Šampiňóny na smotanovo-vínovej omáčke

Autor receptu: truckyhouse

Tento recept som si vymyslel doma, keďže mám rád rýchle a sýte jedlá, a zároveň víno v jedle, tak nie je o čom. Zvládne ho hádam každý so štipkou trpezlivosti v kuchyni.

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Maslom potrieme panvicu a necháme rozpustiť na miernom ohni. Ošúpeme cesnak, a nakrájame ho na malé kocky, vložime do panvice a necháme pražiť na miernom ohni.
  2. Za tú dobu si očistíme šampiňóny (ja kupujem tie najmenšie vo voľnom predaji - viac mi chutia keď su nakrájané najpr. na štvrtinky ako nejaké kolieska).
  3. Veľké šampiňóny len poriadne očistíme a rozrežeme na polovičky (nemusíme ich ani davať - je to pekný estetický doplnok a ja mám rád veľké a makke sústa :-) ).
  4. Už nakrájané a očistené šampiňony vložíme do panvice a pridáme štipku červenej mletej papriky. Na miernom ohni pražime až kým niesu šampiňóny zlaté, makké a malé (trvať to môže pekne dlho).
  5. Potom pridáme obe smotany (nerád zahusťujem mukou, preto radšej dávam šlahačkovú smotanu - po dovarení nám omáčka pekne zhustne),
  6. premiešame, a pridáme víno (podľa vašej vôle, ale stačí len taký štamperlík, nech víno neprebije chuť ostatných surovín) - môže byť červené, ale ružové mi tam sadlo viac = ma jemnejšiu chuť a lepšie vynikne chuť šampiňónov.
  7. Môžme jedlo dochutiť soľou, prípadne vegetou, korením... veď ochutnáte a čo vám tam tam bude chýbať, to tam dáte. ja z princípu ani nesolim, ani nekorením. ja mám rád čistú chuť jedla. Privedieme jedlo do varu. Na slabšom ohni povaríme 5-10 minút nech sa poriadne uvoľnia chute.
  8. Podávame s cestovinami, ale jedol som to aj s ryžou. Prajem dobrú chuť :-)