Sen - celiatický (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Sen koláčik ....som ho tak pomenovala lebo má veľa názvov... vyskúšala som celiatickú verziu a je výborný tak pridávam aby ste si mohli upecť a pochutiť...(pre klasiku sa v recepte používa hladká múka)
30 porcií |
120 minút príprava |
2x15+25 minút na 180+220 °C |
Postup
- ako prvé som upiekla orechové cesto tak, že som bielka vyšľahala s cukrom pridala postupne žľtka a šľahala asi 15 minút,do peny som pridala zmes múky,orechov, kakaa a kyproša a došľahala na 1 stupni aby neboli hrčky z múky.dala som na papier upiecť asi 25 minút na 180st.nechala som vychladnúť aj s papierom ..(Pre klasiku sa dáva hladká múka)
- zakiaľ sa pieklo cesto som urobila odpalované:vo kastrola som dala vodu a masť a priviedla do varu,pridala múku a elektrickým šľahačom som sľahala ,odstavila z ohňa a ešte do horúceho som pridala celé vajcia a šľahala na jemnú zmes
- polovicu ešte teplej masy som natrela na vystlaný plech a upiekla na 220 st asi 15 minút pred pečením som poprskala vodou(neotvárať rúru 10 minút)...nafotený postup je tu http://varecha.pravda.sk/recepty/odpalovane-venceky-celiaticke-fotorecept/8454-recept.html
- upečené odpalované cesto je jemné a pekne vlnovité a pozor aby ste si ho nepukli ako ja ked som ho "vyrovnávala"
- na vychladnuté cesto dáme plovicu plnky..tú som urobila z mlieka ,cukru a múky hustú kašu a do vychladnutej som v miešala maslo ..rozotrieme tak aby plnka bola aj na kopčekoch
- potom si dáme orechové cesto na plnku aj s papierom ktorý stiahneme aby sa cesto neroztrhlo..
- na to druhú polovicu plnky
- druhý plát odpalovaného cesta posypeme cukrom
- a položíme na plnku
- a koláčik je pripravený na ochutnávku:-)) ja som ho krájala hneď ale je dobre ho dať najskôr stuhnúť..ak to vydržíte:)) dobrú chuť!!