Semifredky (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Môj prvý pokus o semifredky, ale určite nie posledný :)

6
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. Pripravíme si piškótové cesto: žĺtky s cukrom vymiešame do penista.
  2. Pridáme olej, vlažnú vodu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
  3. Vylejeme na plech s rozmermi 30x40cm a upečieme.
  4. Vždycky sa mi páčili semifredky, ale nakoľko sú formy strašne drahé, tak som sa rozhodla, že si ich vyrobím doma :) Najlepšie sa robia z kartónu od mlieka, slzičky sú naj z kelímka od cottage cheese, ale môžu sa použiť aj plastové fľaše, niekde som videla aj z plechoviek z piva :)
  5. Formičku priložíme na cesto a ostrím nožíkom si vyrežeme požadované formy.
  6. A tu sú už hotové :)
  7. Pripravíme si plnku: šľahačku si vyšľaháme a pridáme kyslú smotanu plus želatínový stužovač pripravený podľa návodu.
  8. Rozdelíme si na dve polovice, do jednej som primiešala odkvapkané černice, do druhej marhule plus 2 pl práškového cukru.
  9. Nalejeme do pripravených formičiek a dáme na chladné miesto. Medzitým si pripravíme polevu.
  10. Plátky želatíny si necháme napučať.
  11. Zohrejeme si kompótovú šťavu - aj marhuľovú. Potom v nej rozpustíme plátky želatíny. Pozor ! nevaríme !
  12. Nalejeme na vrch tortičiek, necháme stuhnúť do druhého dňa, vytlačíme z formičiek a zdobíme podľa fantázie :) Z mojej fantázie vznikli len také :D ale na internete som našla krásne inšpirácie.
  13. Výhodou je, že môžete urobiť akékoľvek plnky, len musia byť také so šľahačkou/kyslou smotanou/tvarohom. Môže byť aj parížska šľahačka, cesto môže byť kakaové, orechové, mramorové. Môže byť bez želatíny na vrchu, bez ovocia. Fakt, kto ako chce.
  14. Dúfam, že na druhýkrat sa podaria aj krajšie, ale bol to prvý pokus :) Snaď to nie je také hrozné.