Ryža pečená v rúre

morenajea - fotkamorenajea, 19. mája 2010

takto robíme ryžu už celé generácie...

5 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

0,5 kg
2 ks
2 lyžičky




Postup

  1. 1

    V jánskej mise na oleji osmažíme cibuľku, keď sa zatiahne, pridáme prepláchnutú ryžu, osolíme. Spolu premiešame a zalejeme vodou. Ryža musí byť celá zaliata. Chvíľu ešte necháme na ohni, potom misu zatvoríme a šup to rúry. Pečieme na 200 stupňoch asi 25 minút. Ku koncu treba ryžu pozrieť, či netreba pridať trochu vody a premiešať.

Diskusia k receptu

evas13
Tento recept doniesla moja sestra, len my tam dávame ešte majoránku, trošku to prevoní.
sjuz
presne takto robievala ryžu moja mama, aj robieva :), je super:)
frezia68
A ešte do stredu misky dám menšiu cibuľu napichanú klinčekami,ktoré po dohotovení vyhodím a cibuľu skonzumujeme :-))
sovka62
Súhlasím, je to najlepšia ryža, zaručene sa nelepí a pritom je mäkká.
coldbery
Ja robím tiež tak ryžu,len namiesto do rúry šup pod perinu a vyberám ju až tesne pred jedením :-) vždy je mäkká a nelepí sa :-)
1956
Presne ako frezia som robievala celé roky ryžu aj ja, ale odkedy som vyskúšala ryžu iba varenú, tak som ryžu nedusila/nie pod krk/ ani nepamätám. Deckám chutí, nie je mastná a hlavne rýchlá a bez nejakej väčšej námahy: Do 3-4 l hrnca dám variť vodu, pridám soľ, vegetu a keď ju chcem mať farebnú/žltkastú/ pridám trochu kari korenia, 1 lyžičku oleja a pridám umytú ryžu, ktorú niekoľkokrát počas varenia premiešam a keď je už na 3/4 uvarená, vypnem, dolejem studenej vody a po pár minútkach scedím do sitka na rezance, na ktorom ju nechám odkvapkať. Dám do misy a prikryjem papierovým obrúskom, alebo bavlnenou útierkou,aby para nestekala do ryže, ale zostala v utierke. Výborne sa naberá, dá sa formovať a kto chce mať pomastenú tak si poleje ryžu na tanierku výpekom/napr. z kurčaťa/. Tak prajem všetkým dobrú chuť.
chapona
Potrebovala by som vedieť koľko ryže sa dáva na 3/4 l vody? je odmeraná 1 šálka ryže?
sovka62
Chapona, na guľatozrnnú ryžu sa na 1 diel ryže pridáva 1,5 dielu vody, na dlhozrnnú na 1 diel ryže dva diely vody. Takže najprv treba odmerať ryžu a potom vodu. Ak máš guľatozrnnú ryžu, potom na toho 3/4 litra vody bude treba 1/2 litra ryže.
evanaaa
Ja na 1 diel ryže dávam skoro 2 diečly vody, záleží to aj od druhu ryže a pred varením ju premyjem v niekoľkých vodách, kým sa neodplaví všetok škrob aby nebola mazľavá.V trúbe som ju tiež občas robievala, keď som ju mala zapnutú ( lern kvôli ryže ju nezapínam ).Varenú nemám rada, je príliš dietna a ani úplne bielu, ochutím ju nielen karí, ale aj štipkou mletej papriky ,bylinkami a pod.,vždy niečim iným.Aj tú cibulku vcelku, niekdy i s klkinčekmi občas dám. Proste, aby nebola jednotvárna.
morenajea
nikdy som nedávala vodu a ryžu na diely. dám misku do janskeho pekáča a zalejem vodou.
marienka44
Pecie sa to s poklopom? Ak nie, potom povrch oschne, predpokladam.
Bála by som sa to robit v jenskom skle /nie v janskom skle, odvodene od mesta Jena v Nemecku/. Mam zle skusenosti, ak voda na zalievanie ma nizsiu teplotu, nadoba moze prasknut.
morenajea
marienka44: normálne zaklopím a dám do rúry. samozrejme že ryžu treba zaliať teplou vodou, ale nemusí byť vriaca.
retig
Poradíte mi, kde dostať jánskú misu?
morenajea
retig: podľa mňa v každých domácich potrebách, zapekacia sklená misa so skleným poklopom. nič lepšie na ryžu nepoznám.
miro35
25 minut na ryžu je trochu veľa ja jej davam 17 min a je akurat
raduza
najviac sa mi osvedčila ryža dusená v trúbe je sypká, nelepí sa, pridávam cibulu v ktorej sú napichané hrebíčky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia