Semizotu yemeği fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. júna 2014
Semizotu yemeği (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rastlinka znama ako Portulak sa dá pripraviť aj ako skvelé hlavné jedlo.. Jeho príprava je velmi jednoduchá a rýchla ;-)

Suroviny

2 veľké hrste
3 - 4
2
2
1 PL
1 ČL
1/4
7 - 8 dcl
2 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nazbierame si tolko Semizotu,aby sme ho mali už pokrájaného "2 velke hrste" ..Umyjeme a pokrájame na velkosť 2-2,5cm..

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V panvici si na masle chvílku opečieme za 1Pl salçe...

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na kocky nakrájanú cibulu a papriku..

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..premiesame a spolu cca. 5 minut posmažíme...

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme za 1Kl mletú červenú papriku,premiešame,minutku spolu posmažíme a pridáme na väčšie kúsky nakrájané paradajky a necháme spolu poškvrčať 1-2minutky..

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..potom pridáme 2dcl ryžu,s ktorou taktiež chvílku posmažíme..

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..nakoniec pridáme nakrájaný Semizotu,osolime,premiešame a necháme spolu 5minutiek poškvrčať..

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..podlejeme 7-8dcl vody..

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..a zakryté necháme na strednom ohni akoby dusiť 20 minut..

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..po 20ich minutách je všetko mäkké a aj ryža je presne dobrá.

    Semizotu yemeği (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je to skvelé jedlo,ktoré môžte podávať s chlebom,alebo v kombinácii s niakym posúchom ;-P

Diskusia k receptu

drahyjon
Vďaka za pekný receptík Cesminaz. Ak by si mohla ešte uviesť prosím, kde tu Semizotu (portulak) zohnať. Ďakujem
afataga
s portulakom sme sa este nezoznamili, ale tusim som take cosi dnes vysklbavala zo skalky, asi by som nemala odvahu z toho varit, ale ochutnala by som, lebo to vyzera naozaj jedlo
cesminaz
@drahyjon :-) som rada,ze sa ti paci.Tak to asi v obchode na Slovensku nedostanes :-(..skor to najdes rast v zahrade,tak ako "burinu" :-)) kedze pre niektorych je to len obycajna burina,ktoru vytrhavaju z medzi paradajok a paprik ,-)) ..a pritom ani netusia,ze ake je to zdrave a ze sa z toho daju pripravit chutne salaty a skvele jedla ;-P Mne to rastie tiez v zahrade,uz pomaly vsade,sadit ho netreba..vyrastie samo ;-) Ak nemas zahradu,tak skus u znameho v zahrade ;-P ..mozno budes mat stastie :-D

@afataga ..ved pozri na googli jej fotky,su tam vseliake..a potom ked sisi celkom ista,ze to je portulaka,tak sa ju nemesis bat zjest ;-) Portulaka ma listy a stonku take tucnejsie-hrubsie,plne stavy.Ma spinavozelenu farbu,ale väcsinou len listy,lebo jej stonky su väcsinou take bordove,tmavo ruzove.. :-)
margaretka28
odpadnem, táto burina je naozaj jedlá ? je nezničitelná, mám ju v záhrade a nikdy by mi nenapadlo, že je jedlá, ale ochutnala by som :-)
safran
Ty s tou portulakou nedáš pokoj? :-) teraz, keď sa nám ju podarilo vyhnať zo záhrady? kde si bola pred tým? hááá
teraz si ju mám zasiať? :D no, idem hľadať medzi záhradkármi :-)
Ďakujem za recept, ukladám a pozdravujem.
lucicik
Semizotu je mi doverne zname, ale priznavma sa ze na Slovensku som to nikdy nikde rast nevidela. portulak je sice vzhladovo podobny, avsak rozhodne nie identicky. Urcite je to z toho isteho rodu?
cesminaz
@margaretka :-)) @safran :-)) ..co mam robit?!..mam jej plnu zahradku,musime ju jest ;-PP @lucicik urcite,100%ne je to Semizotu.Ukazala mi ho moja svokra,ked bola tu u nas v Madarsku,zacala ho zbierat na salat atd :-) Ale viem,ze ty myslis asi ten druhy Semizotu-ten svetlozeleny..a ten som tu ani ja nevidela :-) V turecku ich je zopar druhov,ktore sa jedia.To zalezi asi aj od pody a ovzdusia,ze ktory druh kde rastie. na tomto linku su fotky "Semizotu" ..su tu asi 3-4 druhy,ktore sa vyskytuju v Turecku.  www.google.de/search?newwindow=1&biw=1024&bih...
cesminaz
..tento portulak-Semizotu je o ktorom pisem,je ako burina v zahradach ;-))

...a jeho kvietky zblizka su drobnulinke zlte..

izabella929
@cesminaz...ak budem mať trošku času konečne aj pre seba, iste začnem pátrať po tvojich nie len bylinkách a burinách, aj aj po kvapkách nežnej rosy, ktoré oberáš do hrnčíčka.-)
gabriele
uzasne recepty pridavas...niektore som vyskusala...vsetko na jednotku...hlavne tie vinicove listy zapekane boli fantasticke... mam poradovnik na vyskusanie dalsich receptov...ja som tiez "burinarka" ...velmi sa tesim z kazdeho Tvojho receptu :) ...portulaka je nasa oblubena burina...robim ju na rozne sposoby...tento rok sme sa tesili...bola jej plna zahrada...ale ju pribrzdilo sucho...dufam, ze zaprsi a portulaka ozije :)
cesminaz
Mila @izabelka ..Dakujem za tvoj krasne napisany a uprimne mysleny komentar :-) ..budem len rada,ak si najdes nato cas ;-D @Gabriele ..Velmi ma tesi,ze sa ti recepty pacia a som este radsej,ze ti aj chutia :-P Tie zapekane listy mam aj ja velmi rada,su naozaj velmi chutne. @Gabriele aj ja by som sa tesila,keby si pridala niaky ten receptik z portulaky ;-P rada vyskusam nieco nove.Aj tu u nas uz velmi davno neprsalo,ale ja ju zvyknem poliat ako aj vsetko v zahrade..ked uz raz tam rastie,tak ju nevynecham ;-))
kukulienka71
@cezminaz , dnes sme ochutnali portulaku, aj keď len za hrsť:-)

robila som dusenú zeleninku(cibuľka, mrkva, baklažán, cuketa, petržl.vňať) tak som ju tam zamontovala:-) manžel jedol ako prílohu k mäsku s ryžou, ja len s ryžou. Nabudúce budem ešte odvážnejšia a dám viac

safran
som to poňala pre seba ako turecké rizoto :-) alebo bez syra ako prílohu k mäsu... pre mňa úplne nové, objavné :-)



cesminaz
Mila @kukulienka ..som naozaj rada,ze si sa odhodlala ;-)) a portulaku ochutnala,aj ked pri tej vela zelenine si jej chu asi nievelmi citila :-) Chut portulaky lepsie vynikne,ked jej je v jedle väcsie mnozstvo.Si ma fakt velmi potesila ;-P ..dakujem ze si sa ozvala :-) A este nieco,len pre info..Jedna hrst je u mna "takato" ...

..do pokrajanej portulaky dobre nacrem kolko sa mi len zmesti ;-P a to je u mna jedna velka hrst :-D
cesminaz
..a pravdaze ti @kukulienka dakujem za peknu fotku!!
@safran .. si ma tiez prijemne prekvapila ;-P si chutne "rizoto" navarila :-) Ano,ak to mas hustejsie,tak to mozes napr.jest aj len ako rizoto so syrom.A ak das viac stavy a mas to jedlo redsie,tak sa to da podavat aj ako priloha k posuchu,zemiakom,alebo dokonca aj k ryzi ;-) Dakujem,za vyskusanie a za tvoju odozvu.Som rada,ze chutilo a ze si bola nakoniec spokojna :-) Vdaka za krasnu fotku!
cesminaz
@kukulienka :-))) ..ved mas pravdu,opatrnosti nikdy nieje dost ;-P ..ako vidim,tak ty s portulakou uz aj kseftujes ;-))))) Ale mas uplnu pravdu..nieco za nieco! ;-P
zinnajdha
keď si uverejnila tento recept, našla som semizotu, mám jej plnú záhradu. Zatiaľ som ju pojedala surovú v šalátoch. možno teraz uvarím.