v časoch, keď ešte parízer bol jedlým, tepelne spracovaným výrobkom z mäsa :-) a nebol balený v umelohmotnej fólii, robievala som to takto: neošúpané koliesko salámy asi 0,5 cm hrubé som opiekla na oleji. šupka sa stiahla a z placatého kolieska vytvorila akúsi misku. spravila som praženicu, tú som naložila do salámových misiek, k tomu zemiakovú kašu (alebo iba chlieb) a šalát, zeleninu, čalamádu - čo bolo po ruke. bolo to chutné, rýchle a deťom sa to nesmierne páčilo. dnešné umelohmotné obaly sa opekať nedajú, takže misky zo salámových koliesok sú v keli. teda - nie v naozajstnom keli ale proste v ... no, tam. skúsim spraviť opäť. :-)
Opečený salám alebo párková klobása, varené zemiaky, na ne naložiť redšiu praženicu a niečo kyslé k tomu, naše obľúbené menu zo slobodárky a dávnej minulosti :-)
tiez spominam na opekany lansmid /neviem ako sa to pise, ja si to pamatam takto/ a ked ho otec urobil az som mala "boule za usima"