Rýchla cuketa s karfiolovou „ryžou“ fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 10. júna 2016
Rýchla cuketa s karfiolovou „ryžou“ (fotorecept)
Foto: katka78

Toto jedlo som vytvorila pre blízkeho, ktorý má špeciálnu diétu a zoznam surovín ktoré môže jesť je niekoľkonásobne kratší ako zoznam tých, ktoré mu spôsobujú problémy. Aj ja som si ho obľúbila, je chutné a rýchle. V názve je slovo ryža v úvodzovkách preto, že nejde o skutočnú ryžu, ale karfiol v úprave, v ktorej sa na ňu vizuálne podobá a je pod týmto pomenovaním známy. Niekto ho volá aj "karfiolový kuskus". Pre tých, ktorí ryžu nemôžu, či nechcú, ju karfiol ako príloha celkom dobre zastúpi.

1
porcia
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cuketu:
1 - 2 ks
2 - 3 PL
1 - 2 strúčiky
2 - 3 PL
Na prílohu:
0,5 ks
1 ks
1 strúčik
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cuketa: Cukety očistím a nakrájam na menšie kúsky. Do woku, alebo do panvice dám tuk (tu som použila kokosový olej, asi 2 PL). Keď je dostatočne horúci, pridám cuketu a sprudka opražím, asi 3 - 5 minút. Počas toho si ju vo woku (na panvici) sem-tam prehadzujem, aby sa rovnomernejšie opiekla.

  2. 2

    Medzitým si v kuchynskom robote rozmixujem mandle, cesnak, bylinky (zvyčajne tu použijem buď petržlenovú vňať, saturejku, alebo tymian), 1 PL oleja a trochu citrónovej šťavy. Mandle nemusia byť pomleté úplne najemno, ja mám rada, keď zostanú aj chrumkavé kúsky. Podľa potrieb stravníkov ich tiež obmieňam za vlašské orechy, alebo kešu a k tomu vyberiem aj typ oleja. Mne v tomto jedle napríklad veľmi chutí olej z vlašských orechov.

  3. 3

    K opraženej cukete už len primiešam mandľovú zmes, ochutím soľou, korením (teraz sečuánskym) a servírujem. Cuketa sa môže podávať teplá, aj studená. Výborná je tiež s dresingom.

  4. 4

    Príloha: Očistený karfiol rozoberiem na ružičky a v kuchynskom robote rozmixujem (veľké hlúby nepoužívam, spotrebujem ich v inom jedle). Karfiol sa tiež môže nasekať nožom, alebo postrúhať na strúhadle s väčšími slzičkami - ako komu vyhovuje.

    Rýchla cuketa s karfiolovou „ryžou“ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už v tejto úprave sa dá karfiol po ochutení použiť ako príloha (vhodné pri "raw" stravovaní), no môžme ho ďalej tepelne upraviť.

    Rýchla cuketa s karfiolovou „ryžou“ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cibuľu a cesnak očistím a nakrájam nadrobno. Na wok (panvicu) dám tuk (tu som použila kokosový olej, asi 3 PL). Keď je dostatočne horúci, pridám k nemu cibuľu a opekám, kým nezačne hnednúť. Potom k nej pridám cesnak a krátko nato rozmixovaný karfiol. Opražím len chvíľu, asi 3 - 5 minút. Ochutím soľou. Hotovo.

    Rýchla cuketa s karfiolovou „ryžou“ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Táto karfiolová "ryža", alebo "kuskus" je vďačnou prílohou k zeleninovým jedlám, ale aj k mäsu. Dajú sa z nej tiež pripraviť zaujímavé hlavné jedlá - najmä také, kde sa používa klasická ryža (napr.rizoto) kuskus, bulgur atď. Samozrejme, je to alternatíva, ale tí, ktorí majú určité stravovacie obmedzenia, či už zo zdravotných dôvodov, alebo iných, ju uvítajú. Hodí sa napríklad pri nízko-sacharidovej diéte, bezlepkovej, proti-kvasinkovej/proti-plesňovej, pri delenej strave, paleo stravovaní a podobne. Bonusom je rýchlosť prípravy.

