Semifredky (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Môj prvý pokus o semifredky, ale určite nie posledný :)
6 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si piškótové cesto: žĺtky s cukrom vymiešame do penista.
- Pridáme olej, vlažnú vodu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
- Vylejeme na plech s rozmermi 30x40cm a upečieme.
- Vždycky sa mi páčili semifredky, ale nakoľko sú formy strašne drahé, tak som sa rozhodla, že si ich vyrobím doma :) Najlepšie sa robia z kartónu od mlieka, slzičky sú naj z kelímka od cottage cheese, ale môžu sa použiť aj plastové fľaše, niekde som videla aj z plechoviek z piva :)
- Formičku priložíme na cesto a ostrím nožíkom si vyrežeme požadované formy.
- A tu sú už hotové :)
- Pripravíme si plnku: šľahačku si vyšľaháme a pridáme kyslú smotanu plus želatínový stužovač pripravený podľa návodu.
- Rozdelíme si na dve polovice, do jednej som primiešala odkvapkané černice, do druhej marhule plus 2 pl práškového cukru.
- Nalejeme do pripravených formičiek a dáme na chladné miesto. Medzitým si pripravíme polevu.
- Plátky želatíny si necháme napučať.
- Zohrejeme si kompótovú šťavu - aj marhuľovú. Potom v nej rozpustíme plátky želatíny. Pozor ! nevaríme !
- Nalejeme na vrch tortičiek, necháme stuhnúť do druhého dňa, vytlačíme z formičiek a zdobíme podľa fantázie :) Z mojej fantázie vznikli len také :D ale na internete som našla krásne inšpirácie.
- Výhodou je, že môžete urobiť akékoľvek plnky, len musia byť také so šľahačkou/kyslou smotanou/tvarohom. Môže byť aj parížska šľahačka, cesto môže byť kakaové, orechové, mramorové. Môže byť bez želatíny na vrchu, bez ovocia. Fakt, kto ako chce.
- Dúfam, že na druhýkrat sa podaria aj krajšie, ale bol to prvý pokus :) Snaď to nie je také hrozné.