Lekvárové koláče
Lekvárové koláče

Sadlovníky so slivkovým lekvárom videorecept

slivkovylekvarmodrydvor - fotkaslivkovylekvarmodrydvor, 19. marca 2023

Keď som prvýkrát ochutnal sadlovníky, šokovala ma tá úžasná kombinácia chutí. Najprv sladká, potom kyselkavá a nakoniec oškvarkovo-bravčová. Najťažšie je zohnať sadlo. Zobraziť celý popisKeď som prvýkrát ochutnal sadlovníky, šokovala ma tá úžasná kombinácia chutí. Najprv sladká, potom kyselkavá a nakoniec oškvarkovo-bravčová. Najťažšie je zohnať sadlo. Je to bravčový tuk z brušnej dutiny prirastený na chrbát. Podarí sa ti to zohnať len u súkromníka. Dokonca mi v jednom mäsiarstve povedali, že to majú zakázané predávať.
Zdroj: www.slivkovylekvar.sk

10
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
350 g
2 ks
1/2 bal.
1 PL (alebo víno)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Odblanené sadlo pomelieme na mlynčeku.

  2. 2

    Múku, žĺtky, soľ, prášok do pečiva a sadlo rozmiesime na tuhé cesto. Do cesta ide aj lyžica octu alebo kyslého vína. Cesto necháme postáť.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme, pri vaľkaní ho prekladáme. Potom ho nakrájame na štvorce. Na štvorce rozdelíme pravý slivkový lekvár a vytvarujeme taštičky.

  4. 4

    Taštičky poukladáme na mokrý plech a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov.

  5. 5

    Po upečení posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

evanaaa
Sadlovníky sa piekli najmä na dedine (moja stará mama), kde sa zabíjalo, takže o sadlo núdza nebola, jednoduché ale dobré koláčiky. Teraz sa už ťažšie zoženie......
mariamka
Pripadám si tu ako Matuzalem piekla som ich zo sadla zo zabíjačky, bolo to bežné. Naplnené hustym ribezlovym lekvárom voláme ich "šuškance" tak pekne šuštia keď sa pečú. Sadlo sa navazilo a zmrazilo. Dá sa aj na slano.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia