Rozprávkový koláč

alenka0901 - bez fotkyalenka0901, 4. marca 2011

Po týchto koláčikoch sa u nás doma vždy len tak zapráši.

Suroviny

50 dag
50 dag
2 ks
2 dl
10 dag
6 dl
15 dag
15 dag
 na potretie




Postup

  1. 1

    Kvasnice dáme do sladkého mlieka a necháme nakysnúť. Zmiešame múky, pridáme kvások, olej, roztopené maslo, vajíčka, trošku soli. Všetko vymiesime, dáme na dosku a hneď rozvaľkáme. Nečakáme, kým cesto vykysne. Vykrajujeme kolieska s 1/2 litrovým hrnčekom. Plníme tvarohovou, makovou alebo orechovou plnkou. Zabalíme a stlačíme. Ukladáme na vymastený plech na riedko 3-4 kusy vedľa seba. Roztlačíme na pagáčik a do stredu štamperlíkom urobíme jamku, do ktorej dáme slivkový lekvár a okolo potrieme vajíčkom. Kým si všetko takto pripravíme na plech, zapneme rúru a kým urobíme posledné, prvé dáme piecť.

  2. 2

    Koláčiky sú mäkkučké. U nás najviac idú tvarohové s lekvárom. Niekedy robím tak, že vykrojím koliesko, do stredu dám tvaroh, okolo potriem vajíčkom. Po vybratí z rúry zvyknem okolo koláčikov potrieť ešte olejom.Toto cesto zvyknem používať aj keď robím kakaový závin.

Diskusia k receptu

alenka0901
Nie, nemám chybu, je to 15 dag kvasníc. Cesto nemusí kysnúť, nebojsa, kvasnice tam nie je cítiť.Tento recept je veľmi starý.
evia
tých kvasníc je ozaj hodne, ale ak to máš vyskúšané tak je to určite dobré. Je to niečo podobné ako moravské koláče. Ukladám do KK
alexdidi
Musím sa spýtať: prečo toľko kvasníc? Čo to robí s cestom? Totiž, tie čo robím ja obsahujú len 60g(ja dávam len 42g, čiže 1 kocku) a kysnú odušu, kým ich pripravujem a musím sa ponáhľať dávať ich piecť...to množstvo asi má nejaký význam, zaujíma ma to.
alenka0901
Neviem prečo, toľko kvasníc. Tak to bolo napísané v recepte. S cestom po vymiesení hneď pracuješ, dávaš na plech a hneď to dávaš piecť. Nečakáš na vykysnutie. Preto to dávaš na riedko na plech. V rúre to zväčš í svoj objem.
klekipetra
Keby ste nepoužívali nezmyselné "dag", tak štyri kocky kvasníc (to sú približne 4 kocky, teda asi 160 g) by ste nedávali. To je tak na kvasnicovú nátierku.
Teda 500 g múky, 150 g cukru, ...
vanilka111
mne sa to tiež nepozdáva,pečiem často kysnuté,ale na 600g múky dávam max. 100g cukru a 30g kvasníc a cestíčko mám nadýchané a vykysnuté za 20 minút...
dainal
vela kvasnic sa dava zvycajne preto, aby sa nemuselo cakat na kysnutie, urychli to proces...moze to ale sposobit, ze sa clovek citi rychlo a neprijemne plny uz z mála..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia