Rýchle slivkové knedle/šúľance

iwuska - fotkaiwuska, 30. júla 2013

Možno tento nápad nie je pre nikoho novinkou a len ja sa cítim, že som objavila Ameriku, ale veľmi sa z toho vytešujem, lebo Zobraziť celý popisMožno tento nápad nie je pre nikoho novinkou a len ja sa cítim, že som objavila Ameriku, ale veľmi sa z toho vytešujem, lebo konečne aj ja budem robievať toto skvelé jedlo, s ktorým sa mi doteraz nechcelo kôli vareniu zemiakov babrať.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Už z výpisu surovín musí byť každému jasné, o čo ide. Zemiakové instantné vločky zalejeme horúcim mliekom, a potom dolievame teplú vodu. V návode na kašu je množstvo tekutiny, tak asi takú tretinu z toho množstva mlieko, potom vodu len podľa potreby, aby to malo hutnejšiu konzistenciu. Osolíme, pridáme vajce, múku a vypracujeme cesto. Mne sa cesto veľmi lepilo, čiže sa s ním pracovalo komplikovanejšie, ako s klasickým, ale možno to chcelo viac múky. No ja som si pomohla tým, že som každý raz po nabratí kúsok pováľala v múke, potom až tvarovala do požadovaného tvaru.

  2. 2

    Tvarujeme plnené guľky, šúlance. Moje boli nevzhľadnejšie, práve preto, lebo sa mi cesto lepilo a nechcelo sa mi ani len dosku vyberať, aby som ich mohla pekne vyvaľkat na pomúčenej ploche, ale po uvarení chuť výborná a skutočne v neporovnateľnom čase.

Diskusia k receptu

nadia56
ked som si precitala zlozenie instantnej zemiakovej kase, tak by som veru radsej tie zemiaky uvarila a osupala, pre ilustraciu napr.:
 potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...

ZloženieSušené zemiaky (86 %), Rastlinný tuk, Odstredené mlieko (4.5 %), Jedlá soľ (3.5 %), Laktóza, Mliečne bielkoviny, Sušené zemiaky obsauhjú: sušené zemiaky, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselín), stabilizátor (difosforečnan sodný), antioxidant (askorbyl palmitát), farbivo (kurkumín), chemická konzervačná látka (disiričitan sodný)
podobne zlozenie je aj v inych instantnych produktoch,
ale kazdy mame svoju volbu:-)
sovka62
@iwuska , hľadala som recept, ktorý sem kedysi pridala @cistinka . Až po chvíli som si uvedomila, že sú preč, recept aj @cistinka , veľká škoda.
Ale recept na perky a šúľance, ktorý sem kedysi pridala, je taký jednoduchý, že si ho pamätám. Pre seba som si ho nazvala 4:4:4, lebo:
4 rožky, 400 ml mlieka, 400g polohrubej múky.
Rožky, najlepšie z predchádzajúceho dňa pokrájať na tenké kolieska, zaliať mliekom, len toľko aby zmäkli, takže radšej postupne, lebo rožky bývajú rôzne veľké. Potom, tiež postupne, pridávať múku, tak aby vzniklo vláčne cesto. A potom už len šúlať, tvarovať perky, alebo plniť gule.
Robila som sa sladko i na slano, vždy všetko výborné a hlavne zdravšie a lacnejšie ako tá kaša. Tak skús, verím, že budeš nadšená, rovnako ako ja.
sovka62
@staja , boli to tie druhé. Rozpis surovín je zmenený, Tánička si dala námahu a suroviny povážila, asi práve kvôli tomu, že nie je rožok ako rožok. Je to naozaj výborný recept, robila som ho viac razy a vždy to dopadlo k plnej spokojnosti stravníkov.
tiginko
hádam majú tie kupované rožky o niečo menej umelých prísad :-)
iwuska
diky @sovka62 , vyskusam tiez. ved hej,tot si dobre uvedomujem, ze pridavam este vacsie srajdy uz do beztak srajdovych potravin, ale aj tak ma to nadchlo z hladiska rychlosti a jednoduchosti. ja mam taku teoriu ohladom vsetkych zdravych a nezdravych veci - ze clovek to musi udrzat v nejakej rovnovahe, pokial bude napr. zit super zdravo a bude si stale odopierat a zakazovat, tak podla mna bude menej vyrovnany, ako osoba, ktora bude zit zdravo, ale obcas si da trebars v dobrej spolocnosti aj cigaru, sem tam radsej pouzije polotovar, aby sa mohla ist skor venovat niecomu, co ju bude naplnat omnoho viac, ako varenie v danej chvili atd. proste, clovek sa chemii nevyhne a povedzme si pravdu, ze ani kuchyna starych materi nebola vzdy prototypom zdravia a hlavne nie je pre dnesnych ludi s minimom pohybu, aj ked je bez umelych prisad, je prilis kaloricka, takze skvele suroviny este nie su zarukou toho, ze clovek nebude mat o 30 rokov aterosklerozu. a vlastne, aj tak jednotlivy organizmus bude reagovat rozne, to mame tak, ako u dvoch fajciarov, z ktorych jeden zomrie na rakovinu pluc a druhy bude este v 80 spokojne fajcit.

ale hej, uz to prilis rozpitvavam, v podstate na svoju obhajobu, lebo vo vseobecnosti uprednostnujem vzdy ciste suroviny, idealne z domaceho chovu/zberu, ale niekedy sa mi skratka nechce davat energiu a cas do nahanania kvality :)
mramar
zemiakové cesto (lokše, šúľance, pečené pirohy) využívam veľmi často - ale zásadne ho robím zo zvyšnej zemiakovej kaše (vlastnej). Keď varím kašu, vždy jej urobím viac - a o deň alebo dva sú na stole dobré lokše s maslom alebo šúľance na sladko i na slano. A je to presne tak rýchlo ako s instantnou kašou, len zdravšia alternatíva.
marianne
@iwuska ja Ti aj zapravdu dam....ja sa zdravo stravujem,aspon si to myslim v porovnani s okolitym svetom:-) a stale sa po mne nieco drkoce,az si niekedy hovorim,ze by som konecne mam zacat chlastat a zapalit si a az tak zdravo nevyvarat,ked uz -tak uz...aj ked na mne by alkoholicky priemysel skrachoval....ale myslim si to iste co ty,kazdy sme iny a na kazdeho z nas plati iny meter...co niekoho posilni,druheho zabije..ak tu zemiakovu instantnu kasu nejes denne,tak ta to nezabije...domace je domace,ale len Boh vie,ci aj tie zemiaky nie su z Noveho Zelandu a naprachovane a zakonzervovane tak,ze instantna kasa bude hotove neviniatko...takisto sa vyhybam umelinam,len nie som si ista,ci to staci...
evanaaa
@iwuska , ale aj @marianne , obom vám dávam za pravdu, už ani ja nemám chuť analyzovať, čo je zdravé, a čo nie, jem rada radom všetko, je možné, že napokon aj budem žiť dlhšie, ako ten, čo dbá na to, čo je.....ale čo sa týka receptu, nie je na zahodenie - moja známa mávala doma vždy pyré v prášku a keď mala návštevu, spravila ako ty kašu, do nej múku, soľ, vajcia a neviem, ešte čo a na panvici ( alebo v rúre? už ani neviem) upiekla narýchlo pagáčiky a nám vždy chutili. Takže tak.
sovka62
@iwuska , mne ani tak nešlo o to, či je kaša v prášku zdravá, či nie. Chcela som poradiť dobré cesto zo surovín, ktoré sú bežne doma, netreba bežať do obchodu. Polotovary sú tu na to, aby nám uľahčili prácu. Kým som mala doma deti a svokru, varila som pre 6 ľudí a veru zemiakové cesto, kúpené po ceste domov z práce, bolo veľkým pomocníkom, večera bola na stole raz-dva. Teraz už varím a pečiem skoro úplne všetko doma, ale zamestnaná žena s deťmi by to asi stíhala ťažko.
vlasatka
Tiež poznám to cesto z rohlíkov a je fakt lahodné, nadýchané, jemné. Možno aj lepšie ako zemiakové.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia