Ruský ražný chlieb
Autor receptu: nathaliez
Už dlhší čas som piekla chlieb od @irenaw bol úžasný, ale stále som sa snažila dávať väčší
podiel raže ako pšenice :)
Postup
- Pripravíme si kvások z 25g múky a 60 ml 40°C vody. Rozmiešame a položíme na teplé miesto. Kvások prikrmujeme ešte ďalšie 3 dni. Na štvrtý deň si zmiešame 50g kvásku, 150g múky a 300ml vody. Necháme kvasiť 12-24 hodín. Zvyšný kvások môže ďalej prikrmovať, alebo odložiť do chladničky . Potom vytiahneme a 4 dni prikrmujeme. (V chladničke sa prikrmuje raz do mesiaca)
- Hotový kvások si zmiešame s múkou, vodou, soľou a koriandrom. Necháme kysnúť 2-8 hodín, kým cesto nenadobudne dvojnásobný objem. Po vykysnutí si vyberieme pekárničku, alebo predohrejeme rúru na 240°C.
- Chlieb môžme piecť v rúre a vo forme napr. na biskupský chlebíček a prvých 10-15 min. pečieme pri teplote 240°C potom teplotu znížime na 200°C a pečieme 40-50 min.
Keď si zvolíme piecť chlieb v pekáničke, pečieme na programe "Pečenie" 1h. A potom ešte ďalších 20 min. Necháme vychladnúť na mriežke a po vychladnutí zabalíme do utierky.
**Zvolila som ražnú celozrnnú múku, ale je to podľa vlastného výberu**
- V priereze so šunkou :)