Rustikálny chlieb bez lepku

novalim - fotkanovalim, 4. júla 2019 13:30. Tento recept je komerčný recept.
Ďalšie recepty »
Rustikálny chlieb bez lepkuFoto: novalim

Dnes vám ukážeme, že chutný rustikálny chlieb bez lepku si môžete upiecť doma aj bez toho, aby ste mali skúsenosti s kváskovaním, či vypekaním chleba. Tento recept s použitím bezlepkovej múky Promix CH špeciál je jednoduchý a výsledkom je vynikajúci chlebík, samozrejme, bez lepku, ktorý má chrumkavú, voňavú kôrku a jemnú striedku. Neváhajte a pečte :-).

8-10
porcií
30 min
príprava
45 min
na 220 °C

Suroviny

450 g
450 g teplá
30 g
20 g
20 g čerstvé
1 PL
1 ČL
2 g
1/2 ČL
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv rozohrejeme rúru na 220 stupňov a necháme v nej riadne nahriať misu z jenského skla aj s vrchnákom. Do väčšej misy dáme múku Promix CH, pohánku, tapiokový škrob, rascu a premiešame. V teplej vode rozpustíme droždie a cukor, premiešame a necháme postáť pri izbovej teplote 10-15 minút, kým sa nevytvorí kvások.

  2. 2

    Kvások, olej a ocot potom pridáme do sypkej zmesi a pomocou mixéra s hnetačom miesime asi 10 minút cesto, kým nebude hladké. Cesto bude aj po vymiesení lepkavé, tak to ale má byť. Necháme ho v mise prikryté potravinárskou fóliou podkysnúť asi pol hodinu. Potom ho ešte raz zľahka premiesime (hnetačom alebo na riadne pomúčenej doske rukami).

  3. 3

    Rozohriatu misu s vrchnákom vyberieme opatrne z rúry. Cesto pomúčime, pomocou stierky ho prenesieme do rozohriatej misy z jenského skla. Keďže cesto nedrží tvar, budete musieť pracovať rýchlo a len ho šikovne prehodíte do misy. Vôbec nevadí, ak si neudrží pekný tvar, počas pečenia sa cesto krásne nadvihne a vytvaruje sa z neho pekný chlieb.

  4. 4

    Misu s chlebom prikryjeme pokrievkou a vložíme ju späť do rúry. Chlieb pečieme najprv 30 minút uzavretý, potom opatrne odstránime pokrievku a dopekáme ho asi 20 minút odokrytý do zlatohneda.

  5. 5

    Upečený chlieb aj s misou vyberieme z rúry a necháme ho ešte asi 15 minút v mise, potom ho vyberieme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť, až potom ho narežeme. Počas chladnutia sa totižto dopeká striedka a predčasné nakrojenie by proces dopekania zastavilo.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist