Foto: elisticka
Sen koláčik ....som ho tak pomenovala lebo má veľa názvov... vyskúšala som celiatickú verziu a je výborný tak pridávam aby ste si mohli Zobraziť celý popisSen koláčik ....som ho tak pomenovala lebo má veľa názvov... vyskúšala som celiatickú verziu a je výborný tak pridávam aby ste si mohli upecť a pochutiť...(pre klasiku sa v recepte používa hladká múka)
porcií
príprava
na 180+220 °C
Suroviny
cesto1: | |
5 ks |
|
200 g |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
80 g |
|
1/2 |
|
odpaľované cesto: | |
100 g |
|
100 g |
|
100 ml |
|
3 ks |
|
plnka: | |
600 ml |
|
100 g |
|
2 ks |
|
6 PL |
|
300 g |
|
Postup
-
1
ako prvé som upiekla orechové cesto tak, že som bielka vyšľahala s cukrom pridala postupne žľtka a šľahala asi 15 minút,do peny som pridala zmes múky,orechov, kakaa a kyproša a došľahala na 1 stupni aby neboli hrčky z múky.dala som na papier upiecť asi 25 minút na 180st.nechala som vychladnúť aj s papierom ..(Pre klasiku sa dáva hladká múka)
-
2
zakiaľ sa pieklo cesto som urobila odpalované:vo kastrola som dala vodu a masť a priviedla do varu,pridala múku a elektrickým šľahačom som sľahala ,odstavila z ohňa a ešte do horúceho som pridala celé vajcia a šľahala na jemnú zmes
-
3
polovicu ešte teplej masy som natrela na vystlaný plech a upiekla na 220 st asi 15 minút pred pečením som poprskala vodou(neotvárať rúru 10 minút)...nafotený postup je tu http://varecha.pravda.sk/recepty/odpalovane-venceky-celiaticke-fotorecept/8454-recept.html
-
4
upečené odpalované cesto je jemné a pekne vlnovité a pozor aby ste si ho nepukli ako ja ked som ho "vyrovnávala"
-
5
na vychladnuté cesto dáme plovicu plnky..tú som urobila z mlieka ,cukru a múky hustú kašu a do vychladnutej som v miešala maslo ..rozotrieme tak aby plnka bola aj na kopčekoch
-
6
potom si dáme orechové cesto na plnku aj s papierom ktorý stiahneme aby sa cesto neroztrhlo..
-
7
na to druhú polovicu plnky
-
8
druhý plát odpalovaného cesta posypeme cukrom
-
9
a položíme na plnku
-
10
a koláčik je pripravený na ochutnávku:-)) ja som ho krájala hneď ale je dobre ho dať najskôr stuhnúť..ak to vydržíte:)) dobrú chuť!!
Šikuľka spojila si 2 receptíky :-)