Rožky na raňajky

tothka - bez fotkytothka, 4. decembra 2010
Rožky na raňajky
Foto: tothka

Akosi sme dnes neodhadli množstvo čerstvého chlebíka a aj mraznička ma sklamala, neukrývala žiadnu rezervu, rozhodla som sa upiecť zopár rožkov na Zobraziť celý popisAkosi sme dnes neodhadli množstvo čerstvého chlebíka a aj mraznička ma sklamala, neukrývala žiadnu rezervu, rozhodla som sa upiecť zopár rožkov na večeru a zajtrajšie raňajky.

24
porcií
60 minút
príprava
12 minút
na 175 °C

Suroviny

300 g
200 g
 ( 1 kocka )
2 dl, vlažná
1 KL
  na potretie
 na posypanie
1 PL




Postup

  1. 1

    Z vody, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý pridáme do misy s múkou, masťou a trochou soli. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti. Každú časť rozgúľame na podložke do kruhu s priemerom asi 40 cm. rozgúľané cesto posolíme podľa chuti, nakoľko pri miesení do cesta pridávam iba štipku soli, pretože soľ ovplyvňuje kysnutie cesta . Rozkrojíme ho na 4 časti do kríža a každý diel ešte prekrojíme na 3 časti, takže z jedného kruhu vytvoríme 12 menších rožkov tak, že od širšej časti rolujeme cesto smerom do stredu. Uložíme na plech vyložený fóliou na pečenie, potrieme vajíčkom a posypeme ľanovým semienkom.

  3. 3

    Pripravené rožky necháme ešte chvíľu podkysnúť a upečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov do zlatista, asi 12 min.

Diskusia k receptu

sailero
lanove semena zatial nepouzivam, ale sezam- poznam- v mojej rodine rozky zatial nikto nepiekol- asi budem prva. VYSKUSAME.
anina43
@sailero ľanové semienka používam i na zdobenie pagáčov, vyzerajú veľmi dobre, na časť dávam sezamové a na časť rascu, okrem toho sú zdravé
emica
prave mam zamiesene na chleba tak ihned vyskusamdobre nakopnutie dik
tothka
@remcula ľutujem, už sa minuli, dnes si vnuk zobral posledné, a ešte stále mäkučké a to boli uložené iba v miske prikryté utierkou
mariaklara
anina43, skús si pomiešať v poháriku ľanové aj sezamové semienka spolu, a tak zdob pagáčiky alebo rožky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia