Ruský ražný chlieb

nathaliez - fotkanathaliez, 22. februára 2012
Ruský ražný chlieb
Foto: nathaliez

Už dlhší čas som piekla chlieb od @irenaw bol úžasný, ale stále som sa snažila dávať väčší podiel raže ako pšenice :)

Suroviny

kvások č.1:
25 g
60 ml, teplá 40°C
Kvások č.2:
50 g
150 g
300 ml teplá
Chlieb:
440 g
330 g
200 ml teplá
1 čl
2 čl
 na vymastenie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z 25g múky a 60 ml 40°C vody. Rozmiešame a položíme na teplé miesto. Kvások prikrmujeme ešte ďalšie 3 dni. Na štvrtý deň si zmiešame 50g kvásku, 150g múky a 300ml vody. Necháme kvasiť 12-24 hodín. Zvyšný kvások môže ďalej prikrmovať, alebo odložiť do chladničky . Potom vytiahneme a 4 dni prikrmujeme. (V chladničke sa prikrmuje raz do mesiaca)

  2. 2

    Hotový kvások si zmiešame s múkou, vodou, soľou a koriandrom. Necháme kysnúť 2-8 hodín, kým cesto nenadobudne dvojnásobný objem. Po vykysnutí si vyberieme pekárničku, alebo predohrejeme rúru na 240°C.

    Ruský ražný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Chlieb môžme piecť v rúre a vo forme napr. na biskupský chlebíček a prvých 10-15 min. pečieme pri teplote 240°C potom teplotu znížime na 200°C a pečieme 40-50 min. Keď si zvolíme piecť chlieb v pekáničke, pečieme na programe "Pečenie" 1h. A potom ešte ďalších 20 min. Necháme vychladnúť na mriežke a po vychladnutí zabalíme do utierky. **Zvolila som ražnú celozrnnú múku, ale je to podľa vlastného výberu**

    Ruský ražný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    V priereze so šunkou :)

    Ruský ražný chlieb - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
no fiha ty si sikovnica, stastlivec ten, koho si vezmes za muza :-) prosim ta a ten kvasok sa prikrmuje cim? este si mohla dat foto na reze
nathaliez
@afataga Ďakujem veľmi pekne ;) Foto dám zajtra chlebík som fotila hneď po upečení a celá nažhavená som sa s ním šla pochváliť na varechu :) Kvások č.1 (štvordňové kŕmenie) sa prikrmuje 25g múky a 60 ml (40°C) vody. Kvások č.2 (pred pečením) 50g kvásku(4d), 150g múky a 300ml vody.
Ja som každý deň prikrmovala/dávala 25g ražnej celozrnnej múky a 60ml vody (teplotu so odhadla len tak od oka)
julica
To je paráda - toto je zdravý chlebík, aj oveľa dlhšie vydrží ako drožďový. Keď budem mať svoj byt, kúpim si vedro na žitný kvások :)
irenaw
parádny chlieb, ten by som hneď ochutnala :) tiež by som rada videla prierez, zaujíma ma to, lebo vidím, že si dala čisto raž a ja dávam 10% pšenice alebo špaldy kvôli štruktúre striedky. robievam podobný "moskovský" do neho ide aj melta. dnes som už upiekla, ale najbližšie spravím tento, aby som mohla študovať rozdiely :O)
rybarkuchar
Priznám sa, že som ešte nenabral odvahu na upečenie takéhoto typu chleba. Mám otestovaných niekoľko receptov a na tento druh sa chystám už dlho - dnes si ma presvedčila, v sobotu pečiem.
evas13
Dievča ty nemáš chybu, krásny chlebík a čoskoro vyskúša. :)
priroda
Super chlebik. Ja davam trochu spaldovej muky a 1cl melasy, obcas 1cl kminku.
Chcem skusit dat aj oliv. olej. Ked dam olej do psenicno-razneho chleba /bez kvasku/ tak je dlho vlacny, staci ho drzat v lanovej utierke, ako nase stare mamky robili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia