Rýchly jablkový závin z lístkového cesta pre lenivé gazdinky
Foto: veja
Výhodou tohto závinu nie je len vzhľad a skvelá chuť, ale dierky, ktoré nám týmto ozdobným prekladaním vzniknú. Unikne cez ne prebytočná vlhkosť zo Zobraziť celý popisVýhodou tohto závinu nie je len vzhľad a skvelá chuť, ale dierky, ktoré nám týmto ozdobným prekladaním vzniknú. Unikne cez ne prebytočná vlhkosť zo šťavy, ktorá by nám inak zmáčala celé cesto a závin teda môžeme pripravovať aj zo šťavnatejších jabĺk.
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
2 kg |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL (nemusí byť) |
|
podľa chuti |
|
1 ks na potieranie |
|
1 ČL na potretie |
|
Postup
-
1
Jablká olúpeme, vyberieme z nich jadrovník a nastrúhame nahrubo. Pridáme vanilínový cukor, škoricu, citrónovú kôru, zmes ovocia a orieškov. Podľa potreby plnku prisladíme kryštálovým cukrom.
- 2
Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú vyvaľkáme asi tak na šírku i dĺžku plechu. Doprostred dáme jablkovú plnku a okraje cesta nožíkom hrebeňovito narežeme. Pozor, cesto neprekrajujeme ho od okrajov až do konca smerom k náplni, ale necháme aspoň 1 – 2 centimetre, inak by nám tadiaľ vytekala šťava z jabĺk.
- 3
Narezané okraje začneme striedavo a mierne našikmo prekladať cez náplň, akoby sme z nich chceli upliesť vrkoč. Na koncoch závinu ich pevne pritlačíme.
- 4
Záviny potriem rozšľahaným žĺtkom v mlieku a dám ich do vopred vyhriatej rúry upiecť. Pečú sa cca 20 minút pri teplote 200 °C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
aj karamelovu varecha.pravda.sk/recepty/karamelova-strudla-fotorecept/2...
a top je ceresnova
varecha.pravda.sk/recepty/ceresnova-strudla-fotorecept/28...
Už čakám na rozmrazenie cesta...
Ano, su aj lenivi gazdovia, ktori to iste spravia este lenivejsou metodou - kupia platok listkoveho cesta na papieri na pecenie, len ho naplnia a pecu. :-)
Ja som nekonecne lenivy, ale plati stare pravdive "ked chces, tak musis" - a ja obcas chcem niekomu spravit radost, tak musim, aj ked som lenivy...