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
@katka paci sa mi to. Ja robievam karfiolovu ryzu, velmi podobne a chcel som ju tu tiez ponuknut. Len som bol nejak zaneprazdneny. Usetrila si mi robotu, dakujem (myslene v dobrom). Obcas robievam aj na sposob "slovenskej ryze so zeleninou". A cuketa urcite nebude u nas dlho cakat v chladnicke na spracovanie.
@Mijaita samozrejme, nech sa páči :-)
@Klukodvody ďakujem, je to pre mňa veľká pocta :-)
@Terinka55 ďakujem pekne :-)
@Haji ďakujem, vôňa ja najmä po cesnaku :-)
@Kecemis ďakujem pekne, ak by si si to rozmyslel, ja si rada pozriem aj tvoju verziu a možno si ju potom všimne aj niekto, kto moju nie a uvíta taký recept :-)
@Tiginko ďakujem, nech jej padne na úžitok! Na karfušky sa chystám aj ja, len ešte na ne neprišiel rad :-)
Katka, si naozaj šikulka. Ďakujem za nápad do delenej stravy. Ráno som rozmýšľala, čo zdravé si dnes urobím. Som od štvrtej hore a mala som hlad. Všetko som mala doma, tak som recept vyskúšala. Tá dobrá chuť a vôňa. To bol proste zážitok. Zaraďujem do jedálnička. Aj týmto receptom si dokázala, že aj strava s obmedzeniami môže byť nielen zdravá ale aj chutná.
@Mariamka ďakujem ti za toľké pekné slová! Chuť budeš presne vedieť aká je, keď vyskúšaš :-) Len žartujem, nemusíš variť, keď nie je úplne podľa gusta ;-) Ja to beriem, lebo každý máme iné chute a potreby. Ale keby si hľadala niečo "ľahšie" na leto, tak tu to je :-) I keď vidím podľa fotky, že si vo výbornej forme, odľahčovať nepotrebuješ :-)
@Atulienka mám radosť, že si vyskúšala, že ti chutilo a že máš ďalšie vhodné jedlo do tvojho špecifického jedálnička. Ja už niekoľko mesiacov kombinujem, experimentujem, hľadám, špekulujem ako s obmedzeným množstvom surovín spraviť jedlo tak, aby chutilo a aj zasýtilo. Začiatok bol zúfalý, ale čo by človek pre svoje lásky nespravil? Teraz je to už lepšie a keď bude viac času, možno ešte nejaké recepty z tohoto súdka pridám. Viem, že tu nebudú stredobodom záujmu, ale verím, že pre niekoho budú užitočné. Ako tento pre teba. Spravila si mi radosť, ďakujem :-)
Všechno jsem dělala na másle, bylinky a koření jsem dala do opečené, máslové strouhanky. Moc jsem si pochutnala. Tvuj recept je velmi inspirativní a variabilní a nápaditý. Dík za něj :-)


@Mijaita (29.6.2016 12:03) Mijaita, urobila si mi dvojnásobnú radosť - jednak, že sa ti jedlo vydarilo a chutilo, "druhak" za krásnu fotku, za ktorú ti pekne ďakujem, bude mi tu tú diskusiu zdobiť :-) Maj pekný deň :-)
@katka78 , snaha bola ale moja Ninja je moc silna a extra 30 sekund a karfiol sa skor zmenil na pyre, ale aby nebol nudny biely je prifarbeny kurkumou a Ninja spravila bleskovu petrzlenovu omacku k nalozenemu hovadziemu



@2010 (2.8.2016 17:30) Ak je Ninja ten prístroj, ktorý myslím, tak je aj 10 sekúnd navyše moc :-) S kurkumou si to dobre vymyslel, veru by som sa ponúkla ako vidím. Ďakujem pekne za odozvu aj fotku.

Pridaj komentár k receptu: