Foto: nathaliez
Už dlhší čas som piekla chlieb od @irenaw bol úžasný, ale stále som sa snažila dávať väčší podiel raže ako pšenice :)
Suroviny
kvások č.1: | |
25 g |
|
60 ml, teplá 40°C |
|
Kvások č.2: | |
50 g |
|
150 g |
|
300 ml teplá |
|
Chlieb: | |
440 g |
|
330 g |
|
200 ml teplá |
|
1 čl |
|
2 čl |
|
na vymastenie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások z 25g múky a 60 ml 40°C vody. Rozmiešame a položíme na teplé miesto. Kvások prikrmujeme ešte ďalšie 3 dni. Na štvrtý deň si zmiešame 50g kvásku, 150g múky a 300ml vody. Necháme kvasiť 12-24 hodín. Zvyšný kvások môže ďalej prikrmovať, alebo odložiť do chladničky . Potom vytiahneme a 4 dni prikrmujeme. (V chladničke sa prikrmuje raz do mesiaca)
- 2
Hotový kvások si zmiešame s múkou, vodou, soľou a koriandrom. Necháme kysnúť 2-8 hodín, kým cesto nenadobudne dvojnásobný objem. Po vykysnutí si vyberieme pekárničku, alebo predohrejeme rúru na 240°C.
- 3
Chlieb môžme piecť v rúre a vo forme napr. na biskupský chlebíček a prvých 10-15 min. pečieme pri teplote 240°C potom teplotu znížime na 200°C a pečieme 40-50 min. Keď si zvolíme piecť chlieb v pekáničke, pečieme na programe "Pečenie" 1h. A potom ešte ďalších 20 min. Necháme vychladnúť na mriežke a po vychladnutí zabalíme do utierky. **Zvolila som ražnú celozrnnú múku, ale je to podľa vlastného výberu**
- 4
V priereze so šunkou :)
- 2
Ja som každý deň prikrmovala/dávala 25g ražnej celozrnnej múky a 60ml vody (teplotu so odhadla len tak od oka)
Chcem skusit dat aj oliv. olej. Ked dam olej do psenicno-razneho chleba /bez kvasku/ tak je dlho vlacny, staci ho drzat v lanovej utierke, ako nase stare mamky robili.