Foto: babkamt
Dnes som robila k obedu gulášovú polievku. Upiekla som k nej čerstvé rožky. Sú zo stránky To je nápad.
na 200 °C
Postup
-
1
Najprv som pripravila kvások z polovičky kocky droždia, 1 čl cukru a 1 čl múky.
-
2
Priliala som trochu vlažného mlieka z 250 ml, čo ide do cesta. Droždie s múkou a cukrom som pomiešala.
-
3
Misku som položila na teplý radiátor.
-
4
Vykysnutý kvások som pridala do osiatej múky s 1 čl soli. Ja som namiesto masla dala moju domácu bravčovú masť - 30 gramov.
-
5
Vypracovala som cesto. Hneď po vymiesení som cesto dala na podložku.
-
6
Na pomúčenej podložke som ho rozdelila na 8 kusov. Z každej som vyformovala guľku. Každý kúsok cesta som sa smažila vyvaľkať čo najtenšie do trojuholníka. Cesto som zrolovala do rožka.
-
7
Rožky som ukladala na plech vystlaný fóliou na pečenie. Na plechu Som ich natrela mliekom, posypala hrubozrnnou morskou soľou a ľanovými semienkami. Rúru som vyhriala na 200 stupňov. Do rúry som vložila nerezovú misku s vodou, kvôli pare.
-
8
Rožky som piekla 20 minút.
-
9
Ku gulášovej polievke sme mali k obedu čerstvé rožky.
-
10
Takto vyzerali rozlomené. Minulý čas som použila preto, že už nie sú:-) Nabudúce ich upečiem z dvojitej dávky. Všetkým chutili.
Dávno som ju nevarila. Včera sme ju mali práve preto, že som k nej chcela spraviť tieto rožky. @Luss44 mne sa zdajú tie pôvodné krajšie. Ale chutné sú aj moje:-) @Dr , @Patroveckypitrs chlapi môžu takéto polievky. Ty nie si výnimka:-) @Haji ku gulášovej polievke pasovali. Syn sa ma pýtal, či je ich ťažké spraviť. Chutili aj vnučke. Tá zjedla jeden k polievke, druhý ako zákusok - samotný.
Väčšinou tiež posýpam rascou. Ak recepet vyskúšaš, ozvi sa , či si bola spokojná. @Monty469 ďakujem za nahliadnutie a komentár. @Malroxa Až po prečítaní tvojho druhého komentáru som pochopila, o čom píšeš:-)
S cestom dobre pracuje. Dakujem. Prajem vsetko dobre.
Tak to sa teším, že si sa odhodlala vyskúšať upiecť tieto rožky. Sú dobré, rýchlo sa ocitnú na stole .Ďakuje, za skvelú správu.
@Sovka62 Ani nevieš, ako si ma tvojou fotkou potešila:-) Ja som ich posypala soľou, lebo som si myslela, že sa všetky hneď zjedia. Po ich ochutnaní si dala popud aj ďalším kuchárom, aby si ich upiekli. Ty si ich posýpala kmínom, ak dobre vidím? Aj na trochu rozmazanej fotke je vidieť, že sa ti parádne vydarili.
Rožky sú rýchlo na stole. Ak ich upečieš, ozvi sa, či si bola s nimi spokojná. @Kikusiatko tvoj komentár na rozosmial. Vraj ti vadí príliš dlhá doba ich chladnutia:-) Podávala si ich ako ja s gulášovou polievkou. Hlavne, že ti chutilo. Ďakujem za vyskúšanie receptu. @Janulienka24 Jéj, som rada, že si ich vyskúšala.
To je dobrá správa,že ste zjedli všetky rožky. Potešila si ma. Nabudúce budem musieť spraviť aspoň z dvoch dávok:-)
Zajtra idem na to.Páči sa mi,že sa hneď dajú spracovať.Aj ich štruktúra je lákavá.A veru hneď ich budem robiť z dvojitej dávky.Príma receptík.Vďaka.
Oplatí sa ich spraviť z dvojitej dávky. Nám bolo z jednej dávky málo. Ozvi sa, či si s nimi bola spokojná.
Živo si spomínam, ako som chodila k rodine bývajúcej na dedine na prázdniny. Nosila som na roh ulice k pekárovi chlieb v ošatke. Z upečeného, kým som prišla domov, chýbala celá patka. To sa nedalo vydržať, kým som ho priniesla domov:-) Mamina krstná uvarila lipový čaj s medom, dala mi k tomu domáci chlieb natretý husacou, alebo domácou bravčovou masťou. To bola dobrota. Ďakujem za komentár.
Ďakujem za komentár.
Babkamt, ďakujem za výborný recept.
Páči sa mi tvoj nápad - večer zarobiť cesto a ráno mať čerstvé pečivo na raňajky. Ďakujem za skvelú správu.
Aj guláš lepšie chutí s čerstvým voňavým pečivom .Ďakujem za dobrú správu.
Som rada, že si recept vyskúšala a rožky chutili. Ďakujem za foto.
Máš ich krásne. Naozaj sa ich oplatí upiecť. Z jednej dávky nestačí. Už som ich robila viac krát,vždy sa rýchlo zjedia. Tie tvoje sú presne také, ako majú byť. Zvonku chrumkavé, vnútri mäkké. Ďakujem, že si sa ozvala a pridala fotky.
si prvá, ktorá našla odvahu zmeniť múku. Vyšlo ti to:-) Podarili sa ti parádne. Som rada, že si recept vyskúšala a ozvala si sa.
Ďakujem, že si sa ozvala. Tak ako rožky od Mariamky, musím pochváliť aj tvoje:-) Tiež som ich začala často piecť. Pekný deň prajem.
Ešte raz ďakujem za recept. Pekný deň.
Hlavne, že pečivo chutí. Ak nechceš, aby sa ti rožky otvárali, otoč pečivo tak, aby špic - hrot bol na spodku rožka. Prepáč, dovolila som si poradiť:-)
Tvar na chuti im určite neuberie. Aspoň je na nich vidieť, že sú doma spravené.
Este raz dakujem za recept.
Vďaka za pripomenutie týchto chutných rýchlych rožkov.Tiež ich pečiem pomerne často, no musím ich robiť z dvojitej dávky:-) Hoci som už po večeri, dala by som z tvojich jeden:-) Pekný večer ti prajem.