Šampiňóny na smotanovo-vínovej omáčke

truckyhouse - bez fotkytruckyhouse, 8. januára 2013

Tento recept som si vymyslel doma, keďže mám rád rýchle a sýte jedlá, a zároveň víno v jedle, tak nie je o čom. Zvládne Zobraziť celý popisTento recept som si vymyslel doma, keďže mám rád rýchle a sýte jedlá, a zároveň víno v jedle, tak nie je o čom. Zvládne ho hádam každý so štipkou trpezlivosti v kuchyni.

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1-2 ks
250 ml
250 ml
2-4 strúčiky
1/5 kocky




Postup

  1. 1

    Maslom potrieme panvicu a necháme rozpustiť na miernom ohni. Ošúpeme cesnak, a nakrájame ho na malé kocky, vložime do panvice a necháme pražiť na miernom ohni.

  2. 2

    Za tú dobu si očistíme šampiňóny (ja kupujem tie najmenšie vo voľnom predaji - viac mi chutia keď su nakrájané najpr. na štvrtinky ako nejaké kolieska).

  3. 3

    Veľké šampiňóny len poriadne očistíme a rozrežeme na polovičky (nemusíme ich ani davať - je to pekný estetický doplnok a ja mám rád veľké a makke sústa :-) ).

  4. 4

    Už nakrájané a očistené šampiňony vložíme do panvice a pridáme štipku červenej mletej papriky. Na miernom ohni pražime až kým niesu šampiňóny zlaté, makké a malé (trvať to môže pekne dlho).

  5. 5

    Potom pridáme obe smotany (nerád zahusťujem mukou, preto radšej dávam šlahačkovú smotanu - po dovarení nám omáčka pekne zhustne),

  6. 6

    premiešame, a pridáme víno (podľa vašej vôle, ale stačí len taký štamperlík, nech víno neprebije chuť ostatných surovín) - môže byť červené, ale ružové mi tam sadlo viac = ma jemnejšiu chuť a lepšie vynikne chuť šampiňónov.

  7. 7

    Môžme jedlo dochutiť soľou, prípadne vegetou, korením... veď ochutnáte a čo vám tam tam bude chýbať, to tam dáte. ja z princípu ani nesolim, ani nekorením. ja mám rád čistú chuť jedla. Privedieme jedlo do varu. Na slabšom ohni povaríme 5-10 minút nech sa poriadne uvoľnia chute.

  8. 8

    Podávame s cestovinami, ale jedol som to aj s ryžou. Prajem dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

gordonko
@Truckyhouse .... kolko máš rúk ??? neverým že Ti ten cesnak nezhorý pokial načistíš , alebo pokrájaš šampoňony
elixir
@gordonko : záleží, na akom silnom "plameni" jedlo robíš. Cibuľku, cesnak, môžes opekať veľmi dlho na slabučkom plameni a keď dočistíš ostatnú časť jedla, len pridáš "plyn". :)
truckyhouse
@gordonko : ako hovori elixir, cesnak robim na slabom ohni, dalsia vec, sampinony si vzdy vyberam najmanie a rezem ich len na polovicky/stvrtinky, cize to nie je az tak zdlhave :-)