Foto: cesminaz
Rastlinka znama ako Portulak sa dá pripraviť aj ako skvelé hlavné jedlo.. Jeho príprava je velmi jednoduchá a rýchla ;-)
Postup
-
1
Nazbierame si tolko Semizotu,aby sme ho mali už pokrájaného "2 velke hrste" ..Umyjeme a pokrájame na velkosť 2-2,5cm..
-
2
V panvici si na masle chvílku opečieme za 1Pl salçe...
-
3
Pridáme na kocky nakrájanú cibulu a papriku..
-
4
..premiesame a spolu cca. 5 minut posmažíme...
-
5
...pridáme za 1Kl mletú červenú papriku,premiešame,minutku spolu posmažíme a pridáme na väčšie kúsky nakrájané paradajky a necháme spolu poškvrčať 1-2minutky..
-
6
..potom pridáme 2dcl ryžu,s ktorou taktiež chvílku posmažíme..
-
7
..nakoniec pridáme nakrájaný Semizotu,osolime,premiešame a necháme spolu 5minutiek poškvrčať..
-
8
..podlejeme 7-8dcl vody..
-
9
..a zakryté necháme na strednom ohni akoby dusiť 20 minut..
-
10
..po 20ich minutách je všetko mäkké a aj ryža je presne dobrá.
-
11
Je to skvelé jedlo,ktoré môžte podávať s chlebom,alebo v kombinácii s niakym posúchom ;-P
@afataga ..ved pozri na googli jej fotky,su tam vseliake..a potom ked sisi celkom ista,ze to je portulaka,tak sa ju nemesis bat zjest ;-) Portulaka ma listy a stonku take tucnejsie-hrubsie,plne stavy.Ma spinavozelenu farbu,ale väcsinou len listy,lebo jej stonky su väcsinou take bordove,tmavo ruzove.. :-)
teraz si ju mám zasiať? :D no, idem hľadať medzi záhradkármi :-)
Ďakujem za recept, ukladám a pozdravujem.
forum.living.cz/viewtopic.php?f=36&t=1152455...
...a jeho kvietky zblizka su drobnulinke zlte..
robila som dusenú zeleninku(cibuľka, mrkva, baklažán, cuketa, petržl.vňať) tak som ju tam zamontovala:-) manžel jedol ako prílohu k mäsku s ryžou, ja len s ryžou. Nabudúce budem ešte odvážnejšia a dám viac
..do pokrajanej portulaky dobre nacrem kolko sa mi len zmesti ;-P a to je u mna jedna velka hrst :-D
@safran .. si ma tiez prijemne prekvapila ;-P si chutne "rizoto" navarila :-) Ano,ak to mas hustejsie,tak to mozes napr.jest aj len ako rizoto so syrom.A ak das viac stavy a mas to jedlo redsie,tak sa to da podavat aj ako priloha k posuchu,zemiakom,alebo dokonca aj k ryzi ;-) Dakujem,za vyskusanie a za tvoju odozvu.Som rada,ze chutilo a ze si bola nakoniec spokojna :-) Vdaka za krasnu fotku!
Portulaku pojedám celý čas, keď pracujem v záhrade. Žiaľ, je jej tak veľa a taká silná, že ju pri okopávaní vytrhávam...
Všetkým známym posielam "reklamu" na portulaku.
Všetci Ti ďakujeme za recepty.