Foto: katka78
Toto jedlo som vytvorila pre blízkeho, ktorý má špeciálnu diétu a zoznam surovín ktoré môže jesť je niekoľkonásobne kratší ako zoznam tých, ktoré mu Zobraziť celý popisToto jedlo som vytvorila pre blízkeho, ktorý má špeciálnu diétu a zoznam surovín ktoré môže jesť je niekoľkonásobne kratší ako zoznam tých, ktoré mu spôsobujú problémy. Aj ja som si ho obľúbila, je chutné a rýchle. V názve je slovo ryža v úvodzovkách preto, že nejde o skutočnú ryžu, ale karfiol v úprave, v ktorej sa na ňu vizuálne podobá a je pod týmto pomenovaním známy. Niekto ho volá aj "karfiolový kuskus". Pre tých, ktorí ryžu nemôžu, či nechcú, ju karfiol ako príloha celkom dobre zastúpi.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na cuketu: | |
1 - 2 ks |
|
2 - 3 PL |
|
1 - 2 strúčiky |
|
2 - 3 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na prílohu: | |
0,5 ks |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
2 - 3 PL |
|
|
Postup
-
1
Cuketa: Cukety očistím a nakrájam na menšie kúsky. Do woku, alebo do panvice dám tuk (tu som použila kokosový olej, asi 2 PL). Keď je dostatočne horúci, pridám cuketu a sprudka opražím, asi 3 - 5 minút. Počas toho si ju vo woku (na panvici) sem-tam prehadzujem, aby sa rovnomernejšie opiekla.
- 2
Medzitým si v kuchynskom robote rozmixujem mandle, cesnak, bylinky (zvyčajne tu použijem buď petržlenovú vňať, saturejku, alebo tymian), 1 PL oleja a trochu citrónovej šťavy. Mandle nemusia byť pomleté úplne najemno, ja mám rada, keď zostanú aj chrumkavé kúsky. Podľa potrieb stravníkov ich tiež obmieňam za vlašské orechy, alebo kešu a k tomu vyberiem aj typ oleja. Mne v tomto jedle napríklad veľmi chutí olej z vlašských orechov.
- 3
K opraženej cukete už len primiešam mandľovú zmes, ochutím soľou, korením (teraz sečuánskym) a servírujem. Cuketa sa môže podávať teplá, aj studená. Výborná je tiež s dresingom.
- 4
Príloha: Očistený karfiol rozoberiem na ružičky a v kuchynskom robote rozmixujem (veľké hlúby nepoužívam, spotrebujem ich v inom jedle). Karfiol sa tiež môže nasekať nožom, alebo postrúhať na strúhadle s väčšími slzičkami - ako komu vyhovuje.
- 5
Už v tejto úprave sa dá karfiol po ochutení použiť ako príloha (vhodné pri "raw" stravovaní), no môžme ho ďalej tepelne upraviť.
- 6
Cibuľu a cesnak očistím a nakrájam nadrobno. Na wok (panvicu) dám tuk (tu som použila kokosový olej, asi 3 PL). Keď je dostatočne horúci, pridám k nemu cibuľu a opekám, kým nezačne hnednúť. Potom k nej pridám cesnak a krátko nato rozmixovaný karfiol. Opražím len chvíľu, asi 3 - 5 minút. Ochutím soľou. Hotovo.
- 7
Táto karfiolová "ryža", alebo "kuskus" je vďačnou prílohou k zeleninovým jedlám, ale aj k mäsu. Dajú sa z nej tiež pripraviť zaujímavé hlavné jedlá - najmä také, kde sa používa klasická ryža (napr.rizoto) kuskus, bulgur atď. Samozrejme, je to alternatíva, ale tí, ktorí majú určité stravovacie obmedzenia, či už zo zdravotných dôvodov, alebo iných, ju uvítajú. Hodí sa napríklad pri nízko-sacharidovej diéte, bezlepkovej, proti-kvasinkovej/proti-plesňovej, pri delenej strave, paleo stravovaní a podobne. Bonusom je rýchlosť prípravy.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Klukodvody ďakujem, je to pre mňa veľká pocta :-)
@Terinka55 ďakujem pekne :-)
@Haji ďakujem, vôňa ja najmä po cesnaku :-)
@Kecemis ďakujem pekne, ak by si si to rozmyslel, ja si rada pozriem aj tvoju verziu a možno si ju potom všimne aj niekto, kto moju nie a uvíta taký recept :-)
@Tiginko ďakujem, nech jej padne na úžitok! Na karfušky sa chystám aj ja, len ešte na ne neprišiel rad :-)
@Atulienka mám radosť, že si vyskúšala, že ti chutilo a že máš ďalšie vhodné jedlo do tvojho špecifického jedálnička. Ja už niekoľko mesiacov kombinujem, experimentujem, hľadám, špekulujem ako s obmedzeným množstvom surovín spraviť jedlo tak, aby chutilo a aj zasýtilo. Začiatok bol zúfalý, ale čo by človek pre svoje lásky nespravil? Teraz je to už lepšie a keď bude viac času, možno ešte nejaké recepty z tohoto súdka pridám. Viem, že tu nebudú stredobodom záujmu, ale verím, že pre niekoho budú užitočné. Ako tento pre teba. Spravila si mi radosť, ďakujem :-)
skúsim aj s brokolicou,