Foto: kukulienka71
Chcela som toho roku upiecť niečo nové na Vianoce,až som našla starodávny receptík ešte z knižočky starej mamy(originál v madarčine).Možno ho niekto nepozná a Zobraziť celý popisChcela som toho roku upiecť niečo nové na Vianoce,až som našla starodávny receptík ešte z knižočky starej mamy(originál v madarčine).Možno ho niekto nepozná a obohatím jeho zbierku.Koláčiky sa vydarili,sú krehké a veľmi chutné.Pôvodné sú s mandľami,ja som použila orechy.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
12 dkg |
|
2 ks |
|
12 dkg |
|
25 dkg |
|
0,5 ks |
|
Plnka: | |
15 dkg |
|
15 dkg |
|
0,5 dcl |
|
0,5 ks |
|
4 dkg |
|
5 dkg |
|
0,5 čl |
|
Postup
-
1
Cesto si pripravíme vymiesením cukru,celých vajec,masla a múky,v ktorej rozmiešame prášok do pečiva.Maslo nemá byť príliš mäkké,lebo sa cesto bude moc lepiť.Dáme do chladu.
-
2
Plnku zmiešame z mletých orechov,práš.cukru,vanilk.cukru,mlieka,umytých hrozienok,škorice a masla,ktoré tu má byť mäkké,aby sa mohlo dobre spojiť s ostatnými prísadami.Tiež uložíme do chladu,aby sa s ňou dalo potom lepšie pracovať.
-
3
Cesta máme cca 60dkg,20dkg(teda 1/3)oddelíme a dáme späť do chladu,budú z neho šúľance.Ostatok cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske dobre na tenko a vykrajujeme z neho spodky koláčika okrúhlym vykrajovátkom asi 4 cm(mne takto vyšlo 64 ks)
-
4
Na každé koliesko cesta dáme kôpku plnky,ak sme šikovní,pnka sa pekne minie.
-
5
Teraz si budeme šúľať pásiky na vrch koláčika.Musia byť čo najtenšie,aby sa ušlo na každý koláčik,ony aj tak narastú počas pečenia.Ak máme deti-pomocníčky,máme vyhraté,táto fáza mi totiž trvala najdlhšie:-),moja dcérka ešte nevie dobre šúľať. Rúru si vyhrejeme na 180°C,koláčiky preložíme na papierom vystlaný plech (mne vyšli 2 plechy)a pečieme 10 minút,pekne do ružova. V recepte sa píše,že sa potom ešte môžu pocukrovať,ale pre mňa sú aj bez toho dosť sladké,nabudúce asi dám 20dkg orechov+10dkg cukru.Jediné,čo som zmenila v pôvodnom recepte,sú mandle do plnky,tie my neľúbime,máme radi orechy.
-
6
A tu je babkina knižočka,z ktorej som už piekla aj iné koláčiky,tiež jednoduché a tradičnej chuti.Obrázky sú tam kreslené,ešte vtedy asi neboli fotky v receptároch:-)
Čo sa týka toho šúľania pásikov, možno po prvý raz použijem taliansky strojček na rezance. Teda, používam ho často, ale iba na tenké rezančeky do nedeľnej polievky. Je tam však aj možnosť širokých rezancov a tú som doteraz nepoužila. Vyskúšam, či konečne aj táto časť prístroja nájde uplatnenie. :-))