme jablká na karameli,

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 9
  10. 10

    … posypeme ich mandľovými lupienkami,

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 10
  11. 11

    na ktoré rozotrieme tuhý Sneh ad b) tj. 3 bielka, štipka jedlej sódy bicarbóny a 300 g kryštálového krupicového cukru,

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 11
  12. 12

    ... posypeme ich opraženými a vychladenými mandľovými lupienkami a

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 12
  13. 13

    vrátime do rúry zapiecť na ďalších 5÷7´.

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 13
  14. 14

    … a potom blažene pradieme a sme plní očakávania zaslúženej odmeny a ovácií, ktoré Vám namaľujú rumeň na líca.

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 14
  15. 15

    Servírovanie: - na rodinnom striebre, či sviatočných malých tanierikoch, dozdobené strúhanou horkou čokoládou a určite na slávnostne upravenom stole, s dezertnými vidličkami.

    Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky - obrázok 15

Diskusia k receptu

andrea3
Koláčik vyzerá božsky :-) už je uložený v KK.
duschko
Darmo, co to je varit, ked sa chce a vie. Ukladam do MKK
sovka62
Parádny koláčik, Ferry, si ty dobrý gazda, všetko čo si mal pri ruke si schosnoval. Zbiehajú sa mi slinky, najradšej by som sa pustila do pečenia, ale dve pribraté vianočné kilá sa nechcú vzdať a zmiznúť do nenávratna, takže zatiaľ nepečiem (a nepečiem!). Veľmi sa mi páči tvoj kuchynský robot, keď vyrastiem, tiež si taký obstarám. Už tu o ňom bola diskusia, odvtedy po ňom pokukujem. A z ovocia, ktorési menoval je na Slovensku už asi tridsať rokov dosť bežná josta, s ostatnými som sa zatiaľ nestretla.
tatranka
Predpokladám,že keď je ten názov podľa tvojej prezývky,tak aj nápad s koláčom je tvoj orginál.Všelijaké dobroty,a ten sniežik na tom konci je príma nápad.Si šikovný a recept si nielen chutne pripravil,ale aj príma zdokumentoval.
andys
Vyzerá to dobre :) Namiesto noža možno vyhráš prášok na pranie, ale aj to je celkom praktická vec do domácnosti ;)
janazjarku
Ej veru zahryzla by som s chuťou do toho tvojho výtvoru, lebo ja síce jablká bežne nejedávam no v upečenej forme zbožňujem !! :-) Šikovný chlapec :-)
dajanca
veru šikovný, nielen kuchár, ale aj cukrár....
No škoda, že Ti to s tým nožom nevyšlo... zmeníme príslovie "človek mieni a PC mení"... :-)
tinca
ja som už zabudla na vianočné maškrty, eeeej Feri veru že by som si zahryzla,pekný rcp
ocino4
Tak toto nemá chybu,ved to prezrádzaju aj komentáre,samé chvály,len tak ďalej.Ukladám a vyskúšam.
gittka
klobúk dole pred tvojim výtvorom!to musí byt nebíčko v papulke...hned by som si zahryzla.skvelé ako vždy:-)))
katamama
No konečne Sraczu! Nech je akokoľvek ale už mi veruže chýbali tie tvoje typické a neopakovateľné výtvory! Som rada že si pridal niečo nové z tvojho čarovania. Jostu pod Bankovom pestujem už dlho ale to druhé k nám ešte nedorazilo.
hannah22
fajne, Fery nesklamal si, ukladám a až príde čas ,upečiem a Jostu znaju už aj nad Jazerom , skvelé ako vždy .... :))
stenia
No to je ale parada, aj som sa dobre zasmiala, bolo to perfektne predvedené, takeho kuchara mať v kuchyni to len môžme zavidieť /v dobrom/aj ten kolač v kratkom čase upečiem, kila nie kila som zvedava či aj mne sa podari ,diky, diky, Ferko si hviezda. ˇKeby mi tak ešťe nekdo poradil či sa da nastaviť pravopis to by bolo fajn lebo citim , že nejake gram. chybičky sú tam ale to je tým cudzíneckým pôvodom.No hľavne tie Váše dlžne ma morduju.
valeri
no " božský" koláčik, také mám najradšej, ani boh nevie, čo tam ešte dam keď začínam a ani boh nevie čo tam je, keď končím. Ale kde idú jablká ten je určite dobrý .......
mamenka
Tak tomu sa hovorí po pravde ROZMAR. Gratulujem a ukladám do KK.
anadka
Koláčik vyzerá úžasne! V dohľadnej dobe ho určite upečiem. Ukladám do KK.
cica2
obdivujem chlapov ktorí dokážu variť a ešte aj piecť, si šikovný!!!! Koláč nemá chybu!!! Pekne aj nafotené!!!
zitar
Ten koláčik vyzerá fantasticky, strašne mám rada to bielko navrchu, no a vlastne všetko. Ale čo teraz, nemám jostu, dám ríbezľový lekvár, hádam to nepokazím?
elekra
Mňaminky mňam! Hladná som ako divočák, zblajzla by som z neho hneď aj polovicu!
matased
Také rozmary by som privítala denne - si veľmi šikovnýýýýýý
frezia68
Už len čakám na príležitosť,aby som ten fantastický koláčik niekomu upiekla.Len pre nás nemôžem,lebo by som zbaštila aj celý plech :-)
fcielkamaja
Nuž milý pane (alebo radšej Mr. ?:-),
aj keď je Váš recept starý už cca 5 rokov, stále má niečo do seba.
Také jablká v karameli, na piškótovej poduške v bielom cukrovom župane s opraženými mandľami (alebo keď aj orechami) je to určite lahôdka. Vďaka za recept - určite ho vyskúšam !