Foto: nikola166
Môj prvý pokus o semifredky, ale určite nie posledný :)
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Piškótové cesto: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
6 PL |
|
1 ks |
|
1/2 dcl vlažná |
|
1/2 dcl |
|
Plnka: | |
250 ml |
|
|
|
|
|
250 ml |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
Poleva: | |
200 ml |
|
6 plátkov |
|
Na zdobenie: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si piškótové cesto: žĺtky s cukrom vymiešame do penista.
-
2
Pridáme olej, vlažnú vodu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
-
3
Vylejeme na plech s rozmermi 30x40cm a upečieme.
-
4
Vždycky sa mi páčili semifredky, ale nakoľko sú formy strašne drahé, tak som sa rozhodla, že si ich vyrobím doma :) Najlepšie sa robia z kartónu od mlieka, slzičky sú naj z kelímka od cottage cheese, ale môžu sa použiť aj plastové fľaše, niekde som videla aj z plechoviek z piva :)
-
5
Formičku priložíme na cesto a ostrím nožíkom si vyrežeme požadované formy.
-
6
A tu sú už hotové :)
-
7
Pripravíme si plnku: šľahačku si vyšľaháme a pridáme kyslú smotanu plus želatínový stužovač pripravený podľa návodu.
-
8
Rozdelíme si na dve polovice, do jednej som primiešala odkvapkané černice, do druhej marhule plus 2 pl práškového cukru.
-
9
Nalejeme do pripravených formičiek a dáme na chladné miesto. Medzitým si pripravíme polevu.
-
10
Plátky želatíny si necháme napučať.
-
11
Zohrejeme si kompótovú šťavu - aj marhuľovú. Potom v nej rozpustíme plátky želatíny. Pozor ! nevaríme !
-
12
Nalejeme na vrch tortičiek, necháme stuhnúť do druhého dňa, vytlačíme z formičiek a zdobíme podľa fantázie :) Z mojej fantázie vznikli len také :D ale na internete som našla krásne inšpirácie.
-
13
Výhodou je, že môžete urobiť akékoľvek plnky, len musia byť také so šľahačkou/kyslou smotanou/tvarohom. Môže byť aj parížska šľahačka, cesto môže byť kakaové, orechové, mramorové. Môže byť bez želatíny na vrchu, bez ovocia. Fakt, kto ako chce.
-
14
Dúfam, že na druhýkrat sa podaria aj krajšie, ale bol to prvý pokus :) Snaď to nie je také hrozné.
Diskusia k receptu