Šampiňóny na smotanovo-vínovej omáčke
Autor receptu: truckyhouse
Tento recept som si vymyslel doma, keďže mám rád rýchle a sýte jedlá, a zároveň víno v
jedle, tak nie je o čom. Zvládne ho hádam každý so štipkou trpezlivosti v kuchyni.
2 porcie |
5 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Maslom potrieme panvicu a necháme rozpustiť na miernom ohni. Ošúpeme cesnak, a nakrájame ho na malé kocky, vložime do panvice a necháme pražiť na miernom ohni.
- Za tú dobu si očistíme šampiňóny
(ja kupujem tie najmenšie vo voľnom predaji - viac mi chutia keď su nakrájané najpr. na štvrtinky ako nejaké kolieska).
- Veľké šampiňóny len poriadne očistíme a rozrežeme na polovičky
(nemusíme ich ani davať - je to pekný estetický doplnok a ja mám rád veľké a makke sústa :-) ).
- Už nakrájané a očistené šampiňony vložíme do panvice a pridáme štipku červenej mletej papriky. Na miernom ohni pražime až kým niesu šampiňóny zlaté, makké a malé
(trvať to môže pekne dlho).
- Potom pridáme obe smotany
(nerád zahusťujem mukou, preto radšej dávam šlahačkovú smotanu - po dovarení nám omáčka pekne zhustne),
- premiešame, a pridáme víno
(podľa vašej vôle, ale stačí len taký štamperlík, nech víno neprebije chuť ostatných surovín) - môže byť červené, ale ružové mi tam sadlo viac = ma jemnejšiu chuť a lepšie vynikne chuť šampiňónov.
- Môžme jedlo dochutiť soľou, prípadne vegetou, korením... veď ochutnáte a čo vám tam tam bude chýbať, to tam dáte. ja z princípu ani nesolim, ani nekorením. ja mám rád čistú chuť jedla.
Privedieme jedlo do varu. Na slabšom ohni povaríme 5-10 minút nech sa poriadne uvoľnia chute.
- Podávame s cestovinami, ale jedol som to aj s ryžou. Prajem dobrú chuť :-)