Silvestrovský Sráczov rozmar, variabilný i pre iné sviatky

Autor receptu: sracz

S pôvodom receptu je to tak, ako s rodokmeňom psa čistokrvnej pouličnej zmesi. Z viacerých receptov som dal dokopy to, čo sa mi páčilo a výsledok je tu. Pretože moja najkrajšia ½ je lekárka a „slúžila“ aj 31. 12. 2010., musel som, ako „oficiálny muž v domácnosti“, opäť napiecť vlastnoručne. Pôvodne som s ním rátal do súťaže o kuchársky nôž, ale môj PC s tým nerátal a tak Vám ho predstavujem až teraz. Jednu výhodu však má naviac; môžete ho upiecť, kedy naň dostanete chuť a nie iba na Silvestra.

6 (8÷12?)
porcií
30´ minút
príprava
17÷25´ minút
na 180 ºC / 356 ºF °C

Suroviny

Postup

  1. 90÷120´pred časom ČZOP (časom zahájenia oficiálnych prác, spojených s pečením a zostavovaním nášho sviatočného koláčika) vyberieme z chladničky vajíčka, maslo a preosiatu polohrubú múku a rozložíme ich po kuchyňskej linke, aby nabrali tú správnu pracovnú izbovú teplotu. Olúpeme 1 000 g tvrdších jabĺk, zbavíme ich jadierok a pokrájame na ⅛ C – éčka.
  2. v nízkom hrnci skaramelizujeme 10 PL kryštálového krupicového cukru (sledujeme tvorbu svetlohnedej farby a príjemnú karamelovú arómu – neprepáliť); pridáme 113 g / 8 PL masla, čím stopneme karamelizáciu, pomiešame, vsypeme C – éčka jabĺk a 1÷1,5 PL mletej škorice a občasným premiešaním podusíme asi 3÷5´; uložíme ich s hrncom vychladnúť
  3. 50 g mandľových lupienkov opatrne opražíme “na sucho” v malej panvici a taktiež necháme vychladnúť.
  4. Spohotovíme kuchyňský robot, alebo mixér, pomocné misy, elektrickú rúru predohrejeme na 180 ºC / 356 ºF a vystriekame (vymažeme) plech alebo inú tepšu na pečenie základného cesta (tzv. piškóta). Pripravíme, navážime a odmeriame všetky potrebné ingrediencie a pomôcky. Tak a je ~ 120´ po ČZOP a čas beží! Obratne a opatrne rozbijeme (jedno po druhom) 6 čerstvých, najlepšie domácich, vajíčok a starostlivo umiestňujeme: 6 žĺtkov do misy pod robot, 3 bielka do prvej a 3 bielka do druhej pomocnej misy z jenského skla; k 6 žĺtkom v mise pod šľahač kuchyňského robota pridáme 240 g práškového cukru (ja som mal trstinový, s veľmi dobrými skúsenosťami) a vyšľaháme ich až do biela; otáčky robota znížime o ½ a postupne, bez chvatu, pridávame 130 g zmäknutého masla, 240 g ph múky zmiešanej s vrecúškom prdopu (~ 1 ČL) a
  5. tuhý Sneh ad a) tj. 3 bielka a štipka jedlej sódy bicarbóny.
  6. cesto hneď prelejeme na pripravený plech
  7. a pečieme ~ 10÷12´ v elektrickej rúre už predohriatej na 180 ºC / 356 ºF (ak používame plyn, riadime sa vlastnými skúsenosťami), až získa nádhernú zlatohnedú farbu (tzv. skúška špáradlom na zuby); rúru nevypíname, budeme dopekať!
  8. Ak sme spokojní, na vychladnutý povrch “piškóty” natrieme pikantný jemne kyslý džem, ja som mal z cranberry, ale z domova mám vynikajúce skúsenosti aj z joszty, nigrolárie a crommy (druhy krížencov egreša a čiernej ríbezle; záhradkári – pokiaľ nie je na SVK, tak joszta je v susednom Maďarsku a ostatné dve sú zo Škandinávie).
  9. rozložíme jablká na karameli,
  10. … posypeme ich mandľovými lupienkami,
  11. na ktoré rozotrieme tuhý Sneh ad b) tj. 3 bielka, štipka jedlej sódy bicarbóny a 300 g kryštálového krupicového cukru,
  12. ... posypeme ich opraženými a vychladenými mandľovými lupienkami a
  13. vrátime do rúry zapiecť na ďalších 5÷7´.
  14. … a potom blažene pradieme a sme plní očakávania zaslúženej odmeny a ovácií, ktoré Vám namaľujú rumeň na líca.
  15. Servírovanie: - na rodinnom striebre, či sviatočných malých tanierikoch, dozdobené strúhanou horkou čokoládou a určite na slávnostne upravenom stole, s dezertnými vidličkami